Vloerverwarming plaatsen: hoe een legplan op maat opstellen?

Gepubliceerd op

Wil je vloerverwarming plaatsen in je woning, dan heb je een goed legplan nodig. Op de plattegrond zie je onder meer hoe de verwarmingsbuizen aangelegd moeten worden in de ruimte. Als je je vloerverwarming bestelt bij Solyd Zelfbouw, dan tekenen hun specialisten jouw legplan op maat uit. Plaats je bovendien zelf je vloerverwarming met hun begeleiding, dan hoef je geen professional in te huren. Een stevige besparing!

Een goede voorbereiding is cruciaal

Vloerverwarming plaatsen vraagt om een goede voorbereiding. Afhankelijk van het type project en het beschikbare budget, zal je immers een andere aanpak hanteren. Daarom is een uitgebreide studie van groot belang. Bestel je een vloerverwarmingsstudie bij Solyd Zelfbouw, dan ontvang je een vragenlijst om in te vullen. Die geeft hun specialisten inzicht in jouw situatie, wensen en behoeften. Zo ben je zeker dat je vloerverwarmingssysteem perfect bij je woning en je behoeften zal passen. Hieronder vind je enkele vragen die aan bod komen:

Welke soort vloerverwarming?

Wanneer je vloerverwarming wilt plaatsen, heb je de keuze tussen het natte en het droge systeem. Bij het natte systeem worden de buizen rechtstreeks in de chape gelegd. Het meest gebruikte systeem hierbij is een Tacker-systeem. Een andere mogelijkheid is een systeem met krimpnetten. Bij het droge systeem, werk je met een noppenplaat en komen de verwarmingsbuizen niet in contact met de chape. De meest voorkomende vorm is hier een noppensysteem.

Welk type isolatie?

Om een hoog rendement te behalen bij je vloerverwarming, moet je zorgen voor een goede isolatie. Door een isolatielaag wordt de warmte tegengehouden en het warmteverlies beperkt. Het type isolatie is op die manier van groot belang voor de Solyd-specialisten bij het kiezen van vloerverwarming.

Wat is de gewenste kamertemperatuur?

Bij welke temperatuur voel jij je het meest comfortabel? Dit hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur. Zo wil je het eventueel in de woonkamer en badkamer graag lekker warm hebben, maar in de slaapkamer en gang wat frisser.

Welk type vloerafwerking?

Het type vloerafwerking in je woning is een belangrijke factor. Ga je gebruikmaken van parket, of toch liever tegels? Op die manier hebben de Solyd-specialisten een idee over de warmteweerstand van de vloerafwerking en kunnen ze het legplan beter afstellen.

Extra elementen?

Heb je al een warmtebron en thermostaten voorzien? Of wil je graag dat de Solyd-specialisten hiervoor een voorstel doen?

Naast deze vragenlijst bezorg je je bouwplannen en foto’s. Op je bouwplannen duid je aan waar de te verwarmen delen zich bevinden, waar het verwarmingstoestel komt en waar de collectoren, zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen. 

Analyse van de woning

Op basis van jouw wensen en de plattegrond van je woning analyseren de Solyd-specialisten jouw woning. Ze maken een legplan op maat, op basis van je wensen en behoeften. Daarbij voorzien ze alle nodige elementen op de plattegrond. Elementen zoals:

Debieten

Het debiet van de vloerverwarming geeft de hoeveelheid water weer die door de vloerverwarmingsbuizen stroomt in een bepaalde tijd. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de lengte van het verwarmingscircuit, de warmtevraag, het pompvermogen, en ga zo maar verder.

Vloerverwarmingskringen

Bij het leggen van vloerverwarming, wordt er ook gekeken naar het aantal kringen. Eén grote kring is niet mogelijk omdat het water, dat door je vloerverwarmingsbuis stroomt, op het einde een pak minder warm is. Daarom is het handig om meerdere kringen te gebruiken, zodat het water een minder lange afstand moet overbruggen en er dus een efficiëntere verwarming is. Hoeveel kringen er gelegd moeten worden, hangt af van de te verwarmen oppervlakte.

Legafstand

Met de legafstand wordt de ruimte tussen de vloerverwarmingsbuizen bedoeld. Dit is een belangrijk gegeven om te weten hoeveel vloerverwarmingsbuis er nodig is. Aan de hand van je warmtebehoefte en te verwarmen oppervlakte, wordt er gekeken naar de ideale legafstand.

Legpatroon

Grofweg zijn er 3 patronen voor het aanleggen van vloerverwarming: het slakkenpatroon, het meanderpatroon en het dubbel meanderpatroon. Bij Solyd wordt er altijd gewerkt met het meest gebruikte legpatroon, het slakkenhuispatroon.

Bij het slakkenhuispatroon wordt de verwarmingsbuis in een spiraalvorm gelegd. Op die manier lopen de aanvoer- en retourleidingen naast elkaar. Dankzij deze methode is de warmteverdeling in de ruimte zeer gelijkmatig, waardoor de kans op vloerscheuren heel klein is en je van een aangename verwarming geniet. Door de bochten van 90 graden in het slakkenhuispatroon is er weinig weerstand, maar ben je minder flexibel bij obstakels of wijzigingen.

legplan

Aan de slag met Solyd

Aan de hand van het legplan, waar je alle informatie kan terugvinden over je vloerverwarmingsinstallatie, stellen de Solyd-specialisten een gedetailleerde materiaallijst op. Deze is volledig gepersonaliseerd en bevat alle elementen die nodig zijn bij het plaatsen van je vloerverwarming.

Nu is het aan jou. Eens je al je nodige materialen hebt, kan je eraan beginnen. Maar welke vloerisolatie gebruik je, en wat zijn de volgende stappen? Ontdek hier een handig stappenplan voor het leggen van vloerverwarming.

Door zelf je vloerverwarming te leggen, kan je fiks besparen. Vraag hier je gratis vloerverwarmingsstudie aan en ontvang een legplan op maat, een gratis materiaallijst en alle begeleiding die je nodig hebt. In hun webshop profiteer je van scherpe prijzen. Download hier je infobrochure en leer meer over de Solyd zelfbouwformule.