Het rendement van warmtepompen vergelijken: zo doe je dat!

Gepubliceerd op

Plannen om een warmtepomp aan te schaffen? Dan investeer je maar beter in de warmtepomp met het hoogste rendement. Een correcte vergelijking van warmtepompen gebeurt aan de hand van objectieve en meetbare criteria, zodat je zeker de beste warmtepomp in huis haalt. Ontdek hier hoe warmtepompen vergelijken in zijn werk gaat!

Om het rendement van warmtepompen te vergelijken, kan je je baseren op de COP (Coefficient Of Performance) of op de SPF (Seasonal Performance Factor). De COP is een prestatiecoëfficiënt gebaseerd op het verschil tussen de opgewekte warmte en de energie die nodig is om de warmte te kunnen produceren. Vergelijk daarbij altijd het gemiddelde rendement. Vaak wordt er promotie gemaakt met het maximum rendement, maar dat is gemeten in gunstige omstandigheden (niet bij wintertemperaturen). Over het algemeen wordt er uitgegaan van een gemiddeld rendement van 3 à 3,5 COP voor een goede warmtepomp.

Om warmtepompen objectief te vergelijken, is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de SPF, die schommelingen in de buitentemperatuur incalculeert. Terwijl de COP wordt berekend aan de hand van nominale voorwaarden (bijvoorbeeld een constante brontemperatuur van 10° Celsius), kijkt de SPF naar het gemiddelde rendement berekend over een volledig stookseizoen.

 

Klik hier en ontdek welke oplossing het best past bij uw project