Doe de check
Er zijn heel wat situaties waarin je het de moeite loont om voor een nieuwe verwarmingsketel te gaan. Je ontdekt ze in dit artikel. Gebrand op een maximaal rendement en een hoog comfort? Test hier of je cv-ketel vervangen moet worden.
1. Je ketel is versleten of verouderd
Gemiddeld gaan cv-ketels 12 tot 15 jaar mee. Vaak werken ze zelfs nog veel langer zonder veel problemen. Maar op het einde van hun levensduur neemt hun rendement een duik. Ze verbruiken dan al snel tot 20% meer! Ken jij alle nadelen van een versleten ketel?
- Het risico op defecten stijgt.
- Het verbruik stijgt dramatisch.
- Het comfort daalt.
Nieuwe technieken bieden een hoger rendement. Eyeopener: een nieuwe ketel verbruikt tot 35% minder dan een klassiek exemplaar van 20 jaar geleden. Maar ook 10% minder dan een hoogrendementsketel van 5 jaar oud.
2. Je wil pannes vermijden
Door je cv-ketel tijdig te laten onderhouden door een erkend vakman, wat bij wet verplicht is, voorkom je storingen of pannes. Maar ook mét regelmatig onderhoud ontsnapt je verwarmingsketel niet aan slijtage. Frequente foutmeldingen of storingen zijn een teken aan de wand. Een panne komt altijd ongelegen en een dringende depannage kost meestal een flinke duit.
Is je cv-ketel nog niet zo oud, maar wil je te allen tijde op je beide oren kunnen slapen? Ontdek dan de voordelen van Ketel Garantie. In ruil voor een klein bedrag per maand krijg je 24/7 toegang tot een noodlijn. Bij problemen staat een technicus binnen de 24 uur voor je deur én repareert hij meteen je verwarmingsinstallatie. Per herstelling krijg je een tussenkomst tot 500 euro inclusief transport, werkuren én wisselstukken. Je profiteert zelfs van één maand gratis wanneer je nu intekent.
3. Je renoveert je woning grondig
Wanneer je plannen hebt om je woning renoveren, is het altijd de moeite om ook je verwarming te bekijken. Verwarmen is de belangrijkste energiekost in een woning. Die kan oplopen tot 60% van je totale energieverbruik! Wanneer je je woning extra isoleert, heb je mogelijk nood aan een verwarmingsketel met een kleiner vermogen.
Kijk uit naar een ketel die aangepast is aan jouw behoeften. Een te hoog vermogen (overdimensionering) zorgt voor een hoger verbruik. Een ketel met een te laag vermogen (onderdimensionering) daarentegen zorgt voor een gebrek aan comfort. Het nodige vermogen is afhankelijk van:
- de thermische isolatie van de woning
- de grootte van de woning
- welke verwarmingselementen er worden gebruikt
- het verbruik van warm water
- het beoogde comfortniveau
4. Je kiest voor schonere energie
Een nieuwe verwarmingsketel is niet alleen voordelig voor je energiekost, ook onze planeet vaart er wel bij. Sinds de Europese ecodesign-verordering in 2015 voldoen trouwens enkel nog condensatieketels aan de norm (bij aankoop van een nieuwe ketel). Moderne condensatieketels zorgen voor een schonere verbranding en een sterk verbeterd rendement: twee vliegen in één klap!
Goed om te weten: ten opzichte van een hoogrendementsketel of lagetemperatuurketel haalt een condensatieketel op gas ongeveer 10% meer rendement. Tegenover een klassieke atmosferische ketel op leeftijd kan dit verschil oplopen tot 35%!
Wil je je huidige verwarmingsketel vervangen? Ontdek de juiste ketel voor jouw woonsituatie. Maak een afspraak met een ketelexpert voor vrijblijvend advies en een offerte op maat.