Geen aardgas of stookolie (meer)? Kies voor propaangas als alternatief met heel wat voordelen

17/01/2023

Is er geen aardgas in je straat en zoek je een haalbaar en betaalbaar alternatief voor stookolie? Dan is propaan een perfecte keuze. Deze brandstof levert namelijk dezelfde mogelijkheden als stookolie en (klassiek) aardgas. Ook is de investering significant lager ten opzichte van een warmtepomp en stoot het minder fijnstof uit dan bijvoorbeeld hout- of pelletkachels. We zetten enkele feiten voor je op een rijtje. Gebruik ook de vergelijkingstool en ontdek welk alternatief voor stookolie het best bij jou past.

Propaan = een zekere oplossing op maat

 • Primagaz heeft twee soorten gastanks: bovengrondse en ondergrondse. Om te beslissen welke tank het meest gepast is, komt hun gasadviseur ter plaatse om de situatie te bekijken. Hoe dan ook zorgen ze er steeds voor dat de tank perfect geïntegreerd wordt in je tuin.
 • Het volume in de tank beheer je eenvoudig zelf. Wil je graag het ultieme comfort, kies dan voor het volledig geautomatiseerde meetsysteem.
 • Primagaz heeft in België verschillende opslaglocaties, wat hun toelaat om snel en flexibel te leveren. Dankzij de centrale inkoop via het moederbedrijf SHV Energy – een van de grootste LPG-distributeurs wereldwijd – beschikken ze over een ruime voorraad. Het propaan komt van gebieden binnen en buiten Europa, zoals de Oostkust van Amerika, de Golf van Mexico, de Noordzee en lokale raffinaderijen in België en Nederland. Ze zijn dus met andere woorden volledig onafhankelijk van Rusland.

Propaan = stabiele energieprijs

Propaan = budgetvriendelijke verwarmingsinstallatie

 • Een gasketel is goedkoper in aankoop en onderhoud dan een mazoutketel.
 • Een gasketel wordt gemoduleerd op basis van je verbruik, waardoor een optimaal rendement verzekerd is.

Propaan = beter voor mens en milieu

 • Propaan en Futuria Propaan (propaan op basis van biomassa) hebben een lagere CO2-voetafdruk dan stookolie. De CO2-uitstoot van propaan ligt over de hele levenscyclus 20% lager dan die van stookolie, die van Futuria Propaan zelfs 70% lager.
 • Hout- en pelletkachels stoten een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof uit. Propaan daarentegen stoot heel weinig fijnstof en zwaveloxides (SOx) uit. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor luchtvervuiling en beïnvloeden de werking van onze luchtwegen, longen en hart.
 • Je loopt geen risico op lekken die de bodem kunnen verontreinigen en de hoge saneringskosten die daarbij komen kijken.
 • Propaangas is duurzaam te combineren met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp of zelfs een micro-WKK. Past dit nog niet meteen in je budget? Geen probleem, je kan deze hernieuwbare energiebronnen ook later gemakkelijk aansluiten.

Van stookolie naar propaan

Ben je overtuigd van de voordelen van propaan, maar gebruik je momenteel nog stookolie?

De overstap van stookolie naar propaan hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. Je geniet van een vlotte, efficiënte omschakeling in 5 stappen:

 1. Een gasadviseur komt bij je langs
  Een Primagaz gasadviseur komt langs om de situatie te bekijken en je vragen te beantwoorden. Daarna krijg je een vrijblijvende offerte en, indien die goed is, prikken ze een datum voor de installatie van je propaantank.
 2. Sanering van je stookolietank
  Het is niet verplicht om je tank te verwijderen, maar hij moet wel leeggemaakt en gereinigd worden. Daarvoor kan je terecht bij een erkend saneringsbedrijf of je kan je laten bijstaan door Primagaz.
 3. Plaatsing van je propaantank
  Of je nu kiest voor een bovengrondse of ondergrondse propaantank, Primagaz verzorgt de installatie van je tank van A-Z.
 4. Controle van de propaantank
  Veiligheid is bij Primagaz prioriteit. Wanneer ze je tank plaatsen doen ze meteen een eerste keuring. Na de aansluiting wordt alles opnieuw gecontroleerd door een externe partij.
 5. Je eerste levering
  Na de eerste levering laten ze een erkend keuringsorganisme je tank controleren voor de ingebruikname. Alles in orde? Dan ben je klaar om volop te genieten van propaangas!

Ben je helemaal overtuigd en ben je benieuwd welke oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Ontdek dan alle plussen van propaan op de website van Primagaz. Doorloop deze test of neem contact op voor een prijsindicatie. Nog meer lezen? Download de gratis infobrochure.

In samenwerking met Primagaz Belgium N.V.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.