Een woning bouwen? Hieraan moet je denken bij het kiezen van je verwarming

01/02/2021

Wie bouwt heeft een hele waslijst aan zaken waar hij/zij moet aan denken. Veel belangrijke beslissingen moeten genomen worden, nog voor de eerste steen gelegd wordt. Ga je voor een traditionele bouw of houtskeletbouw, voorzie je een kelder of niet, en zeer belangrijk: hoe ga je je woning verwarmen? We helpen je alvast op weg.

Anno 2021 is het haast ondenkbaar geworden om niet met hernieuwbare energie te verwarmen. In dit artikel belichten we graag de warmtepomp, een van de meest energiezuinige, duurzame en bijzonder comfortabele systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren.

Kies de juiste warmtepomp

De keuze van de warmtepomp hangt af van jouw noden en behoeften. In functie van de warmtebron en het warmteafgiftesysteem onderscheiden we verschillende warmtepompoplossingen. De meest toepasselijke en populairste warmtepompen voor nieuwbouw zijn de lucht/lucht- en de lucht/waterwarmtepompen.

1. Lucht-luchtwarmtepompen 

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. Die warme lucht wordt via een binnenunit in de woning geblazen. In de zomer wordt dit proces omgedraaid en functioneert de installatie als airconditioningsysteem.  

2. Lucht-waterwarmtepompen 

Lucht-waterwarmtepompen onttrekken eveneens warmte aan de lucht maar voeren deze via een watercircuit naar je warmteafgiftesysteem. Hier wordt nog een onderscheid gemaakt tussen lage temperatuur warmtepompen, aan te raden bij nieuwbouw, en hoge temperatuur warmtepompen. Met dit type warmtepomp kan je ook je sanitair water verwarmen. En afhankelijk van het type dat je kiest, kunnen ze de woning ook koelen. Met een lucht-waterwarmtepomp doe je aan actieve koeling via de vloerverwarming of de ventiloconvectoren. 

Next: welk afgiftesysteem?

De volgende stap in het proces is te bepalen welk warmteafgiftesysteem aan te sluiten op de gekozen warmtepomp. Laat de traditionele radiatoren achterwegen en kies voor een systeem dat volledig voldoet aan je verwachtingen en de technische vereisten van jouw toekomstige warmtepomp. Voor nieuwbouw is dit in de meeste gevallen de lagetemperatuurwarmtepomp.

Hieronder een handig overzicht van de verschillende afgiftesystemen die je hieraan kan koppelen.

1. Vloerverwarming

Een lagetemperatuurwarmtepomp wordt heel vaak gecombineerd met vloerverwarming. Het warmt de ruimtes gelijkmatig op en je geniet een optimaal comfort (nooit meer koude voeten!). De mogelijkheid bestaat ook om in de zomer de ruimte af te koelen met de vloerverwarming. Een bijkomend voordeel: aangezien er geen radiatoren aan de muur hangen, blijven deze mooi vrij. Niet alleen praktisch, maar ook esthetisch een voordeel.

Hou er wel rekening mee dat de reactiesnelheid bij vloerverwarming lager ligt dan bij andere systemen. Het duurt met andere woorden langer om de temperatuur te verhogen of te verlagen. Voor een optimale werking is het aangeraden te kiezen voor een vloerbedekking met een lage warmteweerstand zoals tegels, betonvloeren of keramisch parket.

Vloerverwarming is eenvoudig te combineren met de onderstaande systemen. Zo kan je ervoor kiezen om op de gelijkvloers vloerverwarming te installeren en in de slaapkamers te werken met ventiloconvectoren of radiatoren.

2. Ventiloconvectoren

De moderne ventiloconvectoren zijn discrete toestellen die dankzij hun innovatieve design en geluidsarme werking prima in de hedendaagse woningen passen. Door hun compacte design plaats je ze eenvoudig onder bijvoorbeeld ramen. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen bovendien snel en efficiënt verwarmen én koelen.

3. Radiatoren op lage temperatuur

Lagetemperatuurradiatoren zijn een stuk energiezuiniger dan hun klassieke tegenhangers die met hogere temperaturen werken. Ze geven een aangename stralingswarmte af en verwarmen snel de ruimte. Je kan eenvoudig de gewenste temperatuur instellen per toestel.

4. Aircotoestellen

In tegenstelling tot de voorgaande systemen, werken aircobinnentoestellen volgens het lucht-lucht principe en worden ze dus aan een lucht-luchtwarmtepomp verbonden. Airco's hebben een zeer korte reactiesnelheid. In een mum van tijd worden de ruimtes op de ideale temperatuur gebracht, zowel in de zomer als in de winter. Er is bovendien keuze uit een heel gamma fluisterstille, discrete en moderne binnenunits zodat deze naadloos integreren in elk interieur.

Nog niet helemaal zeker welk systeem te kiezen? Vraag gerust raad aan de Daikin-experts. Ze helpen je graag verder!

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.