Elektrische verwarming voor je woning: welk type kiezen?

Gepubliceerd op

Overweeg je elektrische verwarming voor je huis? Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder vanwege de snelle opwarming, de makkelijke installatie en het milieuvriendelijke karakter. Of je nu je hele huis of specifieke kamers wil verwarmen, de verschillende opties maken het niet eenvoudig om de juiste de keuze te maken. Ontdek de gangbare soorten elektrische verwarming en krijg advies voor een doordachte beslissing. 

Elektrisch verwarmen: werking en voordelen

Verwarmen op gas of stookolie is niet ideaal, want deze fossiele brandstoffen dragen bij aan de klimaatverandering. Hoe moet het dan wel? Elektrische verwarming kan een belangrijke rol spelen in de overgang naar duurzame energie. Het werkt door elektrische energie om te zetten in warmte en kan gebruikmaken van hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie. Elektrische verwarming is snel, efficiënt, eenvoudig te installeren en milieuvriendelijk wanneer de benodigde elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. Ontdek de mogelijkheden.

Elektrische verwarming kan een ruimte snel op de gewenste temperatuur brengen in vergelijking met gas- of stookolieverwarming. Dit compenseert deels het hogere energieverbruik. Als je zonnepanelen hebt, wordt het nog interessanter. Dan kan je gratis zonne-energie gebruiken voor je elektrische verwarming.

Je woning elektrisch verwarmen lukt op verschillende manieren, waaronder elektrische radiatoren, infraroodverwarming en vloerverwarming. Benieuwd naar de beste verwarmingsoplossing voor jouw woning? Neem contact op met de Solyd-specialisten voor advies en ontdek voordelige zelfbouwpakketten.

Elektrische hoofdverwarming of bijverwarming

Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingmet elk hun voor- en nadelen. We gaan er hieronder dieper op in. Bij het kiezen van elektrische verwarming is het belangrijk om te bedenken of je hoofdverwarming voor het hele huis nodig hebt, of bijverwarming voor specifieke ruimtes.

Elektrische hoofdverwarming past goed in goed geïsoleerde huizen met slimme thermostaten, terwijl bijverwarming handig is als je af en toe slechts één ruimte wilt verwarmen. Denk goed na over je behoeften voordat je een beslissing neemt.

Meestal wordt elektrische verwarming gebruikt als bijverwarming in huis, bijvoorbeeld om snel een badkamer op te warmen in de koudere maanden wanneer de centrale verwarming nog niet volledig aan staat. Dit kan met een elektrische radiatorinfrarood verwarmingaccumulatieverwarming of convectoren.

Soorten elektrische verwarming

1. Elektrische radiatoren: efficiënte warmte en een lange levensduur

Elektrische radiatoren zijn een populaire vorm van elektrische verwarming vanwege hun veelzijdigheid en effectiviteit. Deze radiatoren verwarmen de lucht, hebben een grotere capaciteit dan convectoren en zijn eerder zuinig. Bovendien hebben ze een lange levensduur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens en afmetingen, zodat je ze kan afstemmen op je behoeften. Je kan ze aan de muur hangen of op de vloer plaatsen. Ontdek scherp geprijsde elektrische radiatoren van A-merken.

Je kan elektrische radiatoren zowel als hoofd- als bijverwarming gebruiken. Als hoofdverwarming zijn elektrische radiatoren ideaal voor goed geïsoleerde huizen, waarbij je kan kiezen tussen een paneelradiator en een handdoekradiator. De laatste, met accumulatie, kan duurder zijn in aanschaf maar tot 20% energiezuiniger.

Vaak worden elektrische radiatoren gebruikt als bijverwarming in badkamers of andere ruimtes, vooral wanneer het nog te vroeg is om de gasketel aan te zetten. Elektrische handdoekradiatoren kunnen naast je badkamer verwarmen ook je handdoeken drogen. Praktisch én comfortabel! 

2. Elektrische vloerverwarming: comfortabele warmte met gelijkmatige verspreiding

Elektrische vloerverwarming is een luxueuze en doeltreffende manier om je huis te verwarmen. De warmte verspreidt zich gelijkmatig over de vloer, wat zorgt voor een comfortabele en tochtvrije omgeving. De gelijkmatige warmteverdeling maakt elektrische vloerverwarming ideaal voor ruimtes waar je op blote voeten wilt lopen, zoals de badkamer. Maar het is ook een goede keuze voor goed geïsoleerde huizen.

Elektrische vloerverwarming is wat duurder in aankoop, maar het biedt veel comfort en kan de energie-efficiëntie van je huis verbeteren. Bekijk elektrische vloerverwarmingssystemen van A-merken en laat je adviseren

3. Accumulatieverwarming: slim profiteren van nachttarieven voor efficiënte warmte

Accumulatieverwarming benut 's nachts goedkopere elektriciteitstarieven. Tijdens de daluren absorberen de accumulatoren warmte, die ze geleidelijk overdag en 's nachts afgeven. Accumulatoren zijn wat duurder in aankoop, maar heel energiezuinig. Net als bij een klassieke centrale verwarming met een cv-ketel, kan je de accumulatieverwarming regelen met een thermostaat.

Elektrische accumulatoren kunnen zowel als hoofdverwarming als bijverwarming dienen. Als hoofdverwarming zijn ze geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Als bijverwarming kunnen accumulatoren in principe in elke woning worden gebruikt. Ze zijn vooral handig in woningen met minder goede isolatie of wanneer extra warmte nodig is. Ontdek hier verschillende mogelijkheden voor accumulatieverwarming van merken zoals Dimplex en Stiebel Eltron. 

4. Elektrische convectoren: snel en gelijkmatig verwarmen met convectiewarmte  

Convectoren werken door ruimtes te verwarmen met convectiewarmte. Hierbij wordt de lucht opgewarmd, waardoor deze stijgt en koude lucht wordt aangetrokken. Dit zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van warmte in de ruimte. Convectieverwarming is snel en handig voor ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Je steekt de convector in het stopcontact en geniet in no time van een aangename verwarming. Hou er rekening mee: door de luchtverwarming kan de luchtvochtigheid verminderen, wat kan leiden tot een drogere omgeving.

Elektrische convectoren zijn goedkoop in aankoop, maar ze verbruiken relatief veel energie. Daarom zijn ze vooral geschikt als bijverwarming. Een belangrijk voordeel is dat deze verwarming eenvoudig en snel te installeren is. Er zijn zowel wandmodellen als mobiele toestellen beschikbaar. Bij Solyd vind je convectoren die je zelf kan plaatsen van merken zoals Dimplex en Stiebel Eltron.

5. Infraroodverwarming: directe stralingswarmte voor gericht comfort

Infraroodverwarming werkt anders dan traditionele verwarmingssystemen. In plaats van de lucht te verwarmen, gebruikt het stralingswarmte om direct objecten en mensen in de kamer op te warmen. Deze aanpak is efficiënter, waardoor slechts de helft van de energie nodig is vergeleken met gasverwarming. De warmte is snel, gelijkmatig en direct voelbaar op je huid. Elektrische infraroodverwarming is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals panelen, kachels en zelfs als vloerverwarming. Ontdek infraroodverwarming van A-merken.

Infraroodverwarming is ideaal om specifieke zones in een ruimte te verwarmen zonder onnodig energieverlies. Het is bij uitstek geschikt voor ruimtes waar comfortabele warmte gewenst is, zoals in de badkamer, of in kamers met veel ramen. Door de directe stralingswarmte is infraroodverwarming een efficiënte en comfortabele keuze voor gerichte warmte in huis.

6. Halogeenverwarming: snelle bijverwarming voor specifieke ruimtes

Halogeenverwarming is een vorm van elektrische verwarming die gebruikmaakt van halogeenlampen om warmte te genereren. Het is een zeer efficiënte vorm van elektrische verwarming, maar ook een van de duurste. Het is vooral geschikt voor bijverwarming of voor ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Deze vorm van verwarming is ideaal om snel een specifieke ruimte op te warmen, zoals een zithoek of studeerkamer. 

7. Olieradiatoren: draagbare warmte met langdurig effect

Olieradiatoren, ook wel bekend als oliegevulde radiatoren of olieverwarming, zijn elektrische verwarmingsapparaten met een oliegevulde warmtegeleidende kern. Deze radiatoren zijn draagbaar en worden vaak gebruikt voor het verwarmen van specifieke ruimtes in een woning. Eenmaal opgewarmd, behouden olieradiatoren lange tijd hun warmte. Zelfs nadat het verwarmingselement is uitgeschakeld. Dit maakt ze efficiënt, omdat ze blijven bijdragen aan de verwarming van de ruimte zonder constant elektriciteit te gebruiken. Olieradiatoren zijn vaak te vinden in kamers die extra warmte nodig hebben, of in woningen waar geen centraal verwarmingssysteem aanwezig is.

8. Elektrische cv-ketels: een alternatief voor woningen zonder gasaansluiting

De meeste cv-ketels die traditioneel worden gebruikt voor centrale verwarming en warmwatervoorziening in woningen zijn op basis van gas. Deze gasgestookte cv-ketels werken op fossiele brandstoffen. Maar er zijn ook elektrische cv-ketels beschikbaar. Elektrische cv-ketels gebruiken elektriciteit om water op te warmen, dat daarna door radiatoren of vloerverwarming stroomt. Ze kunnen handig zijn in situaties waar geen toegang is tot aardgas of propaan, of in woningen die volledig op elektriciteit zijn aangesloten.

Welk type elektrische verwarming kiezen? 

Het type elektrische verwarming dat je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • De grootte en isolatiewaarde van je woning: Hoe groter en slechter geïsoleerd je woning is, hoe meer vermogen je nodig hebt om deze te verwarmen.
  • De ruimtes die je wil verwarmen: Wil je je hele woning verwarmen, of alleen bepaalde ruimtes?
  • De isolatie van de ruimte: Goed geïsoleerde ruimtes hebben minder vermogen nodig om te verwarmen dan slecht geïsoleerde ruimtes.
  • De frequentie van gebruik: Als je de verwarming slechts af en toe gebruikt, kan je een minder krachtige verwarming kiezen dan wanneer je de verwarming continu aan hebt.
  • Je persoonlijke voorkeuren: Wil je een verwarming met een snel warmte-aanbod, of een verwarming die een gelijkmatige warmte verspreidt?

Solyd biedt verschillende mogelijkheden voor elektrische verwarming. Zowel voor hoofdverwarming als voor bijverwarming. Zo vind je in het Solyd-assortiment infrarood verwarmingconvectoren en accumulatieverwarming en elektrische radiatorenVerken hier het uitgebreide aanbod.

Denk eraan: om te kunnen profiteren van een hoog rendement is het belangrijk om je woning goed te isoleren. Een slimme thermostaat kan helpen om de verwarming nog efficiënter te gebruiken.

Benieuwd welk type elektrische verwarming bij jouw woning past? Neem contact op met de Solyd-specialisten voor advies op maat. Je leert meteen hoe je kan besparen via zelfbouw, ook als je geen ervaren klusser bent.