Tendens: verwarmen op propaangas. Hoe gaat een installatie in zijn werk?

10/01/2022

Duurzaam bouwen en verbouwen wordt nu steeds belangrijker. En een zo laag mogelijke energievraag voor de verwarming van zowel je woning als je sanitair warm water spelen hierin een cruciale rol. Vandaar ook de stijgende populariteit van de warmtepomp de afgelopen jaren. Maar de impact van de recente afschaffing van de terugdraaiende teller en ook de zware investeringskosten van een dergelijke installatie zijn nu niet meer te ontkennen. Er is een tendens naar het combineren van een fossiele brandstof, zoals propaangas, met een hernieuwbare toepassing.

Wat is propaangas?

Propaangas is een Liquefied Petroleum Gas en dat staat voor vloeibaar petroleumgas, ook wel gekend als koolwaterstofgas. Propaangas kan worden opgeslagen in gasflessen en in gastanks. Propaangas opgeslagen in een tank is een veelzijdige energiebron die geschikt is voor alle huishoudelijke toepassingen, net zoals aardgas. Zo kan je propaan in je woning gebruiken voor je centrale verwarming, sanitair warm water en je gasfornuis. Propaangas kan ook worden opgeslagen in gasflessen voor je barbecue, om te koken in je caravan of op je woning mee te verwarmen.

Maar in dit artikel leggen we even de focus op propaangastanks.

Hoe wordt gas in een tank opgeslagen?

In een propaangastank wordt propaangas in vloeibare vorm opgeslagen. Een propaangastank kan zowel onder- als bovengronds staan. Die keuze is afhankelijk van plaatstechnische of esthetische redenen, want aan de plaatsing van een tank in je tuin zijn een aantal veiligheidsafstanden verbonden. De volledige opstart van een propaangasinstallatie bestaat uit verschillende stappen. Een gasadviseur van Primagaz komt eerst ter plaatse bij jouw woning om te kijken welke propaangastank het best beschikt is voor jouw locatie. Eenmaal er is gekozen voor een bovengrondse of ondergrondse tank, kan de plaatsing worden ingepland. Vervolgens moeten de gasleidingen vanuit de propaantank naar je woning worden gelegd en dan rest enkel nog het vullen van de tank.

Klinkt dat allemaal best complex? Dat is niet nodig, want Primagaz regelt de installatie van je tank van A tot Z. Zo wordt een ondergrondse gastank in amper 3 uurtjes tijd bij je thuis geplaatst. Maar beelden zeggen meer dan 1.000 woorden, dus kijk zeker naar deze video waarin het volledige plaatsingsproces wordt getoond.

De leiding naar de woning

Vanuit de propaangastank wordt de gasleiding naar de woning gelegd. Bij die koppeling moet de druk van 6,5 bar naar 37 mbar worden teruggebracht, want dit is de druk aan het verbruikstoestel. Propaangastoestellen werken op 37 mbar en aardgastoestellen hebben een werkdruk van 20 tot 25 mbar. Dit is het enige verschil met een aardgasinstallatie, dus als er later wordt overgeschakeld naar aardgas, kan dit eenvoudig gebeuren door de spuitstukken aan te passen aan de correcte druk. In het aansluiten van de leidingen speelt de installateur een belangrijke rol. Primagaz werkt samen met Cerga-gehabiliteerde installateurs die een extra opleiding hebben genoten voor propaangasinstallaties. Installateurs met een Cerga-nummer moeten jaarlijks een bijscholing volgen, zodat ze steeds up-to-date blijven. Veiligheid voorop!

Opstart en onderhoud van een propaangasinstallatie

Voordat een propaangasinstallatie kan worden opgestart, moeten er eerst 3 documenten worden voorgelegd. Het pijpleidingsattest bevestigt dat de leidingen zijn geplaatst volgens de geldende normeringen, vergezeld van een isometrisch schema van hoe ze precies liggen. Bovendien moeten alle leidingen getest zijn op de lekdichtheid. Verder bestaat er een meldingsplicht bij de gemeente dat er vanaf die datum gebruik zal worden gemaakt van een propaangastank. Tot slot wordt er door de gasleverancier een PED-attest (Pressure Equipment Directive) voorgelegd. Primagaz loodst jou met plezier door het proces!

Vullen van de tank

Is bovenstaande allemaal gebeurd? Dan rest er enkel nog het vullen van de tank. Wil je zelf kiezen wanneer je tank wordt gevuld? Raadpleeg op regelmatige basis de inhoudsmeter op je tank zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We raden je aan om te bestellen zodra de inhoud lager dan 20% is. Bestellen kan overigens eenvoudig online via het klantenportaal MijnPrimagaz.

Niet zo veel zin om altijd naar buiten naar je tank te gaan? Geen probleem dankzij de afstandsmeter. Op de unit in je huis licht een ledlampje op zodra er 20% overblijft in je tank.

Wens je het ultieme comfort? Kies dan voor het geautomatiseerd meetsysteem. Dit systeem meet automatisch het niveau van je tank en stuurt een signaal naar Primagaz wanneer de inhoud lager is dan 20%, zodat wij de levering kunnen inplannen voor je. Vrij van alle zorgen!

Hoe kan je kiezen voor propaan ?

Ben je helemaal overtuigd en ben je benieuwd welke oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Doorloop dan zeker deze test. Heb je concrete vragen of wil je graag een indicatie van de prijs?  Download de infobrochure of neem contact. Primagaz helpt je graag verder!

In samenwerking met Primagaz Belgium N.V.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.