Welke gasketel kiezen? Ontdek het in 6 stappen!

Gepubliceerd op 04 November 2019

Kijk je uit naar een nieuwe gasketel? Strak plan, want een moderne gasketel betekent minder verbruik, comfort op maat en een toekomstbestendige installatie. Voorwaarde is wel dat je de juiste keuze maakt voor jouw woonsituatie en noden. Geen stress, want wij helpen je kiezen in 6 stappen!

1. Een condensatieketel is tegenwoordig de norm

Waarom zou je kiezen voor een condensatieketel? Hier is alvast één goede reden: om aan de huidige strenge eisen voor verwarmingstoestellen te voldoen. De gewone hoogrendementsketel verdwijnt uit het beeld, want bijna enkel condensatieketels voldoen tegenwoordig nog aan de norm. Vraag hier een prijsinschatting voor je nieuwe gascondensatieketel.

Goed om te weten: als je een zogenaamde ‘beschermde afnemer’ bent, dan kun je via de overheid een deel van de aankoopkosten recupereren (VlaanderenWalloniëBrussel).

2. Ga je voor een cv-ketel of combiketel?

Een cv-ketel kan alleen maar het huis verwarmen. Een combiketel daarentegen is een multitasker: hij regelt zowel de centrale verwarming als de warmwatervoorziening. Dit kan gecombineerd worden met een afzonderlijke boiler. Of je kunt twee volledig aparte systemen plaatsen: een centrale verwarmingsketel en een aparte warmwatervoorziening. Er zijn voor- en nadelen aan beide keuzes:

 • Een combitoestel neemt minder plaats in.
 • Aparte systemen vallen duurder uit.
 • Het comfort is het hoogst bij aparte systemen.

3. Gasketel met doorstromer of gasketel met boiler?

Ga je voor een combiketel, dan heb je de keuze tussen een combiketel met ingebouwde boiler en een combiketel met doorstromer. Een doorstromer (ook wel geiser genoemd) warmt water op wanneer erom gevraagd wordt. Afzonderlijke boilers zijn vandaag de dag heel goed geïsoleerd, maar een doorstromer is toch de zuinigste en meest milieubewuste van de twee. Hij heeft volgende kenmerken:

 • Compact, heeft weinig plaats nodig.
 • Aankoop en installatie zijn goedkoop.
 • Vraagt enkel energie indien nodig en heeft daardoor een laag verbruik.
 • Het debiet is klein: als je in de douche staat en in de keuken wordt warm water gebruikt, dan schommelt de temperatuur.
 • De levensduur kan door verkalking teruglopen.

Een gasketel met boiler is een systeem met een afzonderlijke voorraadtank waarin het water continu op de gevraagde temperatuur blijft. Het systeem is wat duurder in aankoop en verbruik, maar heeft ook voordelen:

 • Hoog comfort, je hebt snel warm water uit de kraan.
 • Er zijn geen temperatuurschommelingen als er op verschillende punten tegelijk warm water wordt verbruikt.
 • Minder risico op verkalking en dus een langere levensduur.

Tip: via deze webpagina krijg je een vrijblijvende prijsindicatie van je nieuwe cv-ketel.

4. Hoe groot moet je boilervat zijn?

Stel, je kiest voor een gasketel met boiler. Hoe bepaal je de grootte van je voorraadtank? Een professionele vakman geeft je graag advies op maat. Ontdek alvast enkele algemeen aanvaarde richtlijnen:

 • Een douche verbruikt zo’n 50 liter water per beurt, een bad ongeveer 120.
 • Het hete water uit de boiler wordt vermengd met koud water. Voor 100 liter warm water aan 40° (voor een douche bijvoorbeeld) heb je 60 liter heet water (60°) uit de boiler nodig.
 • Voor voldoende comfort houd je best rekening met gezinsuitbreiding, bezoek van (klein)kinderen of vrienden. Ook het gebruik van regendouches kan invloed hebben op het verbruik.
 • Woon je alleen en neem je nooit een bad, dan kom je toe met een boiler van 30 liter.  Maar een gezin van vijf met een veelgebruikte badkuip kijkt beter uit naar een boiler van 150 liter.

5. Is een extra boiler in de keuken een goed idee?

Dat hangt ervan af wat de afstand is tussen het centrale systeem en de ruimte waar je warm water wilt. Is de afstand groot? Dan is een apart systeem op termijn mogelijk voordeliger en comfortabeler. Als het warme water een lange weg moet afleggen, is er immers meer rendementsverlies en duurt het ook een tijdje voor het water warm wordt. Bij nieuwbouwwoningen is dit in de meeste gevallen niet noodzakelijk.

6. Is je keuze futureproof?

De toekomst van energie is lokaal produceren. Lijkt het je wat om in de toekomst te investeren in een warmtepomp, zonnepanelen of andere systemen, dan is compatibiliteit met je nieuwe gasketel een must. Een gasketel met apart boilervat is dan de beste keuze.

Benieuwd naar een prijs op maat voor je nieuwe verwarmingsketel? Vraag dan hier een prijsinschatting aan, volledig vrijblijvend.

De juiste keuze gemaakt? Ontdek de dienst Ketel Onderhoud en teken in met 20 euro korting.