Overkoepelend platform Futuria, een resolute stap richting hernieuwbare energiebronnen voor gebieden zonder aardgas

05/07/2022

Belgisch propaanleverancier Primagaz lanceert met Futuria een nieuw overkoepelend platform waaronder alle bestaande en toekomstige duurzame producten worden verzameld. Het schaart zich zo achter de gedurfde ambitie van moederbedrijf en initiatiefnemer SHV Energy, wereldwijd distributeur van off-grid energie zoals LPG en propaangas. “Ons doel is om tegen 2040 het volume fossiele energie, zoals geleverd in 2015, vervangen te hebben door energie uit 100% duurzame bronnen.”

Duurzaam én betaalbaar alternatief voor stookolie

België heeft de ambitie om tegen 2030 de broeikasgasuitstoot met 55% te verminderen en tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om de energietransitie succesvol te maken, zijn er acties op zowel de korte als de lange termijn nodig. Een grote uitdaging ligt in off-grid gebieden, regio’s waar geen aardgasnetwerk ligt en stookolie de meest gekozen energie-oplossing is. Vaak gaat het daarbij om relatief oude en minder energie-efficiënte gebouwen waar bijvoorbeeld warmtepompen onvoldoende renderen. Het geleidelijk aan uitfaseren van stookolie is een belangrijke stap om de klimaatdoelstellingen op de lange termijn te halen. Gezinnen of bedrijven die stookolie gebruiken en  hun verwarmingssysteem willen verduurzamen, hebben vandaag slechts een beperkte aantal opties.

Overkoepelend platform Futuria

Om hen voldoende alternatieven te bieden, worden alle milieuvriendelijke oplossingen van Primagaz verzameld onder de koepel Futuria. Zo wordt biopropaan voortaan Futuria Propaan genoemd. Deze drop-in oplossing wordt geproduceerd uit afvalstromen uit de voedingssector en hernieuwbare plantaardige oliën. Het stelt huishoudens en bedrijven in staat om over te stappen van stookolie op een duurzamer alternatief zonder zware aanpassingen hoeven te doen aan de reeds bestaande infrastructuur.

De energietransitie versneld

In omstandigheden waar elektrificatie geen haalbare of betaalbare optie is, zullen hernieuwbare off-grid brandstoffen nodig zijn om de energietransitie voor iedereen mogelijk te maken. Propaan en Futuria Propaan zijn al beschikbaar, maar om volledig klimaatneutraal te worden, zijn er meer inspanningen nodig. SVH Energy heeft onlangs dan ook de ontwikkeling van renewable Dimethyl Ether (‘rDME’) aangekondigd, een koolstofarm en kleurloos gas dat ze tegen eind 2023 op de markt zullen brengen en dat een sleutelrol zal spelen in de volgende fase van de energietransitie.

Dankzij de ontwikkeling van rDME engageren de verschillende stakeholders zich om steeds meer afvalproducten om te zetten in duurzame en efficiënte Futuria Producten, voor een groenere toekomst.

Interesse in propaan? Kom er meer over te weten, download de infobrochure, ga langs bij een verdeler in je buurt.

In samenwerking met Primagaz Belgium N.V.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.