Verwarmen op elektriciteit: met welke oplossingen kan dit?

Gepubliceerd op

Is het niet mogelijk om je woning te verwarmen met een verwarmingsketel of warmtepomp? Of wil je gewoon liever een andere oplossing? Dan kan je altijd nog verwarmen op elektriciteit. Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmen op elektriciteit? Welke technieken bestaan er? Ontdek het snel en leer wat jij te winnen hebt. 

Wanneer verwarmen op elektriciteit?

Verwarmen op elektriciteit is een optie als je niet kan verwarmen met een gas- of mazoutketel of een warmtepomp. Dit kan het geval zijn bij oudere woningen zonder centrale verwarming, woningen met elektrische verwarming die vervangen moet worden en bijgebouwen. Voor nieuwbouwprojecten is verwarmen op elektriciteit minder voor de hand liggend. Daar is elektrische verwarming wel bruikbaar als bijverwarming in ruimtes zonder verwarmingsleidingen. Neem contact op met een installateur in je buurt voor advies over de mogelijkheden en vraag je gratis offerte aan.

Verwarmen op elektriciteit: de voordelen

Verwarmen op elektriciteit is een eenvoudige en praktische manier van verwarmen. Je plaatst je verwarming waar je wil en hoeft geen gasketel, stookolieketel of buizen te voorzien. Omdat je je radiatoren of toestellen aansluit op netstroom, vermijd je breekwerk en installatiekosten. Sowieso hoef je geen grote investering te doen, want elektrische verwarmingstoestellen zijn relatief goedkoop. En de prestaties? Een elektrische verwarming levert snel warmte. Sommige elektrische verwarmingstoestellen kan je bovendien centraal laten aansturen door een thermostaat. Je geniet dan van dezelfde voordelen als met een klassieke centrale verwarming. Tot slot is verwarmen op elektriciteit een klimaatvriendelijke keuze. Je gebruikt immers geen fossiele brandstoffen, tenminste niet lokaal. Laat je adviseren door een installateur in je buurt en vraag je gratis offerte aan.

De nadelen van verwarmen op elektriciteit

Verwarmen op elektriciteit heeft ook enkele nadelen. Zo verbruiken de meeste elektrische verwarmingstoestellen meer energie dan verwarming op gas of stookolie. Je elektriciteitsfactuur zal dan ook hoger zijn, maar met zonnepanelen kan je het meerverbruik mogelijk compenseren. Ook accumulatieverwarming die aan nachttarief oplaadt, kan de energiekosten drukken. Verder houden de meeste elektrische verwarmingstoestellen de warmte niet goed vast. Eens uitgeschakeld, koelt de ruimte snel af. Een uitzondering zijn toestellen met genoeg thermische massa, zoals accumulatiekachels en olieradiatoren, die stralingswarmte afgeven.

Verwarmen op elektriciteit met elektrische convectoren

Elektrische convectoren zuigen koude lucht aan en warmen die elektrisch op. Deze toestellen bestaan in diverse vormen en vermogens, zijn eenvoudig te installeren en relatief goedkoop. Ze warmen een ruimte snel op, maar houden de warmte slechts beperkt vast en hebben een hoog verbruik. Daardoor zijn elektrische convectoren vooral geschikt als bijverwarming. Vraag advies aan een installateur in je buurt en ontvang je gratis offerte.

Verwarmen op elektriciteit met elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren bevatten een vloeistof die opwarmt door middel van elektriciteit. De vloeistof geeft die warmte vervolgens af als stralingswarmte. Elektrische radiatoren kan je in combinatie met een thermostaat gebruiken als hoofdverwarming, of als bijverwarming. Elektrische radiatoren warmen snel op en houden de warmte beter vast dan convectoren. De hoogwaardige verwarmingstoestellen van Viessmann garanderen met één druk op de knop een hoog verwarmingscomfort. Vraag je gratis offerte aan.

Verwarmen op elektriciteit met infraroodverwarming

Infraroodverwarming maakt gebruik van infraroodstraling om een ruimte op een snelle en gelijkmatige manier te verwarmen. De straling verwarmt de objecten in de omgeving, en die geven de warmte opnieuw af als stralingswarmte. Het systeem werkt energiezuiniger dan andere elektrische verwarmingstoestellen. Infraroodverwarming is verkrijgbaar in de vorm van een paneel of een straler. De panelen zijn dunner en compacter dan radiatoren en in uiteenlopende afwerkingen verkrijgbaar. Infraroodpanelen worden vaak gebruikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in de badkamer. Infraroodstralers kan je ook buiten gebruiken, bijvoorbeeld als terrasverwarming. Snel en voordelig een ruimte opwarmen tot de gewenste temperatuur? Ontdek de voordelen van infraroodverwarming, maak kennis met de wandconvector Vitoplanar en vraag je gratis offerte aan.

Verwarmen op elektriciteit met een accumulatiekachel

Verwarmen op elektriciteit kan ook met een accumulatiekachel. De vuurvaste stenen in deze kachel warmen op dankzij een elektrische weerstand en geven die warmte vervolgens langzaam af. Het opladen gebeurt gewoonlijk ‘s nachts, aan het voordelige nachttarief. Het opwarmen duurt echter lang en je kan het toestel moeilijk precies regelen. Daarom is een accumulatiekachel vooral interessant in ruimtes die op een constante temperatuur moeten blijven. Accumulatiekachels zijn doorgaans duurder dan andere elektrische verwarmingstoestellen, maar goed bruikbaar als hoofdverwarming.

Verwarmen op elektriciteit met elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een voordelig en vrij eenvoudig te plaatsen alternatief voor reguliere vloerverwarming. Vanwege het hoge elektriciteitsverbruik is dit systeem vooral geschikt voor ruimtes die niet voortdurend verwarmd moeten worden, zoals de badkamer. Daar geeft elektrische vloerverwarming snel een behaaglijk warmtegevoel.

Verwarmen op elektriciteit is een eenvoudige en relatief goedkope manier van verwarmen die snel warmte levert. Interesse om te verwarmen op elektriciteit? Bij Viessmann vind je een uitgebreid aanbod aan elektrische verwarmingsoplossingen. Vraag vrijblijvend je offerte aan en vind in één moeite je dichtstbijzijnde installateur. Tip: ontdek meer verwarmingstechnieken voor jouw grondige renovatie.