Een warmtepomp om energiezuiniger te verwarmen? Ook jouw huis is er klaar voor.

28/06/2024

Ga je je huis vernieuwen, dan overweeg je misschien een nieuwe badkamer, keuken, inrichting,… Maar heb je er ook al aan gedacht om je verwarmingsinstallatie te upgraden? Met een energie-efficiënte warmtepomp bijvoorbeeld. Wist je dat die niet alleen voor nieuwbouw geschikt is, maar ook voor een bestaande of te renoveren woning? Benieuwd of jouw huis er klaar voor is? Doe de test en ontdek er hier meer over. 

Vernieuw je verwarming

Verwarm je je huis nog op een fossiele brandstof zoals stookolie of gas? Of misschien met een verouderde elektrische verwarming? Dan is het interessant om over te schakelen naar een energiezuinige, klimaatvriendelijke verwarmingsinstallatie zoals een warmtepomp. Hiermee verwarm je je woning met gratis hernieuwbare energie uit je omgeving. Zo draag je niet alleen je steentje bij tot het milieu, je geniet ook van een lagere energierekening en meer comfort. Zo kan je je je spaarcenten besteden aan andere zaken. Nieuwe badkamer of keuken? Check!

Is je woning klaar voor een warmtepomp?

Warmtepompen worden vaak geassocieerd met nieuwbouwwoningen en vloerverwarming. En heel wat mensen weten niet dat hun huis geschikt is voor een warmtepomp, of ze denken dat ze hiervoor ingrijpende verbouwingswerken moeten uitvoeren. Nochtans zijn er heel wat bestaande woningen met radiatoren ook klaar voor een warmtepomp. Er zijn wel enkele aandachtspunten.

Benieuwd wat dat voor jouw huis betekent? Test of je woning warmtepompklaar is. En lees in de bijkomende tips hoe je hem klaarstoomt moest dit niet geval zijn.

Types warmtepompen

Eén van de populairste warmtepompen voor particulieren is de lucht/luchtwarmtepomp. Dit type is budgetvriendelijk - de prijs start vanaf 2 000 euro - en is makkelijk te installeren. Ook de werking is eenvoudig: een buitenunit haalt energie uit de buitenlucht en één of meerdere binnenunits geven warmte (of koelte) af aan de ruimte(s) binnen. Afhankelijk van het aantal ruimtes dat je wil verwarmen of koelen kies je voor een single split of multisplit warmtepomp (of airco).

Een lucht/water warmtepomp heeft ook een buitenunit en verwarmt het sanitair warm water dat door de leidingen van je radiatoren of vloerverwarming loopt, of verwarmt het water in je badkamer of keuken. Koelen met een lucht/luchtwarmtepomp kan enkele met vloerverwarming. Ook dit type warmtepomp is makkelijk te installeren. Hier tel je tussen de 7 000 en 16 000 euro voor neer.

Verwarm je op gas en is je woning nog niet helemaal klaar om volledig te verwarmen met een warmtepomp? Dan kan een hybride warmtepomp een slimme tussenoplossing zijn. Hiermee win je hernieuwbare energie uit de lucht die dan wordt afgegeven aan het sanitair water. Kan er niet voldoende duurzame energie gewonnen worden, dan schakelt het systeem over naar gas. Die kan ook gecombineerd worden met een bestaand verwarming- en koelingssysteem.

Een geothermische warmtepomp is duurder en de installatie is vrij complex, deze haalt namelijk warmte uit de bodem. Er moeten hiervoor dus grondwerken in je tuin gebeuren. Ook dit type warmtepomp kan je integreren op bestaande verwarmings- of koelingsafgiftesystemen.

Lees meer over de soorten warmtepompen en hun werking.

Aandachtspunten warmtepomp

Isolatie

Een belangrijke basisvereiste om je warmtepomp optimaal te laten werken is dat je huis goed geïsoleerd moet zijn. Want hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte er verloren gaat via het dak, de muren, de vloer, het buitenschrijnwerk,… Bovendien blijft de warmte zo ook langer aanwezig waardoor je niet extra moet stoken. Dat geldt trouwens ook voor het produceren van koude lucht bij het koelen met een warmtepomp.

Warmteafgiftesysteem

Naast een duurzame warmtepomp zijn de elementen waarmee de warmte in de ruimte wordt verspreid ook belangrijk. Welke warmteafgiftesystemen kun je zoal combineren met een warmtepomp?

Binnenunits

En lucht/luchtwarmtepomp verwarmt of koelt een ruimte via binnenunits die warme of koele lucht blazen. Het voordeel is dat deze makkelijk en snel te plaatsen zijn zonder dat je hiervoor ingrijpende aanpassingen moet doen. De binnenunits zijn bovendien in verschillende stijlvolle designs verkrijgbaar of zelfs in te bouwen. Ontdek de mogelijkheden.

Radiatoren

Je moet je vloer niet per se openbreken voor vloerverwarming als je een warmtepomp wil. Je kan een warmtepomp ook combineren met radiatoren. Deze radiatoren moeten wel krachtig of groot genoeg zijn zodat ze op een lagere temperatuur de ruimte kunnen verwarmen waardoor je minder elektriciteit verbruikt. Lees wat je hierover moet weten.

Vloerverwarming

Kan je wel vloerverwarming plaatsen of is dit al in je huis aanwezig, dan is dit zeker positief. Het warm water dat doorheen de kunststofleidingen in de vloer stroomt zorgt ervoor dat door de vloer een aangename constante stralingswarmte wordt afgegeven. Je kan dankzij vloerverwarming verwarmen op een lage temperatuur, waardoor de warmte beter wordt verspreid wordt over heel de ruimte en de energie bespaart wordt. Hierdoor heeft je warmtepomp dus een hoger rendement. Lees meer over warmtepompen en vloerverwarming. Let op, je kan geen lucht/luchtwarmtepomp combineren met vloerverwarming.

Heb je interesse in een warmtepompinstallatie? Test of je woning er klaar voor is. Kom te weten welke Daikin warmtepomp bij je past, bezoek een van de Daikin Experience Centers in Gent, Herentals of Waver. In de showroom leidt een Daikin-expert je graag rond en beantwoordt er al je vragen. Maak je afspraak. Klaar voor de overstap? Vind een installateur in je buurt.

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.