De energietoekomst is duurzaam, elektrisch en geconnecteerd

Gepubliceerd op 04 November 2019

Viessmann, één van de meest toonaangevende fabrikanten van verwarmingsoplossingen, gaat voor een nieuwe aanpak. “Consumenten zullen almaar vaker zelf stroom en warmte opwekken en overschotten teruggeven aan het net”, stelt Patrick O., algemeen directeur van Viessmann Belgium. De verwarmingsspecialist doet vier trends uit de doeken die de energiemix van de toekomst zullen bepalen.

TREND 1: ELEKTRIFICATIE VAN DE ENERGIEMARKT

Dat onze auto’s gestaag overschakelen van benzine of diesel naar hybride en elektrische alternatieven, is al langer een bekend gegeven. Dat zich in de verwarmingsmarkt een gelijkaardig patroon aftekent, is voor velen nieuw. Meer nog, toestellen die consumenten in staat stellen zelf stroom en warmte op te wekken, maken een steile opmars. “De brandstofcel- en WKK-technologie van Viessmann geeft gezinnen, bedrijven en wijken de mogelijkheid om zelf warmte op te wekken en elektriciteit te genereren. De overschotten kunnen ze delen,” legt Patrick O uit. Viessmann zet op Batibouw toestellen in de kijker die warmte én elektriciteit generen.

1. Vitovalor PT2: eigen stroom- en warmtevoorziening voor gezinnen

De laatste jaren zijn de prijzen voor elektriciteit sterk de hoogte ingeschoten – een trend die nog even zal aanhouden. De Vitovalor PT2 biedt gezinnen een alternatief voor die stijgende stroomprijzen, door hen zelf warmte en elektriciteit te laten produceren. De Vitovalor PT2 is beschikbaar vanaf 11.402 euro exclusief btw en installatiekost.

2. Vitovolt 300 – fotovoltaïsche zonnepanelen met een hoog rendement en niet te toppen kwaliteit

PV of photovoltaics, de techniek die zonlicht omzet in elektriciteit, is een razend efficiënte en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Dankzij de Vitovolt 300 PV-zonnepanelen kunnen consumenten gedeeltelijk onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet en de stijgende elektriciteitsprijzen. De Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen gaan lang mee, hebben een eenvoudige werking en zijn quasi onderhoudsvrij.

3. Viessmann Vitosol 200-FM-zonnecollectoren met ThermProtect-coating

Met het oog op een duurzame toekomst doet Viessmann er alles aan om neveneffecten van traditionele zonnetechnologie te beperken.

De Vitosol 200-FM-zonnecollectoren met ThermProtect-coating en bijhorende warmwaterboiler van 300 liter van Viessmann zijn beschikbaar vanaf 3.159 euro exclusief btw en installatie voor 4,66 m². Consumenten krijgen bij de installatie en aankoop van een zonneboiler een premie.

4. Zonnebatterij: consumeer je eigen opgewekte stroom en druk je kosten

Vandaag gebruik je gemiddeld amper 30 procent van de opgewekte elektriciteit onmiddellijk zelf. Alle overige energie gaat naar het stroomnet: weldra een duur grapje aangezien je vooral ’s ochtends en ’s avonds veel verbruikt – wanneer de slimme tarieven het hoogst zullen zijn. Met twee slimme methodes kan je je eigen opgewekte stroom via zonnepanelen verhogen naar 66 procent en dus je kosten drukken. Je kan je verbruikers slim aansturen, al dan niet met behulp van een warmtepomp, en een zonnebatterij installeren.

TREND 2: DUURZAAM VERWARMEN

In de nabije toekomst zullen duurzame oplossingen meer dan ooit een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit. Ook warmtepompen zullen een steeds prominentere plaats innemen in huishoudens”, zegt Patrick O. En dat is nodig, want België mist in vergelijking met Duitsland voorlopig de boot op het vlak van aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie.

Consumenten worden door beleidsmakers niet aangemaand te investeren in duurzame alternatieven zolang die laatste de deadline voor het sluiten van de kerncentrales blijven uitstellen”, legt Patrick O de vinger op de wonde. Viessmann benadrukt op Batibouw de waarde van duurzame energieoplossingen en stelt er gezinnen en bedrijven er onder andere een state of the art split-warmtepomp voor. 

1. Vitocal 222-S met PV: Split-unit lucht/water-warmtepomp

De Vitocal 222-S is een split-unit warmtepomp met geïntegreerde boiler met een inhoud van 170 liter. Split-unit warmtepompen zijn als zuivere verwarmingssystemen of als gecombineerde systemen voor verwarmen en koelen uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

De heel stille buitenunit zorgt voor fluisterstille zomeravonden en geen opmerkingen van de buren. De split-unit warmtepompen zijn verder bij deellastwerking extreem zuinig. Dankzij de modulerende werking stemt de warmtepomp het compressorvermogen minutieus en efficiënt af op de warmtebehoefte van de gebruiker.

De binnenmodules van de Vitocal 222-S zijn dicht bij de woonkamer te installeren, bijvoorbeeld in de berging, dankzij het tijdloze design en geringe breedte van 60 centimeter. Die binnenmodule bevat de hydraulica, de warmtewisselaar (condensator), de boiler, een cv-pomp, een doorstroomverwarmer, een driewegomschakelklep en de Vitotronic 200-regeling.

Consumenten hebben bij de aankoop van een Vitocal 222-S in het geval van een renovatie recht op een subsidie. Bij een nieuwbouw helpt de warmtepomp om het beoogde E-peil te halen. De Vitocal 222-S is beschikbaar vanaf 6.193 euro, excl. btw.

2. Zonnetechnieken: zuiniger verbruik, lagere energiefactuur

Als je je condensatieketel combineert met Viessmann’s uiterst efficiënte zonnecollectoren bespaar je tot 35 procent op je verwarmingskosten – wanneer de zonnecollectoren zowel voor verwarmingsondersteuning als warmwateropwekking worden gebruikt. Alleen al dat laatste kan je nodige energieverbruik tot wel 60 procent verlagen.

TREND 3: CONNECTIVITEIT, MET ANDERE PRODUCTEN EN MET DE INSTALLATEUR

In de hedendaagse maatschappij is iedereen op de één of andere manier met het internet verbonden. Steeds meer raken ook producten met elkaar verbonden via een waar internet der dingen. “Op dat vlak kunnen geconnecteerde verwarmingstechnieken een serieuze meerwaarde bieden,” aldus Patrick O.

Vanaf januari 2019 worden de digitale energiemeters voor elektriciteit en gas geïntroduceerd in België. Slimme meters die via smart grids automatisch energie en informatie over meterstanden naar de netbeheerder sturen zijn al beschikbaar. Zo kunnen energieleveranciers het reële verbruik van gezinnen en bedrijven in realtime monitoren – een goede zaak voor je portemonnee en mogelijk de inleiding van het einde van louter dag- en nachttarieven.  

Consumenten kunnen hun ketel vandaag vanop afstand bedienen. Binnenkort kan ook de installateur zelfs problemen vanop afstand verhelpen. Als er een probleem is laat die dat de consument in de nabije toekomst zo snel als mogelijk weten.

1. Vitoconnect: bedien je ketel met je smartphone

Dankzij Vitoconnect verbind je je Viessmann-verwarmingsketel draadloos met het internet.  Op die manier kan je met de gratis ViCare-app simpel en veilig vanop afstand de status van je ketel opvolgen en de regeling ervan bedienen. Zo stem je eigenhandig de warmtevraag en het warmteaanbod in je woning op elkaar af – met een lager energieverbruik en meer comfort als gevolg. Met de ViCare-app kun je ook een Viessmann servicebedrijf uitkiezen om de regeling van je verwarmingsketel voor jou te monitoren. Verwarmingstoestellen tot 70 kW met compatibele regelingen krijgen 5 jaar garantie door de aansluiting van de installatie via de ViCare app.

2. Tado: efficiënt verwarmen met slimme thermostaat en app

Met Viesmanns slimme thermostaat Tado en de bijhorende app verwarm je je woning efficiënter, waar je je ook bevindt, en druk je zo je energiekosten. Het intelligente toestel zorgt automatisch voor een lager energieverbruik wanneer er niemand thuis is en start de verwarming wanneer de eerste bewoner aankomt. Met de draadloze uitbreidingskit controleer je de verwarming in elke kamer van je huis.  Bovendien houdt de thermostaat rekening met factoren binnen- en buitenshuis zoals weervoorspellingen. Dankzij de maandelijkse verbruiksrapporten weet je precies hoeveel je bespaart. 

TREND 4: EFFICIËNT VERWARMEN MET FOSSIELE BRANDSTOFFEN

60 procent van de Belgen verwarmt zijn woning nog steeds met een verouderde olie- of gasketel. Lage temperatuur ketels ouders dan 15 jaar verbruiken zeer veel energie en geven er ook veel af via de schoorsteen”, zegt Patrick O. “Zo wordt het voor België moeilijk de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 te halen. Het goede nieuws? Tegenwoordig haalt een condenserende gasketel van Viessmann een rendement tot 98 procent, terwijl dat bij een verouderde ketel slechts 75 procent is.

Dat investeren in een condensatieketel of brandstofceltechnologie loont, zie je ook op je energiefactuur.  “Een oude ketel vervangen door een nieuwe, brengt véél meer op dan een spaarboekje”, zegt Niels Vermylen, marketingverantwoordelijke bij Viessmann. Een condensatieketel recupereert immers de warmte van rookgassen, bij een klassieke verwarmingsketel gaat die verloren. Die extra warmte zorgt voor een hoger rendement.

1. Vitodens 050-W: condenserende gaswandketel met nominaal warmtevermogen

De Vitodens 050-W is een condenserende ganswandketel die zich perfect leent voor nieuwbouw en renovatie. Dankzij zijn compacte afmetingen is hij het ideale alternatief voor verouderde verwarmingsketels in gebouwen met meerdere verdiepingen.

De Vitodens 050-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 1.446 euro, exclusief btw en installatiekost.

2. Vitodens 100-W: gascondensatieketel voor wandmontage, nominaal verwarmingsvermogen

De condenserende gaswandketel Vitodens 100-W kan perfect in je woonruimte worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld boven de wasmachine, de droogautomaat of een werkblad. Deze wandketel verbruikt minder energie omdat hij ook de warmte uit de rookgassen benut. Het resultaat? Een rendement tot 97 procent, goed nieuws voor het milieu én uw portemonnee.

De Vitodens 100-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 1.749 euro, exclusief btw en installatiekost.

3. Vitodens 200-W met aanraakscherm

De Vitodens 200-W is een innovatieve condenserende gasketel met een rendement tot 98 procent en 30 procent minder energieverbruik dan verouderde klassieke ketels – en behoort zo tot de ERP energie-efficiëntieklasse A. Als je deze combineert met zonnecollectoren of modulerende afstandsbedieningen, bereikt de Vitodens zelfs energie-efficiëntieklasse A+.

Met de innovatieve en optionele Wi-Fi-adapter Vitoconnect 100 kan je de Vitodens 200-W ook via het Wi-Fi-netwerk met een app op je smartphone of tablet besturen. Handig, ook al omdat je zo energie kan besparen door bij te sturen vanop afstand – bijvoorbeeld wanneer je onverwacht twee uur in de file staat terwijl je ketel al draait. 

De Vitodens 200-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 2.237 euro voor de 13kW versie met constantregeling, exclusief btw en installatiekost.

4. Vitocrossal 300 CU3A: voordelig verwarmende gascondensatieketel voor families

De Vitocrossal 300 CU3A is een extreem efficiënte staande gascondensatieketel die bespaart op energieverbruik en emissies van schadelijke stoffen tot een minimum beperkt.  

De Vitocrossal 300 CU3A is beschikbaar vanaf 3586€, exclusief btw.

5. Vitorondens 200-T: compacte condenserende stookolieketel

De Vitorondens 200-T is een staande oliecondensatieketel uit roestvrij staal die dankzij zijn compacte afmetingen bijzonder geschikt is voor renovaties.

De Vitorondens 200-T zorgt voor een extreem milieuvriendelijke en efficiënte verbranding met een rendement tot 97 procent. Het toestel is beschikbaar vanaf 3.894 euro voor de 20 kW versie met constantregeling, exclusief btw en installatiekost.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan