Bespaar op je verwarmingskosten, begin bij de installatie

Gepubliceerd op 18 Oktober 2021

Een nieuwe verwarmingsinstallatie is misschien een van de belangrijkste technieken die je moet kiezen voor je (ver)bouwproject. Niet gemakkelijk want je keuze heeft een grote impact op de toekomst. Met duurzame verwarming draag je een steentje bij tot het milieu en bespaar je op verwarmingskosten. Maar ook op je installatie zelf kun je besparen, door te kiezen voor doe-het-zelf verwarming bijvoorbeeld. We vertellen je er meer over.

Een nieuwe verwarmingsinstallatie

Het vinden van de juiste verwarmingsinstallatie die afgestemd is op de toekomst is een hele opgave. Die keuze maak je niet in 1,2,3. Energiezuinigheid en de keuze van energiebron zijn hierbij belangrijke factoren, maar ook het type installatie en je financiële mogelijkheden spelen een rol.

Besparen met zelfbouw verwarming

Een nieuwe verwarmingsinstallatie is een behoorlijke hoge kostenpost. Kun je besparen op de plaatsing van je installatie, dan is dat al mooi meegenomen. Dus waarom je verwarming niet zelf plaatsen? Ben je wat handig, heb je voldoende inzicht en tijd dan is zelfbouw een aanrader.

Kies je voor zelfbouw dan kun je namelijk tot meer dan 50% op je (ver)bouwbudget besparen! Hiervoor reken je op een zelfbouwspecialist. Die levert niet alleen de juiste materialen aan een voordelige prijs, maar geeft je ook advies en ondersteuning indien nodig, én helpt je de controle te behouden op je budget. Tip: vraag een offerte aan voor jouw project en weet precies hoeveel het je gaat kosten.

Je hebt de keuze om alles volledig zelf te doen of kunt rekenen op de hulp van vakmannen. Je hebt niet veel voorkennis nodig en kunt wanneer nodig een werfbezoek verwarming aanvragen om zo verder op weg geholpen te worden.

Zelfbouw versus doe-het-zelf

Het verschil met zelfbouw en een bezoek aan de doe-het-zelfzaak is dat je bij zelfbouw niet helemaal aan je lot wordt overgelaten. Je krijgt gratis hulp bij het opstellen van een materiaallijst en krijgt extra advies en ondersteuning op de werf wanneer je dat wenst. Bovendien betaal je in de doe-het-zelf meestal meer voor je verwarmingsketel. 

Verwarmingsinstallatie kiezen

Zelfbouw cv-ketel

Kies je voor centrale verwarming op aardgas, propaangas, stookolie, … ? Of trek je liever de duurzame kaart met een warmtepomp? Welke cv-ketel je best kiest is afhankelijk van de nodige capaciteit, het rendement, het type ketel maar ook je budget. Ga je voor gas, dan is een condensatieketel een goede keuze. Je kunt je cv-ketel aan een voordelige prijs kopen (vanaf 937 euro) en gemakkelijk zelf plaatsen met zelfbouw. Ook voor de inbedrijfsstelling van je ketel (Junkers-Bosch) kun je rekenen op hulp.

Zelfbouw vloerverwarming en/of radiatoren

Kies je voor vloerverwarming, radiatoren of een combinatie? Al deze afgiftesystemen kun je plaatsen met zelfbouw.

Radiatoren zijn een klassieke manier van verwarmen, gemakkelijk te plaatsen en relatief goedkoop in aankoop. Je kunt je verwarmingssysteem met radiatoren gemakkelijk zelf plaatsen. Je kiest zelf of je hier graag hulp bij krijgt. De prijs hiervoor start vanaf 1350 euro. Ontdek meer over zelfbouw met radiatoren.

Wil je besparen op energiekosten dan is vloerverwarming al een slimme move. De installatie werkt namelijk op lage temperatuur waardoor je cv-ketel minder hard moet stoken. Vloerverwarming kun je eenvoudig zelf plaatsen, maar je kunt hier ook hulp bij krijgen. De prijs voor doe-het-zelf vloerverwarming start vanaf 1445 euro. Ontdek meer over zelfbouw vloerverwarming.

Een derde optie is vloerverwarming gecombineerd met radiatoren. Deze systemen vullen elkaar goed aan. Hiermee kun je weinig gebruikte ruimtes, of ruimtes waar vloerverwarming niet mogelijk is, verwarmen met radiatoren. Met een radiator kun je de badkamer dan bijvoorbeeld sneller opwarmen. Interesse om deze combinatie zelf te installeren? Vloerverwarming met radiatoren hebben een startprijs van 2822 euro. Ontdek meer over zelfbouw vloerverwarming en radiatoren.

Benieuwd hoe je kunt besparen op de kosten van je verwarmingsinstallatie door zelf de handen uit de mouwen te steken? Ontdek de mogelijkheden of neem contact op met een Solyd Zelfbouw specialist.