Welk verwarmingssysteem kiezen voor je woning?

01/02/2024

Bouw- of renovatieplannen? Denk dan goed na over de verwarming van je woning. Een must, want deze keuze bepaalt mee je wooncomfort, je energieverbruik en de technieken die je moet voorzien. Welk verwarmingssysteem jij best kiest, hangt af van heel wat factoren. Ontdek in dit artikel adviezen voor een slimme, toekomstbestendige keuze op maat van jouw project.

Welke verwarming kiezen? Laat je gidsen!

In dit artikel ontdek je diverse mogelijke warmtebronnen en verwarmingselementen. We geven belangrijke aandachtspunten mee, plus onderbouwde antwoorden op veelgestelde verwarmingsvragen. Zo sta je meteen een stap dichter bij het ideale verwarmingssysteem voor jouw woning. Wordt het een nieuwe gascondensatieketel, een warmtepomp, vloerverwarming in combinatie met centrale verwarming, of een andere oplossing?

Welke warmtebronnen zijn er?

Je verwarming op temperatuur krijgen, kan met verschillende warmtebronnen. Zo kan een traditionele cv-ketel of condensatieketel op gas of stookolie werken, maar ook op pellets. Een warmtepomp haalt dan weer warmte-energie uit de omgeving (water, lucht, bodem), terwijl een zonneboiler rekent op zonne-energie. Opties te over dus. We overlopen de belangrijkste actuele alternatieven:

  • Condensatieketels op gas zijn betaalbaar en nemen niet veel plaats in. Je kan ze inpassen in elk verwarmingssysteem, waarbij je geniet van een uitstekend rendement. Een populaire keuze, vooral voor bestaande woningen.
  • Condensatieketels op stookolie nemen weinig plaats in. Maar je hebt ook een stookolietank nodig, die wel veel ruimte vraagt. Opgelet: sinds 1 januari 2022 mag je geen stookolieketel meer plaatsen als een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is in je straat.
  • Een pelletketel is een duurzaam alternatief met een hoog rendement. Omdat de brandstof (pellets) vrij goedkoop is, bespaar je op je energiefactuur. En de hogere kostprijs van dit systeem? Die verdien je op termijn terug. Je zal wel wat ruimte moeten voorzien voor de ketel en de opslag van de pellets.
  • Warmtepompen zorgen voor duurzame energie, en doen je E-peil of energieprestatie gemiddeld 20 tot 30 punten zakken, waardoor je huis meer waard wordt. De aankoop vraagt een investering, gelukkig kan je nog steeds premies krijgen. Je combineert een warmtepomp best met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming. In een bestaande woning zal je extra moeten investeren in isolatie om het hele jaar voldoende rendement te hebben.
  • Een zonneboiler combineer je met een cv-ketel of warmtepomp. In de winter leveren zonnecollectoren maar 20% van de energie die nodig is voor je verwarming. Verder is de terugverdientijd eerder lang.

Goed om te weten: om bepaalde ruimtes bij te verwarmen kan je bijkomend hout, pellets of gas in kachels, of elektrische warmtebronnen gebruiken.

Tussen welke verwarmingselementen kan ik kiezen?

Je woning verwarmen doe je doordacht. Je slaapkamer mag frisser zijn dan je woonkamer, en de badkamer verwarm je best enkel wanneer je ze gebruikt. Vanuit een centraal punt (cv-ketel, warmtepomp) wordt de warmte naar de warmtepunten in de woning verspreid. Verder kan je kiezen voor extra verwarmingselementen, zoals een elektrisch vuurtje of een kachel. We overlopen de mogelijkheden met hun voor- en nadelen.

Radiatoren

Een klassieker onder de verwarmingselementen. Het is een betaalbaar systeem dat eenvoudig aanpasbaar is. Bovendien kan je je radiatoren gebruiken als droogrek, of om kleding op te warmen. Let wel: radiatoren geven enkel convectiewarmte, waardoor het bovenin de ruimte het warmst is. De convectiestromen laten stof circuleren, wat kan leiden tot irritatie bij mensen met astma of allergieën.

Vloerverwarming

Met vloerverwarming wordt de warmte beter verspreid in de ruimte. Hierdoor ligt het rendement hoger en het verbruik lager. Ook fijn: vloerverwarming werkt perfect met systemen op lage temperatuur zoals een warmtepomp. Je hoeft geen radiatoren te plaatsen en kan de hele ruimte gebruiken. De nadelen? In vergelijking met radiatoren warmt de ruimte minder snel op. Ook is de plaatsing van vloerverwarming vrij ingrijpend en niet goedkoop. Vloerverwarming wordt meestal toegepast bij nieuwbouw. Wat is het zuinigst: vloerverwarming of klassieke verwarming met radiatoren? Ontdek het antwoord in dit artikel.

De meeste vloerverwarmingssystemen maken gebruik van de warmte van een cv-installatie. Maar je kan ook kiezen voor elektrische vloerverwarming. Zo’n systeem genereert zelf warmte op basis van stroom. Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming, en zijn er ook nadelen?

  • Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te plaatsen. Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk volstaat. Het systeem is budgetvriendelijk in aankoop, bovendien profiteer je van een snelle warmteafgifte.
  • Er zijn ook nadelen. Met elektrische vloerverwarming ligt je energieverbruik een stuk hoger, waardoor je energiekosten stijgen. Een vloerverwarming die is aangesloten op een nieuwe condensatieketel en/of een warmtepomp daarentegen is een stuk zuiniger, en stoot veel minder CO2 uit.
  • Elektrische vloerverwarming is vooral interessant in ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden zoals de badkamer, het toilet, garage en hobbyruimte.
  • Voor ruimtes die wel continu verwarmd moeten worden, zoals een woonkamer of slaapkamer, is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op termijn gaan oplopen. Voor dit soort ruimtes kies je beter voor traditionele vloerverwarming.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming gebruikt men meestal als bijverwarming voor kleine ruimtes die snel extra opwarming nodig hebben, zoals een badkamer. Vaak zijn het kleine, verplaatsbare toestellen. Er is keuze te over. Denk maar aan halogeen- of infraroodstralers, convectoren, warmeluchtblazers en olieradiatoren. Of systemen om elektriciteit te gebruiken voor je algemene verwarming.

Open haard

Een open haard wordt bovenal gewaardeerd door gezelligheidsdieren. Cosy toch, zo’n knisperend vuurtje? Helaas is het rendement laag (20%), waardoor je snel door je houtvoorraad zit. Verder vragen open haarden veel schoonmaakwerk, bovendien zijn ze een bron van roet en fijnstof. Niet de meest ecologische keuze dus.

Hout- of pelletkachel

Het rendement van een moderne kachel is veel hoger dan bij een open haard (meer dan 75%). Omdat een kachel ook convectiewarmte geeft, kan je er langdurig grote ruimtes mee verwarmen. Het voordeel van pellets is dat de kachel lange tijd kan branden wanneer het reservoir gevuld is. De kachel regelt zelf de verbranding. Een pelletkachel is wel duurder in aankoop. Gesloten kachels kosten meer dan een open haard en vragen veel onderhoud. Ze worden vaak ook erg heet en moeten daarom goed worden afgeschermd.

Gaskachel

Tegenwoordig bestaan er nog knappere alternatieven voor de vroegere open haard. Een moderne gaskachel is heel onderhoudsvriendelijk en de bediening erg eenvoudig (afstandsbediening, app op smartphone). Het rendement is hoog en je hoeft niet met hout of pellets te sleuren. Een ander voordeel is de propere verbranding, waardoor mensen met allergieën of astma geen hinder ondervinden. Nadelen zijn de hoge kostprijs en de ingrijpende renovatiewerken (gasleiding, inbouwmeubel op maat) die de kosten extra doen stijgen.

Cv-ketel blijft populairste keuze bij de Belg

Een warmtepomp mag dan wel erg zuinig zijn en je woning van groene energie voorzien, voor veel mensen blijft de hoge aankoopprijs en het grote stroomverbruik een struikelblok. Ons land blijft niet voor niets verknocht aan de klassieke condensatieketel: zo’n 4 miljoen Belgische gezinnen verwarmen hiermee hun woning. Stookolie is goed voor zo’n 25% van de markt, gas voor 75%. Een condensatieketel op gas is dus de meest geplaatste ketel op de Belgische markt.

Wist je dat je tot wel 35% energie bespaart als je een verouderde verwarmingsketel door een nieuw exemplaar vervangt? En dat een goed onderhouden toestel hier eveneens aan bijdraagt? Lees hier meer over het verplichte (twee)jaarlijkse onderhoud van je ketel.

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.