Het comfort van vloerverwarming
De naam zegt het al: in tegenstelling tot radiatoren, die op bepaalde punten in de ruimte de lucht opwarmen, werkt vloerverwarming door het opwarmen van de vloer. Daarvoor worden verschillende systemen gebruikt.
Watergedragen vloerverwarming wordt het meest geplaatst. Het bestaat uit buizen waar warm water doorheen stroomt. Elektrische vloerverwarming werkt op basis van de weerstand in elektrische kabels. In beide gevallen wordt de warmte via de vloer gelijkmatig afgegeven aan de gehele ruimte. Vloerverwarming zorgt dan ook voor extra comfort.
Vloerverwarming plaatsen
Er bestaan niet alleen verschillende systemen, maar ook verschillende manieren om vloerverwarming te plaatsen. Bij nieuwbouwwoningen is het nat systeem het populairst. De vloerverwarming wordt op de ondervloer geïnstalleerd. Vervolgens wordt alles afgedekt met chape.
Bij renovatieprojecten zijn er twee mogelijkheden. Is de opbouwhoogte onvoldoende, dan is het nodig om geulen te frezen in de bestaande ondergrond. Gelukkig bestaan er ook droge systemen, waarbij de vloerverwarming in voorgevormde platen is verwerkt. Die plaats je eenvoudig bovenop de huidige vloer.
De ideale kamertemperatuur
Een aangename kamertemperatuur is, zeker in de koude wintermaanden, een eerste vereiste om fysieke klachten tegen te gaan. In de ideale omstandigheden is je omgeving 18 tot 21°C warm. Koudere temperaturen leiden tot stijfheid in de gewrichten en andere klachten.
Maar ook traditionele radiatoren zijn perfect in staat om je kamer op die temperatuur te brengen. Waarom kies je dan toch best voor vloerverwarming? Omdat dat systeem je heel wat meer voordelen op het vlak van gezondheid biedt, zoals minder kans op schimmelvorming, huisstofmijt en brandwonden.
Betere luchtkwaliteit
Radiatoren en convectoren warmen de lucht op, waardoor die stijgt en de ruimte verwarmt. Bij vloerverwarming stijgt de warmte op vanaf de vloer. Op die manier ontstaat er minder luchtcirculatie. Dat betekent dat er minder stof, pollen en andere onaangename deeltjes door de lucht zweven. Dat is zeker voor mensen met allergieën heel wat aangenamer.
Minder kans op schimmelvorming
Zeiden we al dat vloerverwarming de ruimte gelijkmatig opwarmt? Daardoor ontstaan er geen grote temperatuurverschillen door bijvoorbeeld koude hoekjes of raamkozijnen. Dat zijn de favoriete plekjes voor schimmels, die op lange termijn een gezondheidsrisico kunnen vormen. Voldoende zonlicht en een goede ventilatie helpen om schimmels te bestrijden. Met een vloerverwarming ontneem je hen al heel wat kans om te ontstaan.
Minder voedingsbodem voor huisstofmijt
De afvalproducten van de huisstofmijt veroorzaken allergische reacties zoals astma en eczeem bij 5 tot 10% van de mensen. Huisstofmijten gedijen vooral goed in omgevingen waar de relatieve luchtvochtigheid hoog genoeg is. De gelijkmatige warmteverdeling van vloerverwarming zorgt voor lagere luchtvochtigheid en een warme, droge vloer – kortom, omstandigheden waarin de huisstofmijt liever niet vertoeft.
Geen kans op brandwonden
Radiatoren dienen vanop 1 locatie een volledige kamer te verwarmen. Dat betekent dat de temperatuur in de buizen erg hoog wordt. Niet alleen leidt dat tot hogere energiekosten, de kans op brandwonden stijgt ook aanzienlijk. Kies je voor vloerverwarming, dan zijn brandwonden door in contact te komen met gloeiendhete verwarmingsleidingen voorgoed verleden tijd.
Vloerverwarming, goed voor je gezondheid én je budget
Vloerverwarming is een energie-efficiënte verwarmingsmethode die bovendien je fysieke welzijn ondersteunt. In tegenstelling tot de traditionele radiatoren wordt het onzichtbaar weggewerkt en verwarmt het je gehele ruimte gelijkmatig.
Overtuigd dat vloerverwarming ook voor jouw woning of bedrijf de beste oplossing is? Contacteer dan een ervaren installateur. Die helpt je met plezier én met kennis van zaken op weg naar een comfortabele en gezonde binnenomgeving.