Een lucht-luchtwarmtepomp: de ideale airco tijdens hittegolven

11/06/2024

Ieder jaar komen ze terug: de hittegolven en misschien ook de twijfels over het aanschaffen van een airco. Je wil wel een gekoelde woning, maar niet de negatieve bijklanken. Want een airco zou energieverslindend, luidruchtig en milieuonvriendelijk zijn. Maar weet je dat een lucht-luchtwarmtepomp eigenlijk ook een airco is? En dat die deze vooroordelen zo van tafel veegt? Ontdek waarom dit type airco een prima keuze is. 

Warmtepomp als airco

Op zoek naar de geschikte manier om je woning te koelen? Dan denk je misschien aan een mobiele airco. Maar weet je dat er nog een ander type airco bestaat? De splitairco, ook wel lucht-luchtwarmtepomp genoemd, is een vaste airco met binnen- en buitenunit waarmee je kan koelen én verwarmen. Er bestaan twee types lucht-luchtwarmtepompen. De single splitairco waarmee je één ruimte via één binnenunit koelt of verwarmt. En een multi splitairco, waarmee je meerdere ruimtes met verschillende binnenunits koelt of verwarmt. Ontdek hoe een lucht-luchtwarmtepomp werkt.

Airco een slim idee?

Een airco zou energieverslindend, luidruchtig en milieuonvriendelijk zijn. Maar dat is zeker niet altijd waar. De ene airco is de andere niet, bovendien ging de technologie er de laatste jaren flink op vooruit. We weerleggen enkele vooroordelen over airco’s aan de hand van de voordelen van splitairco’s of lucht-luchtwarmtepompen.

Energieverbruik

“Een airco zou veel energie verbruiken.” Om te weten hoeveel energie jouw toekomstige lucht-luchtwarmtepomp zal verbruiken, check je zijn energielabel en rendement. Een toestel met energielabel A++ of A+++ is zeker goed. In vergelijking tot een mobiele airco, verbruikt een vaste airco veel minder energie. Ook verwarmt het efficiënter dan andere elektrische verwarmingstoestellen. Bepaalde types met invertertechnologie verbruiken zelfs tot 30% minder elektriciteit. Tip: wil je nog duurzamer energie verbruiken? Koppel dan je aircosysteem aan zonnepanelen.

Geluidsniveau

“Een airco zou geluidsoverlast veroorzaken.” Een mobiele airco kan inderdaad luidruchtig zijn, een vaste airco daarentegen is stukken stiller. Zo hebben de buitenunits van een vaste Daikin airco meestal een geluidsniveau van slechts 50 decibel. Voor de binnenunits is dat nog minder, tot slechts 19 decibel. De stilste airco’s op de markt dus! Je nachtrust moet je er alvast niet voor laten. Ontdek de airco’s van Daikin.

Esthetiek

“Een airco zou lelijk zijn.” Geen zorgen, ook op vlak van esthetiek staat de ontwikkeling niet stil. Zo bestaan er binnenunits (wandmodellen of vloermodellen) in verschillende designs en kleuren. Er is dus vast een model dat past bij jouw interieur of smaak. Heb je het liever strak en kunnen er structurele aanpassingen in huis gebeuren? Ga dan voor een ingebouwde airco, die in de muur of het plafond wordt geplaatst en waarbij enkel de luchtroosters zichtbaar zijn.

Kostprijs

“Een airco zou veel kosten.” Het klopt dat een mobiele airco voordeliger is dan een vaste airco, maar je krijgt bij een splitairco of lucht-luchtwarmtepomp veel meer in de plaats. Want je kunt hier ook mee verwarmen. Hoeveel je airco zal kosten is afhankelijk van de keuzes die je maakt: het type airco, het aantal binnenunits, de opties,… Ontdek de richtprijzen om alvast een idee te krijgen en vraag een offerte op maat aan om de prijs voor jouw situatie te ontdekken. Test welke airco geschikt is voor jouw woning.

Installatie

“Een airco zou moeilijk te installeren zijn.” Een lucht-warmtepomp airco is nochtans snel en makkelijk geplaatst. Makkelijker dan andere warmtepompen. De buitenunit wordt op een buitenmuur, in de tuin of op een dak gemonteerd. De binnenunit wordt afhankelijk van het type, op de vloerop de muur of in de muur of in het plafond gemonteerd. Alleen een bevoegd technieker mag je Daikin airco installeren, die weet precies wat kan en wat niet. Ook de inbedrijfstelling moet je verplicht laten uitvoeren door een professional. Vind hier je installateur.

Overtuigd en benieuwd naar het aanbod lucht-luchtwarmtepompen? Kom ze ontdekken – zien, horen, voelen - in een van de Daikin Experience Centers in GentHerentals of Waver. Maak hier je afspraak. Een Daikin Expert beantwoordt er graag al je vragen. Je alvast voorbereiden? Informeer je met de gratis te downloaden inspiratiebrochure. Benieuwd naar de prijs van je airco? Vraag hier je offerte aan bij een installateur.

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.