Hoe zelf een radiator aansluiten?

10/01/2024

Door je technieken zelf te installeren, kan je heel wat geld besparen bij de bouw of verbouwing van je woning. Een radiator aansluiten bijvoorbeeld kan je gerust zelf, zolang je maar de juiste aanpak hanteert. In dit artikel ontdek je een helder stappenplan van experts en een handige hulplijn. Check de beste aanpak voor het aansluiten van een radiator en ga zelfverzekerd aan de slag.  

Voor je begint: laat je radiator berekenen

Er bestaan tal van verschillende types radiatoren. Van paneelradiatorenverticale radiatoren en handdoekradiatoren tot elektrische radiatoren en lage temperatuur radiatoren. Het is belangrijk om te weten welke radiator geschikt is voor jouw woning en de te verwarmen ruimtes. In principe kan je dit zelf berekenen, maar in de praktijk is dit best ingewikkeld. We raden je aan om contact op te nemen met de vakmannen van Solyd. Zij helpen je gratis op weg. Doe hier je aanvraag en ontvang een gratis materiaallijst op maat

Bij Solyd vind je kwalitatieve radiatoren van A-merken zoals RadsonHenrad en JagaOntdek hier een uitgebreid assortiment radiatoren die je zelf kan installeren. Materialen besteld? Dan ontvang je ze de volgende werkdag al bij je thuis. Handig! 

Zelf je radiator aansluiten in 8 stappen 

Zodra de nodige materialen zijn aangekomen, kan je jouw nieuwe radiator aansluiten. Ontdek hieronder hoe je aan de slag gaat. Bij vragen of problemen kan je terecht bij de vakmannen van Solyd. Ze adviseren je graag en bieden ondersteuning waar nodig.

1. Je oude radiator afsluiten 

We gaan ervan uit dat je een oude radiator gaat vervangen. Voor je je nieuwe radiator kan aansluiten, moet je je oude radiator afsluiten. Hoe pak je dat aan?

Haal eerst de stekker uit de cv-ketel om zo de verwarming uit te schakelen. Zo kan je veilig werken. Daarna laat je de temperatuur van de gasketel dalen tot onder de 40 graden. Vervolgens kan je de te vervangen radiator laten leeglopen en deze demonteren. Draai zowel de radiatorkraan bovenaan de radiator als het voetventiel onderaan de radiator dicht. Het voetventiel kan je dichtdraaien met een schroevendraaier of inbussleutel.

Zet onderaan de radiator een slang op de aftapkraan en draai die open. De aftapkraan is een kraantje waarmee cv-water kan afgetapt worden uit je radiator. Tot slot zet je de ontluchter open. Het cv-water loopt nu via de aftapkraan uit de radiator. Is je radiator leeg? Dan kan je hem demonteren van de muur.

2. De koppeling op de radiator monteren

Tijd om de koppeling op de radiator te monteren. Zet de radiator even verticaal, zodat je vlot kan werken. Neem daarna het onderblok erbij. Het onderblok zal de aan- en afvoer van water regelen in de radiator. Maar in deze stap gebruiken we het onderblok vooral om de koppeling goed te kunnen vastschroeven op de radiator. Beplak hiervoor de schroefdraad van de koppeling op het onderblok met Teflon tape om lekken te voorkomen. Schroef daarna de koppeling vast op de radiator met behulp van het onderblok.

3. Meten en aftekenen op de muur

Meet de afstand van de zijkant van de radiator tot het midden van de eerste aansluiting van het onderblok. Zo ontdek je de juiste afmetingen voor het aansluiten van de leidingen. Vervolgens teken je de afmetingen uit op de muur.

Teken op de achterkant van de radiator het center midden van de aansluiting van het onderblok door met een stift. Daarna meet je vanuit die aanduiding de afstand met de onderkant van de radiator. Zet deze afstand ook over op de muur. Teken vervolgens de volledige contour van de radiator af op de muur.

