Geen aardgas in je straat? Verwarm koolstofvrij met (bio)propaan

11/05/2022

De Belgische overheid streeft er samen met Europa naar om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te doen dalen. Aangezien de verwarming van woningen verantwoordelijk is voor bijna 22% van de totale broeikasgasuitstoot, wordt koolstofvrij verwarmen des te belangrijker. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Bovendien zijn heel wat woningen zijn niet aangesloten op het aardgasnet. In deze off-grid gebieden moet je met een alternatieve oplossing komen om je woning milieuvriendelijker te verwarmen.

Geen aardgas? Hoe koolstofvrij verwarmen?

Er bestaan verschillende opties om je woning ook zonder aardgasaansluiting te verwarmen. Welk systeem is ideaal voor je off-grid woning? We zetten 3 alternatieven op een rij.

1. Warmtepomp

Warmtepompen hebben een hoog rendement en lijken daarom een goede keuze om je woning energiezuinig te verwarmen. Toch is dit niet altijd geschikt voor woningen in off-grid gebieden. Wanneer je huis slecht geïsoleerd is verlies je veel rendement. Bovendien is het belangrijk dat je je bewust bent van de relatief hoge installatiekosten.

2. Hout- of pelletboilers

Ook hout- en pelletboilers hebben een hoog rendement. Deze toestellen stoten echter fijnstof uit. In een goed geventileerde woning blijft de impact hiervan beperkt, maar jammer genoeg zijn heel wat woningen in een off-grid buurt nog onvoldoende geventileerd. Hierdoor krijgt het fijnstof vrij spel en is de luchtkwaliteit niet gegarandeerd. Daarnaast vraagt de installatie van deze boilers om een financiële inspanning, waardoor er wellicht betere keuzes op de markt zijn.

3. (Bio)propaan

Wil je graag verwarming en energiebron die gebruiksvriendelijk en flexibel is? Kies dan voor (bio)propaan. Dankzij de lage installatiekosten verloopt de overstap van stookolie naar dit groenere alternatief heel vlot, met slechts beperkte aanpassingen in je bestaande systeem. Daarbovenop is (bio)propaan ook perfect combineerbaar met duurzame energiebronnen zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

Minder CO2-uitstoot, een betere luchtkwaliteit

De NOx-uitstoot ligt respectievelijk 31% lager bij propaangas en 52% lager bij biopropaan vergeleken met een stookolieketel of hout- of pelletboiler met biomassa. Het gebruik van propaangas of biopropaan verlaagt de broeikasgassen aanzienlijk. Ze stoten minder CO₂ uit en hebben dus geen negatieve impact op de luchtkwaliteit in je woning.

Het verschil tussen propaan en biopropaan

Biopropaan is een duurzaam gas dat wordt gemaakt van biomassa. Het wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen en verlaagt de CO₂-uitstoot tot wel 80%, terwijl het volledig dezelfde prestaties levert als klassiek propaan.

Wil je meer weten over de koolstofvrije alternatieven om je woning te verwarmen in een off-grid omgeving? Ben je helemaal overtuigd en ben je benieuwd welke oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Doorloop dan zeker deze test. Heb je concrete vragen of wil je graag een indicatie van de prijsDownload onze infobrochure of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

In samenwerking met Primagaz Belgium N.V.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.