Welke tank moet ik kiezen, bovengronds of ondergronds?
Er bestaan zowel bovengrondse als ondergrondse gastanks. Elke tank heeft zijn eigen voordelen en aandachtspunten. Voor beide soorten tanks check je in eerste instantie best of je een gastank in je tuin kan laten plaatsen, rekening houdend met de wettelijke veiligheidsafstanden. Vervolgens bekijkt de gasadviseur samen met jou welk type tank het best geschikt is rekening houdend met je geschatte verbruik propaangas per jaar, je locatie en jouw voorkeur.
<< In beeld: onze expert aan het woord >>
Waar kan ik de tank best laten plaatsen in de tuin?
Om een tank in je tuin te laten plaatsen hou je rekening met bepaalde veiligheidsregels. Deze regels gaan over de afstand propaantank woning, garage, enz. En zijn verschillend voor een bovengrondse en ondergrondse tank. Primagaz werkt exclusief samen met erkende propaangasinstallateurs die steeds werken volgens de meest recente reglementering en op de hoogte zijn van alle veiligheidsafstanden. Safety first!
Hoe moet ik mijn propaantank onderhouden?
Net zoals elke brandstoftank moet ook je propaantank af en toe onderhouden worden. Ook daar zorgt Primagaz voor. Zo’n technisch onderhoud kan van alles omvatten. Van het schilderen van de tank, het vervangen van de veiligheidsklep om de 10 jaar tot het vervangen en herstellen van de peilmeter, de vulklep, de gasafnamekraan en de aardingsdraad indien nodig. Ook is er een keuring van de propaangastank. Een bovengrondse tank wordt om de 5 jaar gekeurd en een ondergrondse tank jaarlijks. Zelf hoef je alleen de bovengrondse tank af en toe reinigen met zeepsop, onkruid verwijderen en eventuele planten snoeien zodat er altijd voldoende ruimte rondom je tank is. Verder hoef je je dus nergens zorgen over te maken.
Zijn er problemen? Dan verwittigt Primagaz een technieker die je verder komt helpen. Ze maken het de klanten altijd zo makkelijk mogelijk om optimaal te genieten van de voordelen van propaangas.
<< In beeld: onze expert aan het woord >>
Mag je beplanting voorzien rond de propaangastank?
Je mag beplanting voorzien rond je tank maar je moet er wel steeds voor zorgen dan dat de begroeiing en/of aanplanting rondom de propaantank de goede natuurlijke ventilatie niet hindert. De gastank moet rondom voldoende toegankelijk zijn voor bediening, bevoorrading, inspectie, onderhoud en/of een spoedinterventie. Hierbij wordt gevraagd om een minimumafstand van 1 m rond de tank te vrijwaren van beplanting en andere materialen.
<< In beeld: onze expert aan het woord >>
Hoe ziet dat er nu uit, zo’n propaantank in een tuin?
Je wilt je huis verwarmen met propaangas, maar vraagt je af hoe je tuin eruit gaat zien met zo’n tank? Afhankelijk van welk type tank je kiest, bovengronds of ondergronds, kan je deze op verschillende manieren integreren in je tuin. Neem zeker een kijkje hoe onze klanten hun tank integreerden in ons lookbook.
Klaar voor de energietransitie?
Propaangas is een haalbare en betaalbare optie die perfect voldoet aan de maatregel van de renovatieplicht. Van plan je woning te renoveren en is je oude stookolieketel aan vervanging toe? Dan zijn er heel wat alternatieven voor handen. Maar wat is nu de beste keuze voor je situatie? In deze handige simulator zie je de vergelijking stookolie met propaangas, een hybride warmtepomp en een warmtepomp. Zo krijg je in één oogopslag zicht op de kosten, de terugverdientijd, de ecologische impact en de invloed op je EPC-label bij een omschakeling.
Overtuigd van de voordelen van propaan? Lees meer in de gratis infobrochure. Maar wat kost propaangas nu? Bereken via de simulator in enkele minuten jouw indicatief voorstel om een propaantank te huren of te kopen. Wil je overstappen naar propaan? Ontdek er hier meer over.