Energie besparen met lage temperatuur radiatoren, hoe doe je dat?

23/11/2022

De hoge energieprijzen doen ons uitkijken naar goedkope maar efficiënte manieren om onze woning te verwarmen. Is je woning goed geïsoleerd? Dan kan je energie besparen met lage temperatuur radiatoren. Dat zijn convectoren die op een lagere temperatuur werken dan elektrische convectoren. Je sluit ze aan op een warmtepomp, of een cv-ketel. Ontdek hoe het werkt en bespaar meer dan 50% op je verbouwbudget door je technieken zelf te plaatsen.

Energiezuinig verwarmen op lage temperatuur

Veel gezinnen in België verwarmen hun woning met een cv-ketel en radiatoren. In de cv-ketel wordt het water verwarmd tot zo’n 70 tot 80 graden, waarna het door de radiatoren stroomt. Maar water naar een hoge temperatuur stoken, kost veel energie. Niet ideaal, zeker niet met de hoge energieprijzen van tegenwoordig.

In slecht geïsoleerde huizen is de hoge watertemperatuur nodig om de woning te verwarmen, vooral tijdens koude winterdagen. Maar is je woning goed geïsoleerd, dan krijg je die ook warm met een veel lagere watertemperatuur van zo’n 30 tot 55 graden. Dat lukt je met lage temperatuur verwarming. Er is dan minder energie nodig om je woning te verwarmen, waardoor je bespaart op je energiefactuur.

Hoe verwarmen op lage temperatuur in jouw woning? Ontdek de adviezen.

Wat is lage temperatuurverwarming?

Lage temperatuur verwarming wil zeggen dat het water in je verwarmingssysteem een temperatuur heeft van 35° tot 55°C. Als je woning goed geïsoleerd is, dan bereik je daarmee een aangename kamertemperatuur. De term ‘lage temperatuur verwarming’ slaat dus op de lagere temperatuur van het water in het verwarmingssysteem. Verwarmen op lage temperatuur doe je met systemen die veel warmte kunnen afgeven, bijvoorbeeld vloerverwarming, ventilo-convectoren, wandverwarming en lage temperatuur radiatoren.

Wat zijn de voordelen van lage temperatuur verwarming?

Lage temperatuur verwarming is een heel energiezuinige en efficiënte vorm van verwarmen. Omdat het water naar een minder hoge temperatuur moet gestookt worden, is het rendement extreem hoog. Hierdoor verbruik je een pak minder energie. Bovendien blijft de temperatuur in huis constant en wordt je woning gelijkmatiger warm. Bijgevolg geniet je van een aangenaam leefklimaat. En natuurlijk is minder energie verbruiken ook goed voor het milieu. Ontdek hier meer tips over energiezuinig verwarmen.

Lage temperatuur verwarming, iets voor jou?

Om gebruik te kunnen maken van verwarming op lage temperatuur, is het belangrijk dat je woning voldoende geïsoleerd is, zodat de warmte niet verloren gaat. Ook moet je verwarming geschikt zijn voor die lage temperaturen.

Voor een rendabel lage temperatuur verwarmingssysteem heb je een lage temperatuur verwarmingsketel nodig. Die verwarmt het aanvoerwater op een veel lagere temperatuur dan een gewone cv-ketel. Maar lage temperatuur verwarming wordt pas echt interessant in combinatie met een warmtepomp. Verderop in dit artikel lees je er meer over.

Je lage temperatuur verwarmingsketel of warmtepomp kan je combineren met lage temperatuur radiatoren. Die zijn speciaal ontworpen voor het verwarmen met lage temperatuur. Zo geven ze bij een temperatuur van 30 tot 35°C al voldoende warmte af om de ruimte op te warmen.

Hoe werkt een lage temperatuur radiator?

Lage temperatuur radiatoren zijn vergelijkbaar met gewone radiatoren zoals paneelradiatoren of verticale radiatoren. De woning wordt verwarmd door het water dat door de radiatoren stroomt. Maar er is één belangrijk verschil: de temperatuur van het water is een stuk lager. Daarom heeft een lage temperatuur radiator meer vermogen dan een radiator van dezelfde grootte. Zo kan hij toch dezelfde warmteafgifte bieden.

