Stijgende energieprijzen? Prijs van propaangas blijft stabiel.

Gepubliceerd op

Terwijl de prijzen van aardgas, stookolie, elektriciteit en houtpellets enorm gestegen zijn, is de propaanprijs al de hele tijd stabiel. Bovendien is het maar half zo duur als aardgas. Hoe komt dit? Hoe zit het met de voorraden en beschikbaarheid van propaangas en wat zijn de voordelen? Loont het om de overstap te maken? Ontdek het hier.

Energieprijs propaan stabiel

Stookolie, elektriciteit, aardgas, propaangas … Op basis van de wereldwijde marktsituatie fluctueren hun prijzen. Zo zien we dat de prijzen voor aardgas, stookolie, elektriciteit en houtpellets de afgelopen maanden fors gestegen zijn, zowel in België als in het buitenland. De prijs van propaangas daarentegen is de voorbije maanden heel stabiel gebleven.

Propaangas is maar half zo duur dan aardgas. Er is internationaal een grote voorraad beschikbaar. Bovendien is de vraag naar propaan, met 120 000 klanten in België, veel kleiner dan aardgas. Waardoor de prijs zo laag blijft. Bovendien is er een maximumprijs vastgelegd.

Evolutie energieprijzen (juli 2021 – juli 2022)

  • Aardgas: totale jaarfactuur gestegen met 63% (bron)
  • Stookolie: prijs gestegen met 103% (bron)
  • Houtpellets: verdubbeld in prijs (bron)
  • Propaan: prijs gestegen met 31% (bron: brafco en energiafed)

Op basis van de propaanprijs van vandaag, betaalt een propaan verbruiker bij een gemiddeld verbruik €1.454,64  (incl. BTW) per jaar. Een aardgas verbruiker zit al snel aan € 3.791  per jaar bij een gemiddeld verbruik van 17000 kWh*. (bron: Vreg.be of standaard.be)

grafiek propaan stookolie

Propaanprijs: bepaling en bescherming

In België geldt voor elk aardolieproduct een maximumprijs. Ook propaangas valt hieronder. Leveranciers mogen deze producten dus niet verkopen aan een prijs die hoger is dan de vastgestelde maximumprijs. Die prijs is voor propaan een pak minder dan voor aardgas.

Het basisprincipe is dat de prijsstructuur rekening houdt met alle relevante kosten in de totale toeleveringsketen. De verbruiksprijs van propaangas in bulk (tanks) is variabel en wordt ook bepaald door een programmaovereenkomst met de overheid. Dit geldt trouwens enkel voor propaangas in tanks. De prijs voor propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid.

Voorraden en beschikbaarheid

Nu de schaarste van bepaalde materialen en brandstoffen toeneemt, maken bedrijven en gezinnen zich meer en meer zorgen over de beschikbaarheid van energie. Hoewel Primagaz helaas ook geen sluitend antwoord heeft op die algemene onzekerheid, verwacht het dat er voldoende propaan zal zijn.

De productiemogelijkheden voor propaan zijn verschillend ten opzichte van deze voor aardgas waardoor het prijsbeleid en de bevoorradingszekerheid in grote mate los van elkaar staan.

Dankzij hun moederbedrijf SHV Energy – een van de grootste LPG-distributeurs wereldwijd - beschikken ze over een centrale inkooppositie die ons toelaat ruime voorraden in te kopen en op te slaan. Propaan is afkomstig van gebieden binnen en buiten Europa zoals de Oostkust van Amerika, Golf van Mexico, Noordzee en lokale raffinaderijen in België en Nederland.

Primagaz beschikt bovendien over meerdere centrale opslagplaatsen in België die het toelaten snel en flexibel te leveren en tegelijkertijd te voldoen aan de vraag vanuit de markt.

Bedrijven en propaan

Heel wat bedrijven kreunen onder de hoge energieprijzen en gaan op zoek naar oplossingen om energie te besparen. Aan de ene kant gaat het om minder energie verbruiken, maar aan de andere kant wordt er ook gekeken naar de energiebron zelf. “

Meer en meer bedrijven en zelfstandigen schakelen over naar propaangas. “Ze zien hun energiekosten oplopen en propaan kan voor hen de ideale oplossing zijn.” zegt Ilka Hendrickx, Sales & Marketing Director van Primagaz.

De trend is volgens Primagaz ook merkbaar bij de mensen thuis. “Propaan is een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor stookolie bij nieuwbouw of renovatie. Mensen ontdekken dit steeds meer en ook de ecologische voordelen ervan. Het zal een druk najaar worden.” aldus Hendrickx.

Omschakelen naar propaangas?

Snel omgeschakeld

Verwarm je momenteel op gas? Dan kun je relatief snel overschakelen naar propaangas, de wachttijd voor een standaardinstallatie bedraagt zo’n vier weken, van ondertekening van het contract tot de plaatsing van je propaangastank. Vergeet ook niet je aardgasteller te laten afsluiten wanneer je overstapt. Denk eraan dat je als propaangas net als bij mazout zult moeten speculeren op de aankoopprijs.

Aanpassingen

Maak er wel eerst een melding van bij je gemeente. Houd er wel rekening mee dat er enkele aanpassingen aan je cv-ketel moeten gebeuren. Neem hiervoor contact op met een erkend installateur. Een ondergrondse propaantank kost al snel zo’n 3000 euro, een bovengrondse is goedkoper. Veel gebruikers kiezen er daarom voor om hun propaantank te huren. Ontdek meer over de kosten die verbonden zijn aan een installatie op propaangas.

Niet overal mogelijk

Check eerst of je kunt voldoen aan de praktische voorwaarden voor het plaatsen van een propaantank. Zo zijn er veiligheidsafstanden die gerespecteerd moeten worden. De tank moet op meer dan 3 meter van de openbare weg en de scheiding met je buren staan, daarnaast mag hij niet op minder dan 5 meter van een deur, raam of andere opening staan. Controleer ook even of het praktisch mogelijk is om de tank te plaatsen én om de tank te laten vullen door de tankwagen.

Propaan en ecologische voordelen

Propaan heeft een lagere CO₂-voetafdruk dan stookolie. Maar het is eveneens een fossiele brandstof. De CO₂-uitstoot van propaan over de hele levenscyclus ligt namelijk 20% lager dan die van stookolie.

Sinds 2018 levert Primagaz Futuria Propaan, een 100% hernieuwbare variant van traditioneel propaan. Deze groene energie, die gewonnen wordt uit biomassa en waarvan de CO₂-uitstoot zelf 70% lager ligt dan stookolie, is zowel duurzaam als efficiënt. En ze kan zonder aanpassingen aan de bestaande propaangasinstallatie gebruikt worden.

Bovendien hebben propaan en Futuria Propaan minder impact op het milieu omdat ze weinig fijnstof en zwaveloxides (SOx) uitstoten.

Met propaan ben je klaar voor de toekomst. Wil je later overschakelen op een hybride warmtepomp, dan is dat geen probleem. “De combinatie van zo’n warmtepomp met Futuria Propaan is de ideale match. Je gebruikt immers gratis hernieuwbare energie met je warmtepomp en je condenserende gasketel met Futuria Propaan wordt pas ingeschakeld wanneer dat zinvol is. Zo verwarm je altijd voordelig en tegelijk op een duurzame manier. Voeg daar nog zonnepanelen en een zonneboiler aan toe en je bent helemaal klaar voor de energietransitie.” zegt Hendrickx.

Bron: studie CE Delft, 2021

Interesse in propaangas? Check of het iets voor jou is. Wil je graag meer weten? Neem vrijblijvend contact opdownload de infobrochure of ga langs bij een verdeler in je buurt.