Welke verwarmingstechnieken kiezen bij een grondige renovatie?

Gepubliceerd op 30 April 2021
Verwarmingstechnieken renovatie

Of je nu bezig bent met een grondige renovatie van je woning, of stapsgewijs je woning in een nieuw kleedje steekt: vroeg of laat is de verwarmingsinstallatie aan de beurt. Het aanbod aan verwarmingssystemen is breed en divers, wat het kiezen bemoeilijkt. Ontdek welke verwarmingstechnieken passen bij een grondige renovatie en leer hoe je professioneel advies krijgt.

De juiste verwarmingstechnieken kiezen = besparen

Ongeveer 40% van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming en sanitair warm water. Door de juiste verwarmingstechnieken te kiezen voor je grondige renovatie, kun je stevig besparen. Bij het herzien van je verwarmingstechnieken stel je jezelf daarom best de vraag: welke aspecten van de woning moet ik aanpakken om zo optimaal en rendabel mogelijk te kunnen verwarmen? Leer waarom je best je verwarming herziet en ontdek een checklist voor de keuze van je nieuwe verwarming.

Verwarmingstechniek kiezen? Check eerst je isolatie  

Alvorens je de verwarmingstechnieken gaat kiezen voor je grondige renovatie, neem je de isolatie van je woning onder de loep. Want als je dak, muren en vloeren goed geïsoleerd zijn, zal je minder moeten verwarmen. Tip: bereken hier het EPB van je woning om een zicht te krijgen op het energieverbruik van je woning. Is je woning goed geïsoleerd, maar heb je toch een nieuw verwarmingssysteem nodig? Leg dan de verschillende verwarmingstechnieken en/of brandstoffen eens naast elkaar. Welke voldoen aan de EPB-richtlijnen voor een energetisch ingrijpende renovatie? Welke zijn geschikt voor jouw woning en passen binnen je renovatiebudget? Zo kom je stap voor stap dichter bij de ideale verwarmingstechnieken voor je project.

Milieuvriendelijke verwarmingstechnieken voor je renovatie

Met het oog op een gunstig energiepeil, kies je voor een modern verwarmingssysteem dat een lage impact heeft op waardevolle grondstoffen. Een duurzame, energiezuinige verwarming draagt bij tot een beter milieu en is voordelig voor je budget. Viessmann biedt een ruim gamma moderne en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken aan, waarmee je kostenefficiënt warmte opwekt. Hun oplossingen werken op basis van hernieuwbare energie als wind, water, zon en de warmte van de aarde. Ontdek duurzame verwarmingstechnieken waarmee je energiezuinig verwarmt na een grondige renovatie en maak kennis met de verwarmingsoplossingen van Viessmann.

Warmtepompen

Warmtepompen zijn een eerste mogelijkheid als je wil besparen op verwarmingskosten en je je woning op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier wil verwarmen. Een warmtepomp heeft maar een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig om te kunnen werken. Haar nodige energie vindt ze onbeperkt in de natuur. Leer meer over de voordelige combinatie warmtepomp en zonnepanelen.

Zonnesystemen

Ook met de hulp van een warmwaterketel op basis van zonne-energie (zogenaamde zonnecollectoren en -systemen), al dan niet in combinatie met zonnepanelen, kun je op een efficiënte en kostenbesparende manier warmte en elektriciteit voorzien in je woning. Doordat je enkel gebruik maakt van gratis zonne-energie, is deze keuze niet alleen milieuvriendelijk maar ook op financieel vlak interessant.

Hybride toestellen

Ben je niet klaar voor een volledige overstap naar een warmtesysteem waarbij je afhankelijk bent van je omgeving? Dan zijn hybride toestellen het overwegen waard. Ze combineren het beste van de twee werelden en zorgen ervoor dat je niet afhankelijk bent van één energiebron. Enerzijds kun je gebruikmaken van zon, wind en water, anderzijds kun je ook olie of gas gebruiken.  

Traditionele warmtesystemen

Het is nog steeds mogelijk om te investeren in een verwarmingssysteem op basis van fossiele brandstoffen als aardgas en stookolie. Aardgas wordt via een netwerk tot aan de woning geleid, stookolie moet je bij je thuis opslaan in een boven- of ondergrondse gastank. In het gamma van Viessmann vind je gascondensatieketels en stookolieketels die beantwoorden aan alle eisen op vlak van efficiënte en energiezuinige verwarming. Tot slot kun je kiezen om te investeren in elektrische verwarming bij je grondige renovatie. Leer hier met welke oplossingen je kunt verwarmen op elektriciteit. Let wel: elektrische verwarming combineer je steeds met een ander type verwarming om energiezuinig te kunnen verwarmen.

Plannen voor een grondige renovatie en benieuwd welke verwarmingstechnieken jij best kiest? Bij Viessmann vind je diverse verwarmingstechnieken en -oplossingen die geschikt zijn voor jouw project. Vraag advies aan een installateur in je buurt en ontvang je gratis offerte.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan