Zelf vloerverwarming plaatsen: volg het onmisbare stappenplan

Gepubliceerd op

Hoe kan ik energiezuinig mijn nieuwe of gerenoveerde woning verwarmen? Het is een veelgestelde vraag bij bouwers en verbouwers. Vloerverwarming wint snel terrein, en terecht. Het zorgt voor gelijkmatige warmte en bespaart energie. Je kan het eenvoudig combineren met zonnepanelen en warmtepompen. Plus, het neemt geen leefruimte in en heeft weinig onderhoud nodig. Door zelf je vloerverwarming te installeren, kan je meer dan 50% besparen op je verbouwbudget. Dat lukt ook als je geen ervaring hebt. Leer hoe je aan de slag gaat en ontdek de voordelige zelfbouwformule van Solyd.

Waarom kiezen voor vloerverwarming? 

Vloerverwarming biedt belangrijke voordelen, zoals een aangename en gelijkmatige warmte in huis vanwege het grote stralingsoppervlak in vergelijking met radiatoren. Doordat het systeem op lage temperaturen werkt, zal je cv-ketel of gasketel minder energie verbruiken. Bijgevolg profiteer je van terugkerende energiebesparingen. Omdat je geen radiatoren nodig hebt, blijven je muren vrij en creëer je een ruimtelijk gevoel in huis. Flexibel is het ook, want je kan perfect combineren met zonnepanelen of warmtepompen.

Benieuwd naar de beste verwarmingsoplossing voor jouw woning? Laat je adviseren door de specialisten van Solyd.

Vloerverwarming: welke systemen zijn er? 

Vloerverwarming kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Er zijn 'natte' systemen, waarbij de buizen direct in de chape liggen, en 'droge' systemen, waarbij de buizen in voorgevormde isolatieplaten zitten. Het natte systeem is vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende inbouwhoogte beschikbaar is. Het droge systeem is ideaal voor renovaties met een beperkte vloeropbouw.

Vloerverwarming: nat systeem

Bij het natte vloerverwarmingssysteem worden de buizen rechtstreeks in de chape gelegd. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Hierdoor heb je al snel een opbouwhoogte nodig tussen 18 en 20 centimeter. Bij het natte systeem zijn er verschillende opties:

  • Het meestgebruikte nat systeem is het Tacker-systeem. Met behulp van Tacker-nieten en een rasterfolie bevestigt men de vloerverwarmingsbuizen rechtstreeks op de isolatie.
  • Een tweede type nat systeem werkt met krimpnetten, gegalvaniseerde draadstaalmatten die op de nieuwe dekvloer worden geplaatst. Men bevestigt de verwarmingsbuizen aan de krimpnetten met clips of roosterbinders.

Tacker-systemen zijn aantrekkelijk geprijsd, snel te installeren en kunnen op zowel isolatieplaten als gespoten isolatie worden gebruikt. Een systeem met krimpnetten is meestal nog goedkoper in aankoop, maar arbeidsintensiever om te plaatsen.

Vloerverwarming: droog systeem

Bij het droge systeem komen de verwarmingsbuizen niet direct in contact met de chape. Ze worden geplaatst in profielen van aluminium of gegalvaniseerd metaal en komen dan in een voorgevormde isolatieplaat van piepschuim of polystyreen. Die isolatieplaat geleidt de warmte en zorgt zo voor een korte opwarmingstijd en een optimale warmtespreiding. Gezien de beperkte opbouwhoogte wordt het droog systeem vooral toegepast bij renovaties met een beperkte vloeropbouw.

Het meest bekende voorbeeld van een droog systeem is het noppensysteem, waarbij de buizen gemakkelijk in de noppen worden geklikt. Dit systeem is iets duurder dan de natte systemen, maar door zelf je vloerverwarming te leggen kan je fiks besparen. Download hier je infobrochure en ontdek de Solyd zelfbouwformule.

Waar vloerverwarming plaatsen? 

De specialisten van Solyd raden aan om de benedenverdieping volledig te voorzien van vloerverwarming voor een comfortabele warmte-ervaring. Sla ruimtes zoals de koude berging of de garage gerust over, en vermijd vloerverwarming onder vaste meubels. Overweeg je radiatoren op de bovenverdieping? Hou dan rekening met extra kosten en een hoger energieverbruik. Je hebt immers een speciale unit nodig voor de combinatie van vloerverwarming en radiatoren.

Vloerverwarming plaatsen: het stappenplan van experts

Stap 1: je project voorbereiden

Het plaatsen van vloerverwarming vraagt om een goede voorbereiding. De experts van Solyd Zelfbouw helpen jou met een passend systeem, een aangepast legplan en een materiaallijst op maat. Zo weet je precies wat je nodig hebt, en hoe je de vloerverwarming correct plaatst. Graag een berekening op maat voor jouw woning? Vraag hier jouw materiaallijst aan.

Stap 2: vloerisolatie plaatsen

Nu je weet welk systeem geschikt is voor jouw woning, is het tijd om de vloerisolatie te plaatsen. Goede isolatie zorgt ervoor dat de vloerverwarming efficiënt werkt en warmteverlies wordt voorkomen.

Gespoten polyurethaanschuim (ook wel PUR genoemd) is het meest gebruikte isolatiemateriaal voor deze klus. Het wordt rechtstreeks op de ondergrond aangebracht in de gewenste dikte. Zo is je vloer meteen geïsoleerd en uitgevuld met een naadloze laag.

Een andere optie is het gebruik van vaste isolatieplaten. Die hebben een hogere drukvastheid en vaak een betere isolatiewaarde. Ze moeten wel op een uitvullingslaag geplaatst worden, waardoor de uiteindelijke opbouwhoogte groter zal zijn.

Wil je vloerverwarming leggen in een bestaande woning en is de opbouwhoogte beperkt? Dan kan je ook werken met een droog systeem. Maar voor nu gaan we uit van een nat tacker systeem op gespoten PUR of isolatieplaten.

Stap 3: randisolatie plaatsen

Na het isoleren van de vloer, plaats je randisolatie langs de zijkanten van de vloer. Deze randisolatie helpt voorkomen dat de dekvloer scheurt wanneer die uitzet of krimpt bij temperatuurveranderingen.

Stap 4: de dampfolie aanbrengen

Vervolgens gaan we de dampfolie aanbrengen. Die houdt vocht uit de chape en heeft een handig raster om de vloerverwarmingsbuizen te plaatsen. Zorg voor voldoende overlap tussen de folie en de randisolatie, maar ook tussen de verschillende stroken folie, zodat het raster mooi doorloopt over de ruimte. Teken de circuits op het raster met een alcoholstift of afplaktape. Volg daarbij nauwkeurig het legplan dat je van de Solyd vakmannen hebt ontvangen.

Stap 5: de collector plaatsen

Nu je alles goed voorbereid en getekend hebt, is het tijd om de collectoren te plaatsen. Die zijn meestal al gemonteerd en moeten alleen nog waterpas aan een vlakke muur worden gehangen. Markeer eerst de gaten op de muur en kies de juiste boorkop voor de pluggen.

Stap 6: de vloerverwarmingsbuizen plaatsen

Nu kan je de vloerverwarmingsbuizen plaatsen. Begin voor ieder circuit met de aanvoerleiding aan de gemonteerde collector. Gebruik een klemkoppeling om de aanvoerleiding aan de collector te bevestigen. Rol de vloerverwarmingsbuis verder af en bevestig hem met tackers op de folie en isolatie. Werk in de eerste helft van het circuit van buiten naar binnen en in de tweede helft van binnen naar buiten, zodat je een slakkenpatroon krijgt. Zorg ervoor dat je geen knikken maakt in de leidingen, vooral bij het maken van scherpe bochten in het midden van het slakkenhuis. Sluit tot slot de retourleiding opnieuw aan op de collector met behulp van een klemkoppeling.

Stap 7: de vloerverwarming testen 

Test de volledige installatie met een druktest. Want zodra de chape over de vloerverwarmingsbuizen wordt gegoten, kan je geen wijzigingen of herstellingen meer doen aan de leidingen.

Start jouw project met Solyd Zelfbouw

Klaar voor actie? Start je project met Solyd Zelfbouw en bespaar meer dan 50% op je verbouwbudget door zelf je vloerverwarming te installeren, zelfs zonder technische kennis. Koop je jouw vloerverwarming bij Solyd, dan helpen hun vakmannen je gratis op weg bij het opstellen van je materiaallijst. Na bestelling van je materialen ontvang ze de volgende werkdag al bij je thuis, zodat je meteen aan de slag kan. Je kan op elk moment professionele hulp krijgen, dus je staat er nooit alleen voor.

Zin om fiks te besparen op je project, door je vloerverwarming zelf te plaatsen? Neem dan contact op met de Solyd-specialisten. Ze vertellen je alles wat je moet weten voor een vliegende start.

   

standaard