Waarom regelmatig mijn cv-ketel laten onderhouden? Ontdek alle voordelen en bespaar energie.

08/05/2024

Het onderhoud van je verwarmingsketel is een investering die zichzelf terugverdient. Een goed onderhouden cv-ketel verbruikt namelijk minder energie. Hierdoor hoef je minder te verwarmen en bespaar je op je verwarmingskosten. Maar er zijn nog meer redenen om geen enkele onderhoudsbeurt over te slaan! Ontdek de voordelen van regelmatig ketelonderhoud, leer hoe vaak je gas- of stookolieketel moet worden onderhouden en mis nooit meer een afspraak dankzij de dienst Ketel Onderhoud. Met deze voordelige service van Luminus hou je je cv-ketel moeiteloos in topconditie. 

Bespaar energie door professioneel ketelonderhoud

Hoe lang is het geleden dat jouw cv-ketel een onderhoudsbeurt kreeg? Je verwarmingsketel regelmatig laten onderhouden is een slimme zet, en wel om tal van redenen. Een eerste belangrijk voordeel is energiebesparing. Tijdens het onderhoud wordt je ketel door een professionele technicus nauwkeurig afgesteld. Hierdoor kan je cv-ketel optimaal presteren, wat betekent dat hij minder gas of stookolie verbruikt om je huis te verwarmen. Dit merk je op je energiefactuur: de juiste afstelling kan jaarlijks tot wel 10% besparing opleveren op je verwarmingskosten. Ontdek hier een zorgeloos onderhoudscontract.

Verleng de levensduur van je cv-ketel 

Een nieuwe verwarmingsketel kopen is een grote investering. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je huidige ketel langer meegaat. Kleine problemen kunnen vroegtijdig worden opgespoord en verholpen, waardoor je dure reparaties of vroegtijdige vervanging kan voorkomen.

Verhoog je veiligheid in huis 

Een regelmatig onderhoud van je cv-ketel is een must voor jouw veiligheid. Het kan zelfs levens redden! Tijdens een onderhoudsbeurt kunnen technici immers problemen opmerken die jouw veiligheid in gevaar kunnen brengen. Denk aan een slecht werkende schoorsteenafvoer, een vervuilde ketel of afvoerbuis, of problemen met de brandstoftoevoer. Door deze kleine mankementen tijdig aan te pakken, voorkom je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging en woningbrand.

Verklein je ecologische voetafdruk

Door je verwarmingsketel op tijd te laten onderhouden, zorg je ervoor dat die efficiënt blijft functioneren. Een efficiënt werkende cv-ketel verbruikt minder brandstof (gas, stookolie of een andere bron) om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Hierdoor daalt de CO₂-uitstoot, wat bijdraagt aan een schonere omgeving.

Voorkom boetes dankzij regelmatig ketelonderhoud

In België is regelmatig cv-ketelonderhoud niet alleen slim, maar ook wettelijk verplicht. Hoe vaak je cv-ketel verplicht onderhoud moet krijgen, verschilt per gewest en keteltype.

Situatie in Vlaanderen

Vlaamse particulieren, bedrijven en huurders zijn wettelijk verplicht om hun cv-ketel te onderhouden. Mazoutketels of centrale stooktoestellen op een vaste brandstof moeten jaarlijks worden onderhouden. Voor gasgestookte verwarmingstoestellen is tweejaarlijks onderhoud verplicht.

Je bent zelf verantwoordelijk om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden door een erkend technicus. Na het onderhoud ontvang je een 'reinigings- en verbrandingsattest', dat je moet bewaren. Als huurder ben je verplicht om een kopie van het attest aan de huiseigenaar te overhandigen.

Situatie in Brussel en Wallonië 

In Brussel moet je je gasketel om de 2 jaar laten controleren en onderhouden, in Wallonië slechts om de 3 jaar. Velen geven er echter de voorkeur aan om hun ketel om de 2 jaar te laten nakijken. Als je een stookolieketel of vaste brandstofketel hebt, moet je deze jaarlijks laten onderhouden.

Voor meer informatie over het verplichte onderhoud van verwarmingsketels in Wallonië en Brussel, kan je terecht op de websites van het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vermijd gedoe met de brandverzekering

Periodiek ketelonderhoud is ook nodig om in orde te zijn met je brandverzekering. Bij een woningbrand is het perfect mogelijk dat je verzekeringsmaatschappij je niet volledig vergoedt als je cv-installatie niet is gekeurd. Het is dan ook essentieel om je cv-installatie regelmatig te laten keuren en te voldoen aan de vereisten van je verzekeringsmaatschappij om ervoor te zorgen dat je dekking behoudt in geval van een woningbrand.

Wat houdt een ketelonderhoud in?

Tijdens een ketelonderhoud reinigt de technicus de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen. De brander wordt opnieuw afgesteld en wettelijk verplichte metingen worden uitgevoerd. De technicus controleert ook de uitstoot van verbrandingsgassen en vervangt indien nodig slijtagegevoelige onderdelen. Een ketel die goed is afgesteld, kan je verwarmingsrendement tot wel 10% verbeteren. Na het onderhoud ontvang je een reinigings- en verbrandingsattest.

Wat kost een onderhoud van je cv-ketel? 

De kosten van cv-ketelonderhoud variëren, maar doorgaans kan je rekenen op ongeveer 190 euro voor een gasketel. Voor een stookolieketel ligt dit bedrag doorgaans zo'n 50 euro hoger.

Ontdek een voordelig onderhoudscontract 

Overweeg de voordelen van een ketelonderhoudscontract bij Luminus. Hiermee hoef je je geen zorgen te maken over het plannen van onderhoudsbeurten, omdat je op de hoogte wordt gebracht wanneer je installatie opnieuw gekeurd moet worden. Je cv-ketel rendeert optimaal en verbruikt minder, waardoor je minder risico loopt op storingen en pannes. Toch een probleem met je ketel? Dan komt een erkende Luminus-technicus binnen 24 uur bij je langs. Ontdek hier alle voordelen van de dienst Ketel Onderhoud en lees de ervaringen van een klant.

Nog beter nieuws: je geniet nu tijdelijk € 20 korting op het eerste onderhoud. Meer info en details vind je terug op de website.

In België is regelmatig ketelonderhoud niet alleen verstandig, maar ook wettelijk verplicht. Het biedt tal van voordelen, waaronder energiebesparing, een langere levensduur van je ketel en de garantie van een veilige woonsituatie. Kies je voor de dienst Ketel Onderhoud van Luminus, dan zorgen hun ervaren techniekers tijdig voor een vakkundig onderhoud van je gas- of mazoutketel. Dankzij deze zorgeloze oplossing blijft je cv-ketel optimaal presteren, waardoor je energie bespaart. Ontdek hier alle voordelen en leer hoe je intekent. 

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.