Kies ik voor een klassieke gasketel, een condensatieketel of een hoogrendementsketel?

14/10/2020

Heel wat gezinnen verwarmen met aardgas. Gas is dan ook een zuinige, relatief goedkope en onderhoudsvriendelijke keuze. Met een gasketel van de nieuwste generatie profiteer je pas echt van een hoog rendement. Is je gasketel 15 jaar of ouder? Kijk dan uit naar een nieuw exemplaar, want daarmee kan je stevig besparen. Maar welke type gasketel past het best bij jou?

Welke verwarmingsketel mag ik plaatsen?

Goed om te weten: vanaf 2021 zullen er geen stookolieketels meer toegelaten worden bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (via de EPB-regelgeving). Gasketels blijven wel in the picture, maar je mag niet zomaar eender welke gasketel kiezen. Als je je oude gasketel vervangt, moet je nieuwe toestel voldoen aan de minimumvereisten en aan strenge uitstootnormen. Zo kom je automatisch uit bij een condensatieketel, die je eventueel aanvult met zonnepanelen of een warmtepomp. Welke condensatieketel jij best kiest? Laat je adviseren door de zelfbouwspecialisten van Solyd, gratis en vrijblijvend.

De condensatieketel: de norm in België

In 2020 is de condensatieketel de norm geworden in België. Dit type cv-ketel heeft dan ook belangrijke troeven: een maximaal rendement en een groot warmtecomfort. Het mechanisme garandeert een rendement van maar liefst 100 tot 110%, waardoor je verbruik daalt. Hoe dat kan? De condensatieketel hergebruikt een deel van de opgewekte warme rookgassen om het water voor te verwarmen. Deze energie gaat dus niet verloren, zoals dat bij klassieke gasketels het geval is. Binnen het assortiment condensatieketels kan je kiezen voor een HR-ketel, ook wel hoogrendementsketel. Deze verwarmingsketels op gas werken op een lagere temperatuur dan traditionele verwarmingsketels en zijn op en top veilig. Ontdek een uitgebreid assortiment condensatieketels van A-merken zoals Vaillant, Junkers-Bosch en Remeha. Bestellen doe je makkelijk online.

Hoe werkt een condensatieketel?

In een condensatieketel wordt het water verwarmd door de verbrandingswarmte, net als bij niet-condenserende ketels. De vrijkomende rookgassen worden normaal gezien door de schoorsteen afgevoerd, waardoor de energie in het rookgas verloren gaat. Maar met de condensatietechnologie worden deze gassen, die voor een groot deel uit hete waterdamp bestaan, wel benut. De warmte-energie wordt uit het rookgas gewonnen en aan het verwarmingscircuit afgegeven. Om de energie uit de waterdamp te halen, moet die condenseren. Dat gebeurt bij een temperatuur die lager is dan 56°C. De condensatieketel koelt de stoom via een warmtewisselaar. De gewonnen energie wordt gebruikt om het koude verwarmingswater voor te verwarmen. Het warme water stroomt door de eerste warmtewisselaar, waar het verder wordt opgewarmd tot de gewenste temperatuur. Tip: door je verwarmingsketel zelf te plaatsen kan je stevig besparen op je project. Benieuwd? Neem contact op met de zelfbouwspecialisten van Solyd voor advies.  

Overstappen op een condensatieketel = energie besparen

Een condensatieketel biedt heel wat voordelen. Zo profiteer je van een optimaal energierendement. Verder belanden er minder schadelijke stoffen in de lucht dan wanneer je voor een klassieke gasketel kiest. Is je huidige ketel ouder dan 15 jaar, dan verbruikt hij onnodig veel energie door oppervlakte-, opwarmings- en afkoelingsverlies. Vervang je hem door een condensatieketel, dan kan je ongeveer 35% besparen op je energiefactuur. Zo verdient deze investering zichzelf terug. Wist je dat je je condensatieketel makkelijk kan uitbreiden met zonnepanelen of een warmtepomp? Op die manier bespaar je extra op je energierekening en draag je bij tot een schoner klimaat. Vergeet je energiepremies niet aan te vragen!

Wat is een hoogrendementsketel?

Elke condensatieketel is een hoogrendementsketel, maar niet elke hoogrendementsketel (ook wel HR-ketel) is een condensatieketel. Een hoogrendementsketel gaat, net zoals de condensatieketel, de warmte uit de verbrandingsgassen en waterdamp recupereren. Waar gewone HR-ketels daarbij hun hoge rookgastemperaturen behouden, daalt de temperatuur van de gassen bij een condensatieketel tot onder het dauwpunt. Daardoor wordt de waterdamp vloeibaar. De waterdamp gaat condenseren waardoor de ketel er nog meer warmte kan uithalen en een nog hoger rendement bereikt. Opgelet: gewone hoogrendementsketels voldoen vaak niet meer aan de minimumvereisten. Plaats je dus een nieuwe verwarmingsketel of wil je je oude ketel vervangen door een nieuwe, kies dan voor een condensatieketel met hoog rendement. Daarmee behaal je uitstekende energieprestaties voor je centrale verwarming. Graag advies op maat? Neem dan contact op met de zelfbouwspecialisten van Solyd.  

Wat met de klassieke gasketel of lagetemperatuurketel?

Klassieke gasketels voldoen niet meer aan de minimale rendementsvereisten voor verwarmingsinstallaties. Je mag ze nog gebruiken, maar bij een vervanging zijn ze een no-go. Hoe komt het dat hun rendement niet optimaal is? Om de brandstof (in dit geval gas) om te zetten in warmte moet die verbrand worden. Tijdens de verbranding ontstaan waterdamp en verbrandingsgassen, die worden afgevoerd via de schoorsteen of afvoerpijp. Omdat op die manier energie verloren gaat, blijft het rendement laag (zo’n 80%). Maar wees gerust, alle verwarmingsketels die nu op de markt gebracht worden, zijn een stuk zuiniger dan de klassieke gasketels van weleer.

Energie-efficiëntie van minstens 86% vereist

Het Europese energielabel vertelt je meer over de energie-efficiëntie van je gasketel. Ketels en combiketels op gas moeten een energie-efficiëntie hebben van minstens 86%, wat overeenkomt met een B-label. Klasse A zijn de condensatieketels. Die behalen een energie-efficiëntie van minstens 90% en krijgen dus de voorkeur. Overtuigd? Kies uit een breed assortiment condensatieketels van A-merken, geschikt voor zelfbouw.

Is je cv-ketel ouder dan 15 jaar, dan verbruikt hij onnodig veel energie door oppervlakte-, opwarmings- en afkoelingsverlies. Wil jij je ketel vervangen, dan koop je best een condensatieketel. Die is minder vervuilend, verbruikt tot 30% minder dan een oude ketel en is tegenwoordig de norm in Europa. Welke gasketel past het best past bij jouw situatie en wensen? Neem contact op met de Solyd-specialisten voor advies en bestel makkelijk online.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.