Welke radiatoren kiezen voor je woning? Ontdek tips voor je aankoop.

Gepubliceerd op

Kijk je uit naar nieuwe radiatoren voor je huidige of toekomstige woning? Dan zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Denk maar aan het design, het onderhoud, de plaats waar de radiatoren zullen komen en de warmtecapaciteit. Ontdek onze tips voor het kiezen van een geschikte radiator en laat je inspireren.

Vind het juiste radiatordesign voor jouw interieur

Hoe vind je de juiste radiatoren voor jou in het uitgebreide aanbod? Een eerste factor waar je rekening mee houdt is de vorm van de radiator en het bijbehorende design. Wanneer je niet voor vloerverwarming kiest, zijn de radiatoren immers zichtbaar. Dan is het een meerwaarde als ze passen bij jouw interieur. De Timia radiator van Zehnder heeft een subtiel maar stijlvol design. Uit deze kleurenwaaier kies je bovendien de meest geschikte tint voor jouw interieur. Zo kan je radiator heel onopvallend zijn, of net een opvallend accent worden. Vraag je gratis inspiratiegids aan en ontdek de mogelijkheden.

Ga voor een onderhoudsvriendelijke keuze

Verder moet je radiator makkelijk te onderhouden zijn. Over het algemeen vragen radiatoren niet veel werk qua onderhoud. Geregeld eens afstoffen en af en toe ontluchten volstaat. Goed om te weten: een radiator met een glad vlak, zoals Timia, bezorgt je heel wat minder afstofwerk dan eentje met veel gleufjes en smalle openingen. Bovendien kan je bij deze radiator makkelijk de achterkant schoonmaken. Dankzij de bevestiging met scharnieren kan je de radiator met flexibles openplooien, zoals een deur, wat onderhoud vergemakkelijkt. Vind een verdeler in je buurt en ontdek het assortiment.

Kies slim tussen centrale en elektrische verwarming

Twijfel je of je wil verwarmen met centrale of elektrische verwarming? Bij het maken van die keuze moet je met een aantal factoren rekening houden. In sommige situaties is elektrisch verwarmen namelijk een goede oplossing, maar in andere absoluut niet.

  • Een elektrische radiator staat op zichzelf en is vooral een interessante oplossing wanneer er geen aansluiting voor centrale verwarming voorzien is. Denk bijvoorbeeld aan een gerenoveerde zolderkamer waar de juiste leidingen niet aanwezig zijn.
  • In een kleinere ruimte waar het niet altijd even warm hoeft te zijn kan elektrische verwarming een goede oplossing zijn. Denk aan de badkamer waar je de verwarming alleen nodig hebt wanneer je wil douchen of een bad neemt. Dan is een elektrische radiator interessant omdat die snel werkt. Je hoeft je verwarming geen uur op voorhand aan te zetten en toch heb je snel een aangename, warme ruimte.

Bij de elektrische versie van de Timia kies je uit 4 modellen met een vermogen tot 2.000 watt en met een hoge energie-efficiëntie volgens de Europese Ecodesign norm. De basisuitvoering hiervan heeft een RF-afstandsbediening (radiofrequentie), die je aan de achterkant van de radiator kan opbergen. Ook kan je kiezen voor de variant zonder regeling voor je eigen domotica.

Dat wil niet zeggen dat je volledig op elektrische verwarming moet rekenen. Want als je die als hoofdverwarming plaatst, kunnen de kosten hoog oplopen. Om je volledige woning van warmte te voorzien, kies je beter voor centrale verwarming. Eén centrale ketel produceert dan warmte en verspreidt die via een netwerk van leidingen of luchtkokers.

Voor je centrale verwarming kan je een keuze maken uit verschillende soorten brandstoffen, waardoor ook hernieuwbare energie mogelijk is. Daarom kies je in de meeste ruimtes in huis best voor radiatoren voor centrale verwarming. Door het thermisch vermogen aan te passen aan de ruimte, zal je alle ruimtes van genoeg warmte kunnen voorzien. De Timia radiatoren voor centrale verwarming hebben 4 modellen die qua thermisch vermogen perfect de warmtevraag kunnen beantwoorden.

Voilà, je weet nu waar je best allemaal op let bij de aankoop van een radiator. Tijd om je radiatoren te gaan kiezen! Ben je nog niet helemaal zeker, of heb je nog vragen? Ga dan langs bij een installateur in je buurt voor advies op maat. Graag eerst wat meer inspiratie? Download hier je gratis brochure en ontdek de kwalitatieve designradiatoren van Zehnder.