Combineer je warmtepomp met een afgiftesysteem: ontdek jouw ideale combinatie

Gepubliceerd op 05 October 2021

Als je gaat (ver)bouwen, moet je tegenwoordig rekening houden met de strenge EPB-eisen. Nieuwbouwwoningen moeten 'bijna-energieneutraal' (BEN) gebouwd worden waardoor je woning weinig of geen energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en sanitair warm water. Ook moet je een bepaalde minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Een warmtepomp helpt je hierbij. Ontdek welke afgiftesystemen je makkelijk aan je warmtepomp kan koppelen.

Laat de traditionele radiatoren achterwegen en kies een systeem dat volledig voldoet aan je verwachtingen en de technische vereisten van jouw toekomstige warmtepomp. Zeer populair is de combinatie warmtepomp – vloerverwarming.

Warmtepomp en vloerverwarming: de perfecte combinatie

Een lagetemperatuurwarmtepomp wordt heel vaak gecombineerd met vloerverwarming. Het warmt de ruimtes gelijkmatig op en je geniet een optimaal comfort (nooit meer koude voeten!). De mogelijkheid bestaat ook om in de zomer de ruimte af te koelen met de vloerverwarming. Een bijkomend voordeel: aangezien er geen radiatoren aan de muur hangen, blijven deze mooi vrij. Niet alleen praktisch, maar ook esthetisch een voordeel.  

Hou er wel rekening mee dat de reactiesnelheid bij vloerverwarming lager ligt dan bij andere systemen. Het duurt met andere woorden iets langer om de temperatuur te verhogen of te verlagen. Voor een optimale werking is het aangeraden te kiezen voor een vloerbedekking met een lage warmteweerstand zoals tegels, betonvloeren of keramisch parket.  

Overal een ideale temperatuur

Vloerverwarming is eenvoudig te combineren andere afgiftesystemen. Zo kan je ervoor kiezen om op de gelijkvloers vloerverwarming te installeren en in de slaapkamers te werken met ventiloconvectoren, lagetemperatuurradiatoren of aircotoestellen.  

Ventiloconvectoren  

De moderne ventiloconvectoren zijn discrete toestellen die dankzij hun innovatieve design en geluidsarme werking prima in de hedendaagse woningen passen. Door hun compacte design plaats je ze eenvoudig onder bijvoorbeeld ramen. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen bovendien snel en efficiënt verwarmen én koelen.  

Radiatoren op lage temperatuur  

Lagetemperatuurradiatoren zijn een stuk energiezuiniger dan hun klassieke tegenhangers die met hogere temperaturen werken. Ze geven een aangename stralingswarmte af en verwarmen snel de ruimte. Je kan eenvoudig de gewenste temperatuur instellen per toestel.  

Aircotoestellen  

In tegenstelling tot de voorgaande systemen, werken aircobinnentoestellen volgens het lucht-lucht principe en worden ze dus aan een lucht-luchtwarmtepomp verbonden. Airco's hebben een zeer korte reactiesnelheid. In een mum van tijd worden de ruimtes op de ideale temperatuur gebracht, zowel in de zomer als in de winter. Er is bovendien keuze uit een heel gamma fluisterstille, discrete en moderne binnenunits, zowel wand, vloer als plafondunits, die naadloos integreren in elk interieur.  

Nog niet helemaal zeker welk systeem te kiezen? Vraag gerust raad aan de Daikin-experts. Ze helpen je graag verder! Laat je alvast leiden door de online Daikin warmtepomp selectietool of breng een bezoekje aan de Daikin Showroom in Gent of Wavre en vind je juiste Daikin-oplossing voor jouw woning.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan