Radiatoren: kies de juiste verwarming voor jouw woning

19/10/2022

De correcte verwarmingsmethode voor je woning uitkiezen kan een hele uitdaging zijn. Radiatoren of chauffages als afgiftesystemen zorgen voor het comfort van het hele gezin. Een radiator is vandaag de dag meer dan een basisproduct om je huis te verwarmen. Tegenwoordig worden de radiatoren ook afgestemd op het interieur. Daarom zijn er verschillende uitvoeringen en maten mogelijk om zo aan alle “verwarmingsbehoeften” te voldoen. Welke radiatoren bestaan er zoal?

Verschillende types radiatoren

1. Alomtegenwoordig: de paneelradiator

Het eerste type radiator is de paneelradiator. Dit is één van de meest gebruikte types radiatoren in Belgische huizen. De paneelradiator bestaat uit één of meerdere geribbelde platen naast elkaar. Hierdoor is er een groter contactoppervlak en warmt de radiator sneller op. De snelle warmteafgifte is de belangrijkste reden waarom paneelradiatoren zo geliefd zijn.

Twijfel je over het type paneelradiator dat je nodig hebt? Lees dan snel deze blog: ‘Welk type paneelradiator heb ik nodig?’

2. Net dat ietsje meer: de designradiator

Het tweede type is de designradiator. Met zijn dubbele of enkele rij smalle buizen uit staal, zijn mooie afwerking en zijn tijdloze eenvoud, past deze radiator in quasi elk interieur. Het voornaamste verschil met een paneelradiator is dat een designradiator steeds verticaal geplaatst wordt en een paneelradiator ook horizontaal kan geplaatst worden. Door de verticale plaatsing verkrijg je een moderne look en is er minder ruimteverlies.

Designradiatoren hebben heel wat pluspunten. Zo zijn ze energiebesparend omdat ze de warmte sneller geleiden en een lagere waterinhoud hebben, en zijn ze daarnaast ook lichter en dus makkelijker te installeren.

Wat is het verschil tussen enkele en dubbele buizen?

Je hebt het misschien al opgemerkt dat er zowel radiatoren bestaan met enkele als dubbele buizen. Wat is het verschil? Het komt erop neer dat de radiatoren hetzelfde oppervlakte innemen aan de wand, maar een radiator met dubbele buizen heeft een pak meer vermogen (dubbele warmteafgifte). Heb je vragen bij het berekenen van het vermogen van je radiator? Lees er meer over in het artikel: ‘Hoe bereken je het vermogen van een radiator?’

Afgiftesystemen om elektrisch te verwarmen

Je kunt ook kiezen voor elektrische verwarming. Bij elektrisch verwarmen, bijvoorbeeld via een warmtepomp, wordt het verwarmingssysteem aangesloten op het elektriciteitsnet en komt er geen aardgas of mazout aan te pas. Het water (of andere vloeistof) in de radiatoren zal worden opgewarmd door elektriciteit. Naast radiatoren zijn er nog andere afgiftesystemen mogelijk.

Elektrisch verwarmen heeft ook heel wat voordelen:

  • Milieuvriendelijker
  • Gemakkelijker om de temperatuur regelen per kamer
  • Eenvoudige montage
  • Enkel een stopcontact is nodig voor de plaatsing
  • Kleinere toestellen zijn snel te verplaatsen indien nodig (o.a. badkamerblazers, paneelverwarmers, infraroodverwarming, …)
  • Slimme thermostaten optimaliseren je verbruik

Ontdek alle voordelen van elektrisch verwarmen in deze blog: ‘Verwarmen deze winter? Ga voor elektrische verwarming in combinatie met zonne-energie.’

3. Een handdoekradiator: de must voor warme handdoeken

Een laatste type radiator is de handdoekradiator. Dit type radiatoren zijn multifunctioneel. Ze verwarmen je badkamer, en tegelijkertijd drogen ze je badhanddoeken. De afwerking van handdoekradiatoren is veelal elegant en dus geschikt voor verschillende badkamerinterieurs. Een handdoekradiator zal je douche-ervaring nog aangenamer maken! Deze radiatoren bestaan ook in elektrische uitvoeringen.

Sluit je radiator aan met de juiste accessoires

Met de accessoires van Zelfbouwmarkt sluit je zo jouw nieuwe radiator aan. Het juiste aansluitingsmateriaal voor je radiator is belangrijk, omdat je hierdoor het energieverbruik van je radiator kan optimaliseren. Denk maar aan radiatorknoppen, aansluitsets, ontluchters, handdoekbeugels, …

Ontdek de BeauHeat-radiatoren bij Zelfbouwmarkt

BeaHeat beschikt over een ruim aanbod aan kwalitatieve radiatoren die een antwoord bieden aan de behoeftes van de actuele markt en dit tegen uiterst scherpe prijzen. Het gaat van de klassieke conventionele paneelradiatoren over handdoekdrogers tot designmodellen die moeiteloos in de stijl van eender welk interieur inpassen.

De radiator van jouw dromen

Omdat radiatoren vaak een prominente plek hebben in het interieur heeft Zelfbouwmarkt een divers aanbod waaruit je kunt kiezen. Je vindt er radiatoren in verscheidene kleuren (grijs, wit, zwart, chroom), en in verschillende materialen zoals staal, aluminium, metaal of kunststof.

Wil je zelf aan de slag met het plaatsen van je nieuwe radiatoren, maar weet je niet hoe te beginnen? Bekijk dan zeker de video: ‘Hoe plaats je een radiator?’ of lees deze blog: ‘Hoe de verwarming radiatoren ontluchten?’ eens na.

Benieuwd naar het gamma radiatoren van Zelfbouwmarkt? Breng snel een bezoekje aan de ruime showroom in Ninove of bestel je nieuwe verwarming online via zelfbouwmarkt.be.

In samenwerking met Zelfbouwmarkt

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.