Warmtepomp en radiatoren: moet ik mijn bestaande radiatoren vervangen?

Gepubliceerd op 10 November 2020

Wie duurzaam en energiezuinig wil verwarmen, kan gaan voor een warmtepomp. Daarmee wordt het een stuk makkelijker om de EPB-eisen van je woning te behalen, bovendien bespaar je op je energiefactuur. Maar hoe zit het met je radiatoren? Kan je ook voor een warmtepomp kiezen zonder je bestaande radiatoren en leidingen te hoeven vervangen?

Een warmtepomp, het kan ook met je huidige radiatoren

Met een warmtepomp gebruik je gratis warmte uit de natuur om je woning te verwarmen. Je geniet van een lagere energiefactuur, terwijl je bijdraagt tot een schoner milieu. Misschien heb je interesse in een warmtepomp, maar heb je toch nog wat praktische vragen. Wat met je bestaande radiatoren bijvoorbeeld? Goed nieuws, de kans is groot dat je jouw bestaande radiatoren kan aansluiten op een warmtepomp. Op die manier verwarm je je volledige woning met de warmte die je warmtepomp aanlevert. Energiezuinig én duurzaam. Ontdek snel hoe het werkt!

Jouw match: een lucht-water warmtepomp

Er bestaat geen twijfel over: overstappen van een verwarmingsketel op een warmtepomp is een goede zaak voor het milieu. De CO2-uitstoot van een warmtepomp ligt een stuk lager dan die van een stookolieketel (50% lager), een gasketel (40% lager) en een condensatieketel (30% lager). Door je warmtepomp te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen ga je nog een stapje verder. De groene energie die je opwekt met je panelen, kan je gebruiken om je warmtepomp aan te drijven. En dat merk je aan je energiefactuur. Ontdek alle voordelen van verwarmen met een warmtepomp.

De opvolger van jouw verwarmingsketel: een geschikte lucht-water warmtepomp

Wil jij overstappen van een cv-ketel op een warmtepomp, zonder je radiatoren en leidingen te hoeven vervangen? Dan kijk je best uit naar een geschikte lucht-water warmtepomp. Dit type warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht om verwarming, koeling en warm water te leveren. Hij haalt tot 75 procent van zijn energie uit de lucht. De overige 25 procent wordt geleverd door elektriciteit.

Daarom kies je voor een hoge temperatuur warmtepomp

Let wel, een traditionele lucht-water warmtepomp warmt het water niet verder op dan een temperatuur van 45°C. Maar dat volstaat niet om de warmte via gewone radiatoren te verspreiden. Voor een combinatie met je bestaande radiatoren heb je een hoge temperatuur lucht-water warmtepomp nodig die een watertemperatuur van 60°C kan bereiken.

Zijn je radiatoren geschikt om aan te sluiten op een warmtepomp? Doe de test!

Niet zeker of je jouw radiatoren kan combineren met een warmtepomp? Er zijn inderdaad enkele voorwaarden waaraan je radiatoren moeten voldoen. Zo moet de capaciteit van de radiatoren die je aansluit op de warmtepomp hoog genoeg zijn. Je radiatoren moeten immers voldoende warmte kunnen afgeven om de ruimte binnen een bepaalde tijd te verwarmen. Ook moeten je radiatoren je woning kunnen verwarmen met een watertemperatuur van zo’n 60°C. Of dat lukt, test je makkelijk zelf. Verlaag op een koude dag de temperatuur van je traditionele ketel een keer tot 60°C. Draai daarna al je radiatoren open. Blijft je woning voldoende warm? Dan slagen jouw radiatoren voor de test.

Oude radiatoren met gas- of mazoutketel? Dit zijn jouw opties.

Worden je oude radiatoren verwarmd door een gas- of mazoutketel, dan heb je waarschijnlijk hoge temperatuur radiatoren. Wil je die graag behouden en voor een warmtepomp gaan, dan heb je een warmtepomp nodig die temperaturen tot 80°C kan leveren. Hier heb je twee opties. Je kan uitkijken naar een hoge temperatuur warmtepomp. Die kan instaan voor watertemperaturen tot 80°C, zonder elektrische verwarming. Of je gaat voor een hybride warmtepomp, de combinatie van een warmtepomp en een gascondensatieketel. Naargelang de prijs van gas en elektriciteit en je verwarmingsbehoefte kiest de hybride warmtepomp steeds de voordeligste energiebron. Welke warmtepomp past het best bij jouw situatie?

Nieuwere radiatoren? Informeer je over een lage temperatuur warmtepomp.

Zijn je bestaande radiatoren nog niet oud of heb je convectoren, dan kan je je radiatoren mogelijk aansluiten op een lage temperatuur warmtepomp. Er bestaan verschillende versies: een vloermodel met geïntegreerde tank, een wandmodel … Bovendien kan je er zonnepanelen op aansluiten. Niet zeker welke radiatoren jij in huis hebt? Vraag het aan je verwarmingsinstallateur.

Radiatoren verouderd? Overweeg lage temperatuurradiatoren of convectoren.

Zijn je radiatoren verouderd, dan kan het voordelig zijn voor jou om ze te vervangen door lage temperatuurradiatoren of convectoren. Ga je voor lage temperatuur radiatoren, dan kan je bijna elk type warmtepomp aansluiten op de radiatoren. Op die manier is de warmtepomp de uitgelezen opvolger voor je klassieke centrale verwarmingsketel.

Je bestaande radiatoren combineren met een warmtepomp? Het kan! Met een hoge temperatuur warmtepomp verkrijg je het hoge rendement van een warmtepomp zonder je radiatoren en leidingen te hoeven vervangen. Je nieuwe warmtepomp kan instaan voor zowel de verwarming van je woning als je sanitair warm water. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan