Pluk de vruchten van efficiënt verwarmen met hernieuwbare energie

Gepubliceerd op
warmtepomp
warmtepomp
warmtepomp
warmtepomp
warmtepomp
warmtepomp

Een bijna-energieneutrale woning  is een goed idee voor je energiefactuur. Hierbij is het de bedoeling dat de resterende vraag voor verwarming, warm water en eventueel koeling zoveel mogelijk gecompenseerd met eigen hernieuwbare energie. Ontdek onze tips om duurzamer te verwarmen met een hernieuwbare energiebron eventueel gecombineerd met een condensatieketel. Wil je ook BEN bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenge!

Hoe efficiënter verwarmen met hernieuwbare energie?

Voor nieuwbouw is een warmtepomp de meest evidente en toekomstgerichte oplossing voor verwarming en warm water. Een warmtepomp is omkeerbaar en kan in de zomer de woning ook koelen. Omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt, ligt het voor de hand om hierbij ook fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-installatie) te plaatsen die stroom opwekken op basis van gratis zonne-energie.

Bijkomend kunnen thermische zonnecollectoren (zonneboiler) instaan voor 60% van de behoeften aan warm water. Om piekbehoeften aan warm water op te vangen is het mogelijk om een warmtepomp te combineren met een condensatieketel op gas of mazout als hybride totaaloplossing.

Zes systemen voor hernieuwbare energie

Een BEN-woning moet minstens 10 kWH/m2 aan hernieuwbare energie produceren (tenzij het E-peil 10% strenger is dan de E-peileis van het aanvraagjaar). Hernieuwbare energie komt uit de zon, de wind, de aarde (warmte) en biomassa (organisch materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong). Met hernieuwbare energie voorkom je dat bepaalde energiebronnen uitgeput geraken, bovendien is ‘schone energie’ ook goed voor het milieu want ze veroorzaakt weinig CO2.

Het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap heeft 6 maatregelen geselecteerd om de BEN-norm te halen. Elke BEN-woning moet zelf kunnen zorgen voor groene stroom. 

Bij een bijna-energieneutrale woning is het de bedoeling dat de resterende vraag voor verwarming, warm water en eventueel koeling in de mate van het mogelijke wordt gecompenseerd met de eigen productie van hernieuwbare energie. Hoe je dat doet? Naast een biomassa-installatie (pelletketel) is voor nieuwbouw vooral een warmtepomp de meest evidente en toekomstgerichte oplossing voor verwarming en warm water. Een warmtepomp is omkeerbaar, en kan in de zomer de woning ook koelen. Vermits een warmtepomp op elektriciteit werkt, ligt het voor de hand om hierbij ook fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-installatie) te plaatsen die stroom opwekken op basis van gratis zonne-energie. Bijkomend kunnen thermische zonnecollectoren (zonneboiler) instaan voor 60% van de behoeften aan warm water. Wanneer noodzakelijk voor het opvangen van piekbehoeften aan warm water is het mogelijk om een warmtepomp te combineren met een condensatieketel op gas of mazout als hybride totaaloplossing.

Meer weten? www.iedereenben.be  

Je BEN-woning duurzaam verwarmen? Een warmtepomp is de beste investering

Warmtepompen halen ongeveer twee derde van de warmte die ze leveren uit de omgeving (uit de grond of uit de lucht) en één derde uit de elektrische energie die ze verbruiken. Grond-waterwarmtepompen halen de hoogste rendementen. Dat komt doordat zij de warmte uit de bodem halen. Daar blijft de temperatuur doorheen de seizoenen relatief constant.

Warmtepompen die op elektriciteit werken renderen het meest in combinatie met verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, én als ze worden gevoed met elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen.

Warmtepompen kunnen instaan voor de verwarming van je woning, én voor de productie van sanitair warm water.

Een warmtepomp in een BEN-woning

Met een warmtepomp als hoofdverwarming, vang je twee vliegen in één klap: je kan je woning aangenaam verwarmen én je voldoet aan de BEN-voorwaarde voor hernieuwbare energie. Bij een warmtepomp kan je bovendien genieten van passieve koeling.

Anders dan een klassieke verwarmingsketel - die volledig werkt op fossiele brandstof (aardgas, stookolie…) -, haalt een warmtepomp haar calorieën uit haar directe omgeving: de aardbodem (via een horizontaal leidingnetwerk of via verticale boringen in de grond), ofwel uit grondwater (door dit op te pompen) ofwel uit de lucht (door die aan te zuigen). Een samengeperste koelvloeistof onttrekt de warmte via een sonde en komt daarna in een condensor terecht waar ze uitzet en de warmte afgeeft. Zo kan je woning en/of sanitair water worden verwarmd. Soms kan je met een warmtepomp ook koelen. Lees wat er vereist is, hoe je aan de eisen kunt voldoen en hoe je dit bereikt met verschillende types warmtepompen.  

Meer weten? www.viessmann.be

Bouwplannen? Bouw Bijna-Energieneutraal! Ontdek op de website iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je hieraan voldoet. Ga de uitdaging aan, schrijf je voor de BEN-challenge en ontvang voor 9 weken een nieuwe nieuwsbrief met informatie om een BEN-woning te bouwen.