Oude vloer verwijderen
De eerste stap bij het aanleggen van vloerverwarming is het verwijderen van de bestaande vloerbedekking. Bij zwevend gelegde vloeren, zoals kliklaminaat, is het verwijderen relatief eenvoudig. De vloerdelen kunnen gewoon worden losgehaald en weggehaald. Bij vastgelijmde vloeren, zoals tapijt of verlijmd parket, ligt de zaak anders. Deze vloeren zijn vaak stevig verankerd aan de ondergrond, waardoor het verwijderen een stuk meer tijd en moeite kost. Dit kan ook leiden tot beschadigingen.
Bij gelijmde vloeren is het daarom verstandig om een expert in te schakelen, omdat er speciale apparatuur nodig is om de vloer zonder beschadigingen te verwijderen. WF Vloerbewerking heeft de ervaring en gereedschappen om deze klus efficiënt en veilig uit te voeren. Zo voorkom je onnodige schade en bespaar je jezelf een hoop frustratie. Ga naar de website van WF Vloerbewerking voor meer informatie over hun diensten.
Vloer frezen en sleuven maken voor de leidingen
Nadat de oude vloer is verwijderd, kan de bestaande ondervloer worden voorbereid voor de aanleg van de vloerverwarming. Dit begint met het frezen van sleuven in de vloer, waarin vervolgens de warmwaterleidingen worden geplaatst. Het frezen zorgt ervoor dat de leidingen netjes in de vloer kunnen worden weggewerkt. In sommige gevallen moet de oude dekvloer eerst worden geëgaliseerd voordat er kan worden gefreesd. Dit is belangrijk om een vlakke ondergrond te creëren, wat de prestaties van de vloerverwarming ten goede komt. Een oneffen vloer kan namelijk leiden tot problemen bij het aanleggen van de leidingen en een ongelijkmatige warmteverdeling.
Aanleggen van de vloerverwarming
De volgende stap is het plaatsen van de vloerverwarmingsleidingen in de gefreesde sleuven. De leidingen worden aangesloten op een verdeler. Het leggen van de leidingen gebeurt in een patroon dat is afgestemd op de specifieke ruimte, om ervoor te zorgen dat de warmte zich optimaal verspreidt. Zo worden er bijvoorbeeld kleinere afstanden tussen de leidingen aangehouden in gebieden waar extra warmte nodig is, zoals bij buitenmuren of grote raampartijen.
Een expert zal hiervoor de nodige afwegingen maken en dit opnemen in het legplan. Tijdens het leggen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de leidingen goed vastzitten en niet kunnen verschuiven. Dit gebeurt door ze in de sleuven vast te zetten. Een nauwkeurige plaatsing van de leidingen zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is dan ook erg belangrijk.
Dichtsmeren en egaliseren van de vloer
Wanneer de vloerverwarmingsleidingen zijn aangelegd, moeten de sleuven worden dichtgesmeerd. Dit gebeurt met een speciale egalisatie- of vulmassa, die ervoor zorgt dat de leidingen volledig worden bedekt. Na het dichtsmeren wordt de vloer geëgaliseerd om eventuele oneffenheden weg te werken en een perfecte basis te vormen voor de nieuwe vloer. Een vlakke vloer is cruciaal voor het goed functioneren van de vloerverwarming en voorkomt ook nog eens problemen met de vloerafwerking.
Nieuwe vloer leggen
De laatste stap in het proces is het leggen van de nieuwe vloer. Dit kan volledig naar wens zijn. Zo kan vloerverwarming gecombineerd met gietvloeren, harde houtsoorten of keramische tegels. In ieder geval ziet het eindresultaat er strak en net uit, omdat je geen radiatoren meer nodig hebt. Er zijn geen leidingen zichtbaar en de warmte komt gelijkmatig van onder de vloer, wat een aangenaam wooncomfort oplevert.