Energetische renovatie – met propaangas ben je klaar voor de toekomst.

27/01/2021

Als onderdeel van de transitie naar een meer duurzame toekomst, voorziet het Belgisch Nationale Energie- en Klimaatplan in het geleidelijk aan uitfaseren van fossiele brandstoffen om tegemoet te komen aan de vereisten die worden gesteld in het Energiepact. Dat is niets nieuws onder de zon, want dit verbod kwam al ter sprake in het akkoord van Parijs. Dat werd in 2015 afgesloten op de klimaatconferentie die plaatsvond in Parijs. De doelstelling is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de klimaatopwarming tegen te gaan. Maar wat betekent dit nu concreet en welke alternatieven bestaan er allemaal?

Uitfasering van stookolieketels?

Tegen 2035 zal de verkoop van fossiele brandstoffen in België worden verboden en dit zal onder andere een grote impact hebben op meer dan 1 miljoen huishoudens die stookolie gebruiken voor verwarming. Momenteel is dit verbod echter afhankelijk van een aantal onbekende factoren, die nog in detail door de regering en de gewesten moeten worden afgestemd. De gewesten bepalen namelijk zelf de datum en de toepassingsvoorwaarden hiervan. Zo zal de overgang het makkelijkst gaan in het Brussels hoofdstedelijk gewest, want hier wordt stookolie slechts in 16% van de woningen gebruikt voor de verwarming. In Vlaanderen maakt zo’n 24% van de huishoudens gebruik van stookolie. En in Wallonië liggen de kaarten het moeilijkst, want zo’n 50% van de Waalse woningen worden momenteel verwarmd met stookolie. En aangezien veel van die woningen geen aardgasaansluiting hebben, lijken de alternatieven beperkt. Of nog onbekend voor het grote publiek, zoals bijvoorbeeld propaangas in een tank.

Wat zijn mogelijke alternatieven?

Een van de voornaamste doelstellingen van het klimaatplan bestaat in het reduceren van de broeikasgassen en de transitie naar hernieuwbare energie. Een warmtepomp is de oplossing bij uitstek, maar helaas is dat niet voor iedereen financieel haalbaar. Denk maar aan de verschillende investeringskosten die daarbij komen te kijken, zoals de aankoop van de pomp, zonnepanelen, isolatie van je woning, aanpassen van de radiatoren... Bovendien is elektriciteit in België nog steeds een dure zaak. Dit weegt extra door nu binnenkort de terugdraaiende teller voor zonnepanelen in Vlaanderen zal worden afgeschaft.

Net voor deze situaties biedt Primagaz vandaag al een interessant alternatief met propaangas.

Bovendien ben je met biopropaan, een 100% duurzame variant, klaar voor de toekomst.

Overschakelen van stookolie naar propaangas

Propaangas is vandaag al een gemakkelijke en ecologische oplossing voor woningen die niet kunnen worden aangesloten op het aardgasnetwerk. Met een lagere uitstoot van CO2, fijn stof en NO2 heeft propaangas een lagere impact op het milieu. Bovendien is een gasketel goedkoper in aankoop en onderhoud dan een mazoutketel.

Een overschakeling van stookolie naar propaangas is gelukkig niet complex. Je kan kiezen tussen een bovengrondse en een ondergrondse gastank. Je gastank wordt gekoppeld aan je verwarmingsketel, zoals bij een aardgasinstallatie. Je kan deze aansluiten op een condensatieketel en zelfs op een installatie voor hernieuwbare energie. Van klassieke radiatoren tot vloerverwarming, een gezellige gashaard of zelfs een hybride warmtepomp, met (bio)propaangas ben je klaar voor de toekomst.

Vraag je je af of propaan een oplossing is voor jouw nieuwbouw? Doe dan even de test op onze site. Zit je met concrete vragen of wil je graag een indicatie van de prijs? Download onze infobrochure of neem met ons contact op. Wij helpen je graag verder!

In samenwerking met Primagaz Belgium N.V.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.