Je woning verwarmen met elektrische vloerverwarming, een goed idee?

Gepubliceerd op 21 Januari 2021

Bij vloerverwarming denken we meestal aan een centrale verwarmingsinstallatie waarbij buizen met warm water in lussen in de vloer liggen en de vloer opwarmen. Maar er bestaat ook zoiets als elektrische vloerverwarming. Waarom zou je hiervoor kiezen, waarom niet? Ontdek het hier.

Elektrische vloerverwarming in huis

In tegenstelling tot traditionele sanitaire vloerverwarming is er bij elektrische vloerverwarming geen centrale verwarmingsketel nodig om de verwarming te doen werken. Enkel elektriciteit en het juiste systeem in de vloer is voldoende. De werking is een beetje te vergelijken met het principe van een waterkoker, de stroomdraden die in de vloer liggen geven warmte af aan de vloerbedekking en verwarmen zo de ruimte. Naargelang je persoonlijke behoeften kun je elektrische vloerverwarming inzetten als hoofd- of bijverwarming. Vooral in kleine ruimtes of ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden is dit type verwarming geschikt.

Voordelen elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk (zelf) te plaatsen, dankzij de geringe opbouwhoogte kan dit zelfs op een bestaande vloer. Bovendien zorgt dit er ook voor dat je ruimte snel opgewarmd wort en je niet afhankelijk bent van een – tragere - cv-ketel. De onzichtbare installatie en de aangename stralingswarmte zorgen voor het nodige comfort. De aanschaf- en installatiekost is trouwens lager dan die bij traditionele vloerverwarming en de onderhoudskosten zijn nihil.

Elk type elektrisch vloerverwarmingssysteem heeft zo zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. We vatten het alvast even kort samen.

Soorten elektrische vloerverwarming

Er zijn drie verschillende systemen elektrische vloerverwarming: met stroomdraden op matten, elektrische kabels in de chape of met een elektrische folie. Ze verschillen in opbouw, dikte en capaciteit. Afhankelijk van de te verwarmen oppervlakte en je vloerafwerking maak je je keuze. Voor info op maat ga je best te rade bij je verwarmingsspecialist.

Elektrische matten
Elektrische kabels zijn bij dit systeem op een glasvezelmat bevestigd. Hierdoor kun je ze zeer eenvoudig plaatsen. Dankzij de beperkte opbouw kan dat zelfs op een bestaande vloer. De afwerkingslaag vloertegels wordt met een lijm- of dunne chape op het systeem aangebracht. Door de geringe dikte kan het systeem ook op een bestaande vloer geplaatst worden, en doordat het dicht bij de vloerafwerking ligt warmt het snel op. Het systeem is omwille van het verbruik vooral geschikt voor ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden zoals de badkamer.

Kabels in de chape

Bij dit systeem worden elektrische kabels in lussen in de chape gelegd. De vloer warmt traag op maar de chape houdt de warmte langer vast. Het kan verwarmingssysteem kan zowel als hoofd- als bijverwarming gebruikt worden en onder verschillende vloerafwerkingen gebruikt worden.

Folie met koperen verwarmingsbanen

Een derde mogelijkheid is verwarmen met elektrisch folies waarin koperen verwarmingsbanen zijn aangebracht. Dit systeem is wordt  met een vochtscherm op isolatieplaten bevestigd en is ideaal voor een kleine oppervlakte onder een houten of laminaat vloerbedekking. Wel moet je opletten dat je de vloer en het systeem niet doorboort.

Nadelen elektrische vloerverwarming

Niet elk type vloerbedekking geleidt de elektrisch opgewekte warmte even goed. Keramische tegels, natuursteen of cementtegels zijn zeer geschikt. Laminaat, vinyl of parket is al moeilijker. Daarnaast is het systeem minder geschikt als hoofdverwarming en gebruik je het best in kleine ruimtes. Maar het grootste nadeel van elektrische vloerverwarming is toch wel het hoge energieverbruik en de bijhorende hoge elektriciteitskosten. De vraag is: Hoe kunnen we de energie toch slim gebruiken zonder al te hoge kosten en een minder grote ecologische voetafdruk? Een uitdaging.

Elektrische vloerverwarming en zonnepanelen

Elektrische vloerverwarming kan perfect (indirect) gecombineerd worden met zonnepanelen. De elektriciteit die met zonne-energie wordt opgewekt kun je namelijk gebruiken om je elektrische vloerverwarming aan te sturen. Wel is het nodig dat je woning goed geïsoleerd is en dat je zonnepanelen voldoende elektriciteit kunnen opwekken. De hoeveelheid zon in een jaar schommelt jammer genoeg. Om de energietekorten op te vangen ga je toch nog beroep moeten doen op het elektriciteitsnet. Sluit daarom je zonnepanelenomvormer niet rechtstreeks aan op je elektrische vloerverwarmer. Lees hier meer over de voordelen van zonnepanelen en isolatie.  

Elektrische vloerverwarming kan een interessante manier van verwarmen zijn. Vooral voor kleine ruimtes of ruimtes die snel verwarmd moeten worden. De hoge elektriciteitskost kan een struikelblok zijn, maar dit kun je gedeeltelijk opvangen met zonnepanelen. Ga voor advies op maat te rade bij je energie- of verwarmingsspecialist.

Ook interessant:

Je belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord.

Efficiënt verwarmen: wat met je zonnepanelen in de winter?

Verwarmen met gas? Met een gaswarmtepomp kan het nog efficiënter.

Duurzaam verwarmen: daarom combineer je gas met hernieuwbare energie.

Welke mogelijkheden in hernieuwbare energie zijn er?

Duurzaam verwarmen: verwarm je je straks met een van deze nieuwe brandstoffen? En wat met je huidige stookolieketel?