4. De ophangbeugels bevestigen

Nu ga je de ophangbeugels bevestigen aan de muur. Bij de meeste radiatoren zijn er beugels gemonteerd op de achterkant. Is dat het geval, dan hoef je enkel nog de ophangbeugels aan de muur te monteren. Meet de afstand van de zijkant van de radiator tot het midden van een ophangbeugel. Teken deze afstand uit op de muur.

Vervolgens kan je hetzelfde doen voor de onderkant. Plaats de ophangbeugels, die normaal gezien aan de muur moeten komen, even op de beugels van de radiator om zo de juiste afmetingen te hebben. Meet vervolgens de afstand van de onderkant van de radiator tot de onderkant van de ophangbeugel. Teken deze afstanden ook uit op de muur.

Bevestig daarna de ophangbeugels aan de muur. Hiervoor moet je gaten boren in de muur en die voorzien van pluggen en bouten. Controleer of je ophangbeugels waterpas hangen.

5. De radiator ophangen aan de muur

Eerder heb je de koppeling vastgeschroefd op de radiator met behulp van het onderblok. Verwijder dit onderblok even, waarbij je de koppeling op zijn plaats laat zitten in de radiator. Plaats de beschermkapjes op de ophangbeugels en hang de radiator op aan de muur.

6. De radiator aansluiten

Nu is het tijd voor het echte werk: het aansluiten van de radiator. Eerst moet je de knelkoppelingen verwijderen van het onderblok. Zet het onderblok even op de aanvoer en afvoer aansluiting. Teken af waar de meerlagenbuis mogelijk ingekort moet worden. Kort vervolgens de Alpex of meerlagenbuis in met een tang. Als je leidingen al de juiste lengte hebben, hoef je ze natuurlijk niet in te korten.

Bevestig vervolgens de knelkoppelingen op de meerlagenbuis. Kalibreer achteraf de meerlagenbuis met een kalibreerhulpstuk. Want door het afsnijden van de meerlagenbuis zullen de rondingen van de buizen niet meer mooi rond zijn. Een kalibreerhulpstuk zorgt voor juiste en mooie rondingen, waardoor je de koppelingen beter kan bevestigen. Zodra je de meerlagenbuis gekalibreerd hebt, kan je het onderblok aansluiten op de meerlagenbuis. Wanneer je daarmee klaar bent, sluit je het onderblok ook op de radiator aan.

7. De thermostatische kraan op je radiator plaatsen

De meeste radiatoren hebben al een stijgbuis binnenin, waardoor je die niet manueel hoeft te installeren. De radiatorkraan of thermostatische kraan zal je wel nog moeten installeren. Zowel radiatorkranen als de voorziene aansluiting voor de kraan hebben een schroefdraad voor een eenvoudige en snelle montage. Zet de thermostatische kraan op stand vijf voor je ze vastdraait, en span daarna alles nog eens goed aan.

8. De radiatorstop en ontluchter plaatsen

Aan de andere kant van de radiator monteer je een radiatorstop of blindstop. Omdat sommige radiatoren langs twee kanten kunnen worden aangesloten, kan er bijvoorbeeld bij een rechtse aansluiting links nog een opening zijn. Dit kan je afwerken met een blindstop. Daarna monteer je bovenaan de radiator de ontluchter. Draai de toevoer open aan het onderblok en ontlucht de radiator.

Proficiat, je radiator is nu klaar voor gebruik! Vergeet niet om de cv-ketel opnieuw in het stopcontact te steken.

Een nieuwe radiator aansluiten is een klus die je perfect zelf kan doen. Op die manier kan je stevig besparen en heb je de volledige controle over de gebruikte materialen. Dankzij de begeleiding van de Solyd-specialisten en het handige stappenplan kan je vlot aan de slag, ook als je geen voorkennis hebt. Neem hier contact op met de experts voor advies. Ze beantwoorden al je vragen over het kopen of aansluiten van een radiator en helpen jou op weg. Succes!

Lees ook:
Welke radiator past bij mij, en waarop letten?
Hoe werkt een thermostatische kraan? 

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.