Pluk de vruchten van efficiënt verwarmen met hernieuwbare energie




Een BEN-woning is een goed idee voor je energiefactuur. De resterende vraag voor verwarming, warm water en eventueel koeling zoveel mogelijk gecompenseerd met eigen hernieuwbare energie. Ontdek onze tips om duurzamer te verwarmen met een hernieuwbare energiebron eventueel gecombineerd met een condensatieketel. Wil je ook BEN bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenge!
Hoe efficiënter verwarmen met hernieuwbare energie?
Door een hernieuwbare energiebron (een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler) te combineren met een condensatieketel op aardgas creëer je een hybride systeem. De hernieuwbare energie zorgt dan voor ongeveer 75 à 80 % van de energieproductie en in zeer koude periodes of wanneer er snel sanitair warm water nodig is springt de verwarming bij. Op die manier gebruik je altijd de meest rendabele en milieuvriendelijke energiebron.
Zes systemen voor hernieuwbare energie
Een BEN-woning moet minstens 10 kWH/m2 aan hernieuwbare energie produceren (tenzij het E-peil 10% strenger is dan de E-peileis van het aanvraagjaar). Hernieuwbare energie komt uit de zon, de wind, de aarde (warmte) en biomassa (organisch materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong). Met het gebruik van hernieuwbare energie voorkom je dat bepaalde energiebronnen uitgeput geraken, bovendien is ‘schone energie’ ook goed voor het milieu want ze veroorzaakt weinig CO2.
Het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap heeft 6 maatregelen geselecteerd om de BEN-norm te halen. Elke BEN-woning moet zelf kunnen zorgen voor groene stroom. Dit kan wettelijk gezien met één of meer van deze 6 systemen:
- zonneboiler
- pv-installatie
- warmtepomp
- biomassa-installatie
- stadsverwarming of -koeling
- hernieuwbaar energieproject
Denk zeker van bij het begin van je bouwproject na over welk systeem je wil gebruiken. Kies je voor een warmtepomp of een biomassa-installatie (energie uit pellets, granen, zaden, pitten) (houtketel), dan combineer je de voorwaarde van hernieuwbare energie met het comfort van centrale verwarming. Een aansluiting op een net voor stadsverwarming of -koeling en een deelname aan een hernieuwbaar energieproject zijn minder courant maar zorgen zeker voor mogelijkheden. Een zonneboiler en een pv-installatie zijn de twee meest toegankelijke maatregelen om te voldoen aan de voorwaarde van het minimumaandeel van hernieuwbare energie te voldoen.
Meer weten? www.iedereenben.be
Je BEN-woning duurzaam verwarmen? Een warmtepomp is een prima investering
Warmtepompen halen ongeveer twee derde van de warmte die ze leveren uit de omgeving (uit de grond of uit de lucht) en één derde uit de elektrische energie die ze verbruiken. Grond-waterwarmtepompen halen de hoogste rendementen. Dat komt doordat zij de warmte uit de bodem halen. Daar blijft de temperatuur doorheen de seizoenen relatief constant.
Warmtepompen die op elektriciteit werken renderen het meest in combinatie met verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, én als ze worden gevoed met elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen.
Warmtepompen kunnen instaan voor de verwarming van je woning, én voor de productie van sanitair warm water.
Een warmtepomp in een BEN-woning
Met een warmtepomp als hoofdverwarming, vang je twee vliegen in één klap: je kan je woning aangenaam verwarmen én je voldoet aan de BEN-voorwaarde voor hernieuwbare energie. Bij een warmtepomp kan je bovendien genieten van passieve koeling.
Anders dan een klassieke verwarmingsketel - die volledig werkt op fossiele brandstof (aardgas, stookolie…) -, haalt een warmtepomp haar calorieën uit haar directe omgeving: de aardbodem (via een horizontaal leidingnetwerk of via verticale boringen in de grond), ofwel uit grondwater (door dit op te pompen) ofwel uit de lucht (door die aan te zuigen). Een samengeperste koelvloeistof onttrekt de warmte via een sonde en komt daarna in een condensor terecht waar ze uitzet en de warmte afgeeft. Zo kan je woning en/of sanitair water worden verwarmd. Soms kan je met een warmtepomp ook koelen. Lees wat er vereist is, hoe je aan de eisen kunt voldoen met verschillende types warmtepompen. Meer weten? www.viessmann.be
Efficiënter verwarmen op gas of stookolie? Kies voor een condensatieketel
Bij de verbranding van gas en stookolie komen rookgassen vrij. Die rookgassen bevatten waterdamp waarin nog veel warmte zit. Bij oude verwarmingsketels gaat een deel van die warmte via de schoorsteen verloren.
Is je woning aangesloten op het gasnetwerk? Dan is de meest budgetvriendelijke verwarmingsoplossing vandaag een condensatieketel op gas. Gascondensatieketels hebben een hoger terugwinningspotentieel dan stookolieketels.
In een condensatieketel worden warme verbrandingsgassen voordat ze door de schouw verdwijnen eerst naar een warmtewisselaar geleid. Hierdoor wordt die warmte voor een belangrijk deel hergebruikt waardoor het rendement van de ketel verhoogt. Bij dit proces treedt condensatie op, vandaar ook de naam ‘condensatieketel’. Een condensatieketel gebruikt dus de warmte uit de rookgassen. Terwijl bij klassieke verwarmingsketels die warmte onbenut door de schoorsteen verdwijnt. Gascondensatieketels hebben een hoger terugwinningspotentieel dan stookolieketels. Als een condensatieketel wordt gecombineerd met een warmwaterboiler condenseren sommige ketels eveneens voor de productie van warm water. Zo bespaar je dubbel: voor verwarming én voor warm water.
Lees wat er vereist is en welke condensatieketels zoal aan je aan de eisen voldoen. Meer weten? www.viessmann.be.
Bouwplannen? Bouw Bijna-Energieneutraal! Ontdek op de website iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je hieraan voldoet. Ga de uitdaging aan, schrijf je voor de BEN-challenge en ontvang voor 9 weken een nieuwe nieuwsbrief met informatie om een BEN-woning te bouwen.