Een lage temperatuur radiator of convector heeft veel lamellen en minder watervolume dan een gewone radiator omdat er maar door één buis water stroomt. De lamellen op de lage temperatuur radiatoren zijn verbonden met deze buis en warmen dus heel snel op. Hierdoor verbruiken lage temperatuur radiatoren 10% minder energie dan gewone radiatoren.

Bij sommige lage temperatuur radiatoren is er bovendien een ventilator ingebouwd. Daarmee geeft de lage temperatuur radiator nog meer warmte af en wordt de ruimte nog sneller opgewarmd. Voorbeelden zijn de Jaga Strada Hybrid en de Jaga Briza.

Graag meer info over lage temperatuur radiatoren? Lees dan zeker dit artikel rond een radiator kopen.

Kies voor zelfbouw met begeleiding en bespaar extra

Waarom installeer je je radiatoren niet zelf? Want zo kan je stevig besparen op de installatiekosten. Geen ervaring? Geen probleem! De specialisten van Solyd helpen je bij het opstellen van je materiaallijst, begeleiden je op de werf en beantwoorden je technische vragen. Jij bepaalt zelf waar je ondersteuning nodig hebt. Vraag hier je gratis infobrochure aan en leer meer over de zelfbouwformule van Solyd. Ontdek ook het stappenplan voor het aansluiten van een radiator.

Lage temperatuur radiatoren combineren met een warmtepomp

Wil je zeker zijn van een maximale energiebesparing? Dan koppel je je lage temperatuur radiatoren best aan een warmtepomp. Met een warmtepompinstallatie bespaar je stevig op je totale energiefactuur. Er is namelijk enkel elektriciteit van het net nodig om de compressor van de pomp te laten draaien. Bovendien maak je met een warmtepomp gebruik van hernieuwbare energie, wat heel milieuvriendelijk is.

En of een warmtepompinstallatie en lage temperatuur radiatoren een geslaagde combo zijn! Een warmtepompinstallatie verwarmt je cv-water namelijk tot 35 à 55 °C, exact de temperatuur die je lage temperatuur radiatoren nodig hebben. Op die manier kan je ook in je bestaande woning genieten van de energiebesparing die een warmtepomp biedt, zonder complete renovatie. Zo hoef je geen vloerverwarming te leggen, waardoor je installatiekosten uitspaart en de bijhorende breekwerken vermijdt.

Er bestaan heel wat verschillende types warmtepompen. Zo heb je onder andere een lucht-water warmtepomplucht-lucht warmtepompgeothermische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Lees hier alles over de werking van een warmtepomp.

Welk type warmtepomp jij best kiest? Daarvoor hou je rekening met verschillende factoren, zoals de energiebronnen die beschikbaar zijn rond de woning, het type installatie en het thermische vermogen dat je nodig hebt. Neem contact op met de vakmannen van Solyd voor advies.

Lage temperatuur radiatoren combineren met vloerverwarming

Vloerverwarming verspreidt een bijzonder aangename warmte op een uiterst gelijkmatige manier over je woning. Ook warmt de stralingswarmte van vloerverwarming je woning erg zuinig op. Maar vloerverwarming is minder rendabel in ruimtes waar je overdag weinig tijd doorbrengt, zoals een slaapkamer. Voor een écht efficiënte verwarming van je woning is een lage temperatuur radiator hier en daar dus welkom. Vloerverwarming is perfect geschikt voor lage temperatuur verwarming. Lage temperatuur radiatoren en vloerverwarming vullen elkaar dan ook prima aan.

Goed om te weten: Als je vloerverwarming combineert met lage temperatuur radiatoren, wordt de warmte beter verdeeld dan wanneer je klassieke radiatoren plaatst. Hierdoor heb je minder last van koude hoekjes en tocht.

Overweeg je om vloerverwarming te installeren? Ontdek de diverse vloerverwarmingssystemen en een stappenplan voor het leggen van vloerverwarming.

Energie besparen met lage temperatuur verwarming, iets voor jou? Bij Solyd vind je een breed gamma lage temperatuur radiatoren van merken zoals Jaga. Maar ook diverse soorten warmtepompen en vloerverwarmingssystemen van A-merken. Neem contact op met de vakmannen van Solyd en krijg advies over je keuze.

Tip: laat je zeker informeren over de zelfbouwformule van Solyd. Want door je radiatoren, warmtepomp en/of vloerverwarming zelf te installeren, bespaar je extra. Met de begeleiding van de Solyd-vakmannen wordt het gegarandeerd een succes!

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief