Bespaar op je kosten dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Gepubliceerd op 28 July 2022
Daikin binnenunit warmtepomp
Daikin binnenunit warmtepomp
slimme sturing warmtepomp
slimme sturing warmtepomp
smart grid
smart grid

Sinds begin juni 2022 is er met het capaciteitstarief een taxshift op elektriciteit. Vanaf dan betaal je op basis van je verbruikte piekvermogen. Vooral ’s avonds is het risico op pieken hoog. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het koken meerdere toestellen tegelijkertijd gebruikt, en terwijl ook nog de wasmachine, verlichting en de verwarming aanstaan. Zuinige elektrische apparaten met slimme sturing helpen je om op die momenten het piekverbruik te beperken. Denk daarbij niet enkel aan een slimme wasmachine maar zie het groter. Hou ook je verwarming onder controle. Met de Daikin Altherma-warmtepomp met slimme sturing als verwarmingsoplossing bijvoorbeeld.

Wat is het capaciteitstarief?

Met het capaciteitstarief worden je netkosten anders berekend. Verbruik je op piekmomenten meer elektriciteit, dan zal je meer moeten betalen. Heb je tegelijk verschillende elektrische apparaten aanstaan die veel stroom verbruiken, dan neemt je capaciteitstarief toe. Op een slimme manier omgaan met jouw verbruik is dus aangeraden.  

Hoe slim besparen op je elektriciteitskosten?

Heb je een digitale meter, dan komt het er vanaf nu op aan om pieken in je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te vermijden. Hoe? Schakel je elektrische apparaten op verschillende momenten aan. Gebruik je wasmachine en droogkast bijvoorbeeld niet tegelijkertijd, programmeer deze en plan dit op tijdstippen dat je elektriciteitsverbruik laag ligt. Denk: niet terwijl je ook aan het koken bent of je elektrische wagen aan het laden is. Verder kan je overschakelen naar een dag- en nachttarief om je wasmachine dan ’s nachts te laten draaien.

Kies bovendien voor zuinige elektrische apparaten. Vervang je elektrische boiler door een warmtepompboiler of vervang je verouderde elektrische verwarming door een lucht-luchtwarmtepomp.

Wat is slimme sturing van warmtepompen?

Warmtepompen kunnen ook voor een hogere piek zorgen. Het afvlakken van die piek door slimme sturing beperkt je piekverbruik en heeft een gunstig effect op je energiefactuur. Steeds meer warmtepompen beschikken nu over slimme sturing waarbij ze op de juiste momenten automatisch aan- en uitschakelen. En jij? Jij kunt op beide oren slapen.

Hoe je zelfverbruik maximaliseren?

Wil je nog een stapje verder gaan om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden? Sluit je warmtepomp dan aan op zonnepanelen. Om vandaag optimaal te besparen, komt het erop aan om je zelfverbruik te maximaliseren. We raden je aan om de opgewekte energie van je zonnepanelen onmiddellijk te verbruiken nu de digitale meter niet meer terugdraait.

Daikin beschikt over een speciale Smart Grid-module die een link vormt tussen de Altherma-warmtepomp, de digitale teller en de zonnepanelen. Deze controleert de injectie op het net en schakelt aan de hand daarvan de Daikin Altherma aan of uit.  Dankzij de gratis zonne-energie warmt je warmtepomp water op en geniet jij van gratis verwarming in jouw woning. Je bent energie-onafhankelijk en bespaart op je energiefactuur.

Bestaat er een premie?  

Goed nieuws voor wie in Vlaanderen woont! Koop je in Vlaanderen een sturingsapparaat (voor een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming) aan en laat plaatsen door een installateur, dan heb je recht op een premie. Er wordt tot € 400 terugbetaald voor Sturing Elektrische Warmte (SEW). Minder goed nieuws voor de andere regio’s van het land. Daar bestaat zo'n premie nog niet.

Meer weten? Download de infobrochure over verwarming. Wil je zelf ook een warmtepomp met slimme sturing? Ga dan langs in één van de Daikin Experience Centra in Gent of Waver. De Daikin medewerkers helpen je graag verder. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan