Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

08/05/2023

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken? We beantwoorden voor je drie prangende vragen over propaangas.

1. Kan ik mijn woning verwarmen op propaangas?

Propaangas is een Liquefied Petroleum Gas en dat staat voor vloeibaar petroleumgas, ook wel gekend als koolwaterstofgas. De meeste gekende vorm van propaangas zijn de gasflessen, voor je barbecue of om te koken in je caravan. Maar propaangas wordt ook opgeslagen gastanks (bovengronds of ondergronds) en is zo een veelzijdige energiebron die geschikt is voor alle huishoudelijke toepassingen, net zoals aardgas. Zo kan je propaan in je woning gebruiken voor je centrale verwarming, sanitair warm water en je gasfornuis.

2. Hoe verloopt zo'n installatie en kan ik overstappen van aardgas naar propaangas?

De volledige opstart van een propaangasinstallatie bestaat uit verschillende stappen. Een gasadviseur van Primagaz komt eerst ter plaatse bij jouw woning om te kijken welke propaangastank het best geschikt is voor jouw locatie, want aan de plaatsing zijn een aantal veiligheidsafstanden verbonden. Eenmaal er is gekozen voor een bovengrondse of ondergrondse tank, kan de plaatsing worden ingepland. Vervolgens moeten de gasleidingen vanuit de propaantank naar je woning worden gelegd en dan rest enkel nog het vullen van de tank.

Propaan is in de eerste plaats een perfect alternatief wanneer er geen aansluiting op aardgas mogelijk is. In dergelijke woningen wordt er nog vaak stookolie gebruikt, maar rekening houdend met het stookoliedecreet en het Vlaamse Energie- en Klimaatplan, is dit niet langer een keuze met toekomst. Met de gestegen aardgasprijzen vorig jaar was er echter ook meer vraag om over te schakelen van aardgas naar propaangas.

Wil je overstappen van aardgas naar propaangas? Dan moet je rekening houden met de volgende zaken:

Plaatsing van je gastank: Primagaz zorgt voor de plaatsing van de tank inclusief het buitenleidingwerk, met name de aansluiting van je gastank op het gevelkastje dat aan de buitengevel van je woning wordt bevestigd. Voor deze werken wordt een installatiekost aangerekend. Lees meer informatie over de installatiekosten

Aanpassing binnenleidingwerk: Jouw verwarmingsinstallateur kan vervolgens vanuit dit gevelkastje een leiding voorzien naar je verwarmingsketel of naar de bestaande leiding achter de gasmeter (die in de meeste gevallen ook verbonden is met de verwarmingsketel).

Ombouwing cv-ketel: Je cv-ketel moet worden omgebouwd van aardgas naar propaangas. Dit kan worden uitgevoerd door een verwarmingsinstallateur of door de technische dienst van het merk van jouw cv-ketel. Heb je ook een fornuis of een gashaard? Dan moet deze aanpassing ook voor deze toestellen worden uitgevoerd.

De prijs voor het leggen van (extra) binnenleidingwerk en de aansluiting op de verwarmingsketel en ombouw naar propaangas wordt bepaald door je verwarmingsinstallateur. Hier zijn geen vaste prijzen voor, maar voor de keuring kan je rekenen op zo’n € 200 en de ombouw op zo’n € 175 (dit zijn richtprijzen). 

3. Met welke kosten moet ik rekening houden?

Het totale prijskaartje van het propaangas dat jij thuis gebruikt, hangt van verschillende factoren af. Enerzijds heb je de kosten voor de huur- of aankoop van je gastank. Huur je een tank, dan betaal je hier maandelijks een huurprijs voor. Elk contract omvat ook de regelmatige controle en het onderhoud van je gastank. Het verschil tussen de leveranciers zit in die maandelijkse huurprijs en de diensten die onder je contract vallen – en natuurlijk de klantenservice die je geniet bij je leverancier.

Anderzijds heb je de kosten voor de gasleveringen. De elektriciteits- en aardgasmarkten zijn in België vrijgemaakt. Dat betekent dat leveranciers vrij zijn om hun prijzen te bepalen aan de hand van vraag en aanbod. Er geldt geen maximumprijs voor deze energieën. Dat is niet het geval bij propaangas. Voor propaan wordt een maximumprijs bepaald door de overheid die leveranciers nooit mogen overschrijden. Dankzij deze officiële prijs ben jij als consument altijd zeker dat je een correct tarief betaalt.
Propaangas biedt je trouwens niet alleen zekerheid, maar ook onafhankelijkheid. Je beslist namelijk zelf wanneer je gas bestelt (zodra je tankinhoud onder 35% zit).

Ben je benieuwd naar de installatie- en energiekost voor jouw woning? Bereken via de simulator bereken je in enkele minuten jouw indicatief voorstel.

Wil je meer weten over propaangas? Informeer je via de website of download de gratis informatiebrochure. Interesse? Neem hier contact op voor een vrijblijvende offerte.

In samenwerking met Primagaz Belgium N.V.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.