Propaangas, het ideale alternatief voor stookolie

28/11/2022

Propaangas levert exact dezelfde mogelijkheden als stookolie en klassiek aardgas. Ook is de investering significant lager ten opzichte van een warmtepomp en stoot propaangas minder fijnstof uit dan bijvoorbeeld hout- of pelletkachels. Propaangas is dus een haalbare en betaalbare optie die bovendien perfect voldoet aan de maatregel van de renovatieplicht. Hoe doe je je voordeel?

Propaangas is geen aardgas

Propaan werkt hetzelfde als aardgas, maar de bron of de winning maakt het verschil. Propaan is een vloeibaar petroleumgas (LPG). Waar aardgas een directe fossiele brandstof is, is propaan een bijproduct van het raffinageproces van aardolie of de winning van aardgas. Ze kunnen wel voor dezelfde toepassingen gebruikt worden, zoals verwarmen, koken en warm water produceren. Beide energiebronnen verschillen echter wel van prijs. Zo zal de propaanprijs nooit boven de maximumprijs gaan die door de overheid wordt vastgelegd. Dit in tegenstelling tot de vrijgemaakte aardgasmarkt waarin de prijs tot stand komt door vraag en aanbod.

Evolutie van de propaanprijs

De prijs van energie is nooit vast. Stookolie, benzine, aardgas, propaangas … Op basis van de wereldwijde marktsituatie fluctueren de prijzen. Zo zien we dat de prijzen voor mazout en aardgas de afgelopen maanden fors gestegen zijn, zowel in België als in het buitenland.

Ten opzichte van vorig jaar (periode oktober 2021 - oktober 2022) is de totale jaarfactuur voor gemiddeld aardgasverbruik met 46% gestegen (bron https://www.creg.be/nl). In dezelfde periode is de stookolieprijs gestegen met 84,5% (bron https://www.brafco.be), terwijl de propaanprijs met 5,5% gedaald is (bron https://www.brafco.be en https://www.energiafed.be). Er is wel een verschil in calorisch vermogen tussen propaangas en stookolie. Houtpellets zijn dan weer verdubbeld in prijs sinds januari 2022 (bron https://www.vrt.be).

De elektriciteits- en aardgasmarkten zijn in België vrijgemaakt. Dat betekent dat leveranciers vrij zijn om hun prijzen te bepalen aan de hand van vraag en aanbod. Er geldt geen maximumprijs voor deze energieën. Dat is niet het geval bij propaangas. Voor propaan wordt een maximumprijs bepaald door de overheid die leveranciers nooit mogen overschrijden. Bekijk hier de meest actuele gasprijzen.

Prijs per energiebron

Hoeveel bedraagt je jaarfactuur op basis van de huidige energieprijzen bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 22.291 kWh?

  • Aardgas: € 4.255
  • Stookolie: € 2.710
  • Houtpellets: € 3.060
  • Warmtepomp: € 4.423
  • Propaan: € 2.618

Bron: studie Gemserv ‘Heating system tool Belgium 2022’

Klaar voor de energietransitie? Nu tijdelijk gratis installatie + 3 maanden gratis gas!

Met propaangas heb je alleen maar voordelen. Voor elk type woning biedt Primagaz steeds een oplossing op maat, hetzij met een bovengrondse of ondergrondse gastank of in gasflessen. Er gelden ook verschillende premies voor wie gebruik maakt van propaan.

Primagaz biedt de installatie momenteel gratis aan, met als kers op de taart 3 maanden gratis gas. Twijfel dus niet langer en vraag je offerte vandaag nog aan.

Wil je graag meer weten over propaangas? Download de gratis infobrochure.

In samenwerking met Primagaz Belgium N.V.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.