De energietransitie: ben jij er klaar voor?

Gepubliceerd op 11 February 2022

De Belgische overheid streeft ernaar om samen met Europa de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te doen dalen. Aangezien de verwarming van woningen verantwoordelijk is voor bijna 22% van de totale broeikasgasuitstoot, wordt koolstofvrij verwarmen des te belangrijker. De uitfasering van stookolieketels is al een eerste stap, maar er moeten natuurlijk ook voldoende alternatieven voorhanden zijn - zeker voor woningen die niet aangesloten kunnen worden op het aardgasnet. (Bio)propaan is hier een oplossing die haalbaar en betaalbaar is.

Koolstofvrij verwarmen zonder aardgasaansluiting?

De geleidelijke afschaffing van mazoutketels is nodig om de klimaatdoelstellingen op de lange termijn te behalen. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend, want vooral in off-grid gebieden (regio’s waar geen aardgas ligt) gebruikt men immers vaak koolstof intensieve brandstoffen, zoals stookolie en steenkool. Overstappen van mazout naar aardgas is voor mensen die hier wonen geen optie. Willen zij hun verwarmingssysteem dus verduurzamen, dan kunnen ze slechts kiezen uit een beperkt aanbod van alternatieven, die niet altijd even geschikt zijn.

Alternatieven voor een off-grid woning

1. Warmtepomp
Warmtepompen beschikken over een hoog rendement en lijken daarom een goede keuze om je woning energiezuinig te verwarmen. Toch is dit niet altijd geschikt voor woningen in off-grid gebieden. Deze huizen zijn immers vaak slecht geïsoleerd waardoor je al veel rendement verliest. Bovendien is het belangrijk dat je je bewust bent van de relatief hoge installatiekosten.

2. Hout- of pelletboilers
Ook hout- en pelletboilers hebben een hoog rendement. Deze toestellen kunnen echter fijnstof uitstoten. In een goed geventileerde woning blijft de impact hiervan beperkt, maar jammer genoeg zijn heel wat woningen in een off-grid buurt nog onvoldoende geventileerd. Hierdoor krijgt het fijnstof vrij spel en is de luchtkwaliteit niet gegarandeerd. Daarnaast vraagt de installatie van deze boilers om een financiële inspanning, waardoor er wellicht betere keuzes op de markt zijn.

3. (Bio)propaan
Vind jij het vooral belangrijk dat je verwarming gebruiksvriendelijk en flexibel is? Kies dan voor (bio)propaan. Dankzij de lage installatiekosten verloopt de overstap van stookolie naar dit groenere alternatief heel vlot, met slechts beperkte aanpassingen in je bestaande systeem. Daarbovenop is (bio)propaan ook perfect combineerbaar met duurzame energiebronnen zoals met zonnepanelen, een hybride warmtepomp of een gaswarmtepomp.

Kiezen voor propaan is kiezen voor minder uitstoot en een betere luchtkwaliteit

De NOx-uitstoot ligt respectievelijk 31% lager bij propaangas en 52% lager bij biopropaan vergeleken met een stookolieketel of hout- of pelletboiler met biomassa. Het gebruik van propaangas of biopropaan verlaagt de broeikasgassen aanzienlijk. Ze stoten minder CO₂ uit en hebben dus geen negatieve impact op de luchtkwaliteit in je woning.
Propaangas kan worden opgeslagen in een bovengrondse of ondergrondse gastank of in gasflessen. Zo bestaat er voor elk type woning steeds een oplossing op maat! Bovendien gelden er verschillende premies voor wie gebruik maakt van propaan, wat deze energiebron nog interessanter maakt.

Klantengetuigenis

Benieuwd naar een ervaring van een klant die de overstap maakte van stookolie naar propaangas? Primagaz klant Benjamin legt in een video uit waarom hij voor propaan en Primagaz koos en toont hoe hij eenvoudig gas bestelt en laat leveren.

Ben je overtuigd en wil je meer informatie? Ben je benieuwd welke oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Doorloop dan zeker deze test. Heb je concrete vragen of wil je graag een indicatie van de prijs? Download de infobrochure of neem contact op. Momenteel loopt er een actie waarbij de installatie van de tank gratis is. Primagaz helpt je graag verder.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan