Zelf vloerverwarming leggen: een stappenplan

21/12/2021

Heb je binnenkort een nieuwbouw of renovatieproject gepland? Dan is het een goed idee om nu al over je verwarming na te denken. Steeds vaker kiezen bouwers en verbouwers ervoor om hun woning uit te rusten met vloerverwarming. Een logische keuze, want vloerverwarming biedt heel wat voordelen en kan je ook perfect zelf plaatsen. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? De vakmannen van Solyd helpen je op weg met een handig stappenplan.

1. Maak een goed legplan

Het plaatsen van vloerverwarming vraagt om een goede voorbereiding. Afhankelijk van het type project en het beschikbare budget, zal je namelijk een heel andere aanpak hanteren. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos blijft zien, helpen de vakmannen van Solyd Zelfbouw je op weg.

Op basis van jouw wensen en de plannen van jouw woning, bepalen ze het juiste systeem en maken ze een legplan en materiaallijst op maat. Zo weet je precies welke materialen je nodig hebt en hoe je de vloerverwarming correct plaatst. Wil je graag een berekening op maat ontvangen voor jouw woning? Vraag dan hier vrijblijvend om jouw materiaallijst.

2. Plaats de vloerisolatie

Nu je weet welk systeem geschikt is voor jouw woning, kan je aan de slag met de vloerisolatie. Een correcte plaatsing van vloerisolatie, zorgt er namelijk voor dat de vloerverwarming je woning efficiënt kan verwarmen. Zo niet gaat een groot deel van de geproduceerde warmte en energie verloren.

Het vaakst wordt gewerkt met gespoten polyurethaanschuim (ook wel PUR genoemd). Gespoten PUR is een zeer doeltreffend isolatiemateriaal dat rechtstreeks op de ondergrond wordt aangebracht in de gewenste dikte. Zo is je vloer meteen geïsoleerd én uitgevuld met een laag die overal perfect aansluit.

Een andere optie is het gebruik van vaste isolatieplaten. Deze hebben een hogere drukvastheid en vaak een iets betere isolatiewaarde, maar moeten geplaatst worden op een uitvullingslaag. Hierdoor zal de uiteindelijke opbouwhoogte groter zijn.

Wil je vloerverwarming leggen in een bestaande woning en is de opbouwhoogte beperkt? Dan kan je ook werken met een droog systeem. Hierbij worden de buizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. In het verdere verloop van dit stappenplan, gaan we echter uit van een nat tacker systeem op gespoten PUR of isolatieplaten.

3. Breng de randisolatie aan

Na het plaatsen van de vloerisolatie, plaats je de randisolatie aan de zijkant van de vloer (net als plinten). Hierdoor kan de vloer krimpen en uitzetten en voorkom je scheuren in de dekvloer wanneer die gaat opwarmen.

4. Plaats de dampfolie

Vervolgens gaan we aan de slag met de dampfolie. Deze dient enerzijds om het vocht uit de te gieten chape te houden, maar beschikt anderzijds ook over een handig raster dat kan je helpen bij het plaatsen van de vloerverwarmingsbuizen. Zorg bij het plaatsen van de folie voor voldoende overlap tussen de folie en de randisolatie, maar ook tussen de verschillende stroken folie zodat het raster mooi doorloopt over de volledige ruimte.

Op basis van het legplan dat je van de Solyd vakmannen hebt ontvangen, kan je nu de verschillende circuits tekenen op het raster met behulp van een alcoholstift of afplaktape.

5. Plaats de collector

Nu je alles mooi hebt voorbereid en uitgetekend, kan je de collectoren plaatsen. Deze zijn doorgaans reeds gemonteerd en moeten enkel nog waterpas opgehangen worden tegen een mooie vlakke wand. Teken eerst de gaten op de muur af en kies de gewenste boorkop voor de plugs.

6. Plaats de vloerverwarmingsbuizen

Nu is het tijd voor het echte werk: het plaatsen van de vloerverwarmingsbuizen.

Hierbij vertrek je voor ieder circuit met de aanvoerleiding aan de gemonteerde collector. Bevestig de aanvoerleiding met behulp van een klemkoppeling aan de collector.

Vervolgens rol je de vloerverwarmingsbuis verder af en bevestig je hem met behulp van tackers op de folie en isolatie. In de eerste helft van het circuit werk je van buiten naar binnen en in de tweede helft van binnen opnieuw naar buiten. Op die manier krijg je een slakkenpatroon, waardoor warme en koude leidingen elkaar afwisselen en je een goede verdeling van de warmte krijgt in je woning.

Wanneer je in het midden van het slakkenhuis de vloerverwarmingsbuis plaatst, moet je een scherpe  bocht maken om te kunnen terugkeren. Let hier bij extra op dat je geen knikken maakt in de leidingen.

Wanneer je circuit af is, sluit je de retourleiding opnieuw aan op de collector met behulp van een klemkoppeling.

7. Test je vloerverwarming

In de volgende fase zal de chape over de vloerverwarmingsbuizen gegoten worden. Vanaf dat moment kan je dus ook geen wijzigingen of herstellingen meer uitvoeren aan de leidingen. Het is daarom slim om eerst de volledige installatie te testen. Dit doe je met behulp van een druktest.

Met de hulp van de Solyd-specialisten plaats je zelf je vloerverwarming, waardoor je stevig bespaart. Ontdek hoe het werkt en verken het alle materialen in de webshop van Solyd.

Zelf je ventilatie, vloerverwarming, elektriciteit, domoticasysteem … plaatsen? Vraag hier je gratis infobrochures aan.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.