Gas of mazout: welke brandstof kiezen voor mijn nieuwe verwarmingsketel?

Gepubliceerd op 21 Juni 2021

Als je je woning verwarmt met mazout en een nieuwe verwarmingsketel overweegt, stel je je mogelijk de vraag: welke brandstof kiezen voor mijn nieuwe verwarmingsketel? Mazout of gas? Ontdek ons advies en informeer je over zuinige verwarmingsoplossingen.

Gas of mazout kiezen als brandstof: een vergelijking

Zowel gas als mazout zijn vrij goedkoop in aankoop en de installaties zijn vaak lager geprijsd dan een warmtepomp. Van beide opties is verwarmen op gas de meest toekomstgerichte keuze. Maar ook moderne condensatieketels voor stookolie bieden warmte met een hoog rendement. We bespreken beide installaties zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Gas als brandstof voor je nieuwe verwarmingsketel

Als je wil overschakelen op gas, heb je een aansluiting op stadsgas nodig. Daarvoor neem je contact op met de netbeheerder. Het is niet overal mogelijk om een gasaansluiting te maken, want er liggen nog niet overal gasleidingen. Is er geen aansluitmogelijkheid en wil je toch verwarmen met gas? Ontdek dan hier de mogelijkheden. Alleszins heb je met aardgas geen of minder stockageruimte nodig dan wanneer je een stookolietank plaatst.

Eens de gasvoorziening geregeld is, kan je op zoek naar een gasketel. Moderne condenserende gasketels hebben een streepje voor op hun voorgangers: ze halen een hoger rendement bij een lager verbruik. Ze recupereren namelijk de warmte die in de rookgassen zit en anders verloren gaat via de schoorsteen. Verder zijn gasketels goedkoper dan mazoutketels. Ontdek hoeveel jij kan besparen met een nieuwe gascondensatieketel en vraag hier je offerte aan.

Goed om te weten: als je je verwarmingstoestel vervangt door een moderne, energiezuinige condenserende gasketel, kom je mogelijk in aanmerking voor een premie. Ontdek hier de premies en voorwaarden per regio.

Wel ben je bij het omschakelen wettelijk verplicht om je mazouttank te laten verwijderen of neutraliseren. Ook laat je je gasketel best elke twee jaar onderhouden door een Viessmann Service Partner. Zo ben je zeker van een optimale en veilige werking van je verwarmingsketel.

Mazout als brandstof voor je nieuwe verwarmingsketel

Stookolie moet je opslaan in een tank in je woning of je tuin. Je bent niet afhankelijk van leidingen in je straat, en ook niet van een vaste leverancier. Je kan dus vrij kiezen voor de aanbieder met het voordeligste tarief, en inkopen wanneer de prijs laag staat. Een stookolietank vraagt wel de nodige ruimte onder, of boven de grond. Ook moet de tank regelmatig gekeurd worden. Dat geldt eveneens voor de stookinstallatie, die jaarlijks best een onderhoudsbeurt krijgt van een Viessmann Service Partner.

Is er al een mazoutinstallatie in je woning, dan kan het interessant zijn om te blijven verwarmen op mazout. Zo vermijd je de kosten die nodig zijn voor het verwijderen of saneren van de stookolietank, de aansluiting op het gasnetwerk en de plaatsing van een gasketel. Je huidige mazoutketel kan je wel vervangen door een energiezuiniger exemplaar. Moderne, condenserende toestellen halen een hoog rendement bij een lager verbruik. Ontdek de zuinige mazoutketels van Viessmann.

Gas of mazout: impact op het milieu

Zowel aardgas als mazout zijn fossiele brandstoffen die niet onbeperkt voorradig zijn in de natuur. Bij hun verbranding komen broeikasgassen vrij, en stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Zeker mazout heeft vandaag de dag een slechte reputatie. Bij de verbranding van mazout komen namelijk meer schadelijke stoffen vrij dan bij de verbranding van aardgas. Langs de andere kant gebeurt het grootste deel van de uitstoot bij aardgas tijdens de productie en het transport. Bovendien zijn er tegenwoordig ook groenere stookolieketels verkrijgbaar die zorgen voor minder uitstoot.

Of je nu gas of mazout kiest als brandstof voor je nieuwe verwarmingsketel, steeds is een hoogrendementsketel aanbevolen. Die produceert meer en efficiënter warmte met minder brandstof. Nog zuiniger wordt je ketel met een slimme thermostaat. Lees meer over de mogelijkheden.

Ook de combinatie met een duurzame techniek (zonneboiler of warmtepomp) in een hybride systeem zorgt voor minder uitstoot. De brander wordt dan enkel gebruikt wanneer het buiten te koud is, of wanneer er geen zon is.

Gas of mazout als brandstof voor je cv-ketel: wat brengt de toekomst?

Benieuwd naar de toekomst voor gas en mazout als brandstof voor verwarming? Ontdek koolstofneutrale gassen en stookolies die je in je cv-ketel zal kunnen gebruiken. Gascondensatieketel Vitodens 200 is alvast klaar om te werken met milieuvriendelijke gasmengsels die tot 30% waterstof bevatten. Goed om te weten: na 2035 mogen er in België geen ketels op stookolie meer verkocht worden. Dat betekent niet dat je vanaf 2035 je ketel moet afbreken of geen stookolie meer kan bestellen. Het is dus voorlopig nog steeds mogelijk om te kiezen voor een condensatieketel op stookolie met hoog rendement voor je woning.

Gas of mazout: de beste oplossing voor je woning

Als groenere technieken niet mogelijk zijn, is een condensatiegasketel de meest toekomstgerichte keuze. Toch blijft verwarmen op stookolie in sommige gevallen een goed alternatief. Want ook moderne condensatieketels op mazout leveren warmte met een hoog rendement. Of je nu gaat voor gas of mazout als brandstof voor je nieuwe verwarmingsketel, bij Viessmann krijg je 10 jaar garantie op de roestvast stalen warmtewisselaar in je condensatieketel. Vraag vrijblijvend je offerte aan voor een Viessmann verwarmingstoestel en ontdek hoe je een cashback-korting tot 800 euro kan krijgen.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan