Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?

Gepubliceerd op

De slimme thermostaat heeft zijn naam niet gestolen. Hij weet alles over je energieverbruik en leefritme. Bovendien kan hij je centrale verwarming automatiseren én zuinig afstemmen op je behoeften. Ontdek handige functies en bespaar op je energiekosten.

De zelflerende thermostaat

Heel wat (ver)bouwers vragen zich af: wat is het verschil tussen een klassieke thermostaat en een slimme thermostaat? Wel, een slimme thermostaat is via wifi verbonden met je thuisnetwerk, smartphone, cv-k­etel en radiatoren. Hij kan zelf beslissingen maken op basis van je gedrag. Zo stemt hij je verwarming automatisch af op jouw levensstijl en die van je huisgenoten. Hierdoor zul je een pak minder verbruiken. Je bespaart al snel 10% tot 25% op je energiekosten! Maak kennis met een superzuinige combo: de condenserende verwarmingsketel met slimme thermostaat.

Geautomatiseerd en zuinig verwarmen 

De slimme thermostaat herkent zelfs patronen in je verbruik. Hij onthoudt de nodige tijd om kamers op te warmen of af te koelen en automatiseert zijn programmatie om jullie comfort te verhogen. Wil ook jij zuinig verwarmen, in alle comfort? Luminus installeert je slimme thermostaat samen met een Bosch-Junkers verwarmingsketel.

Bediening vanop afstand met je smartphone

Voor elke slimme thermostaat bestaat er een gebruiksvriendelijke smartphone-app waarmee je je verwarming vanop afstand kan bedienen. Ingewikkeld? Welnee, de installateur helpt jou bij de installatie van de app en maakt je wegwijs. Zo toont hij hoe je je verwarming op elk moment aan- of uit kunt zetten met één swipe. Moet je overwerken, of een van je kids vroeger afhalen van school? Geen probleem, je verwarmingsschema is zo aangepast.

Altijd een scherp zicht op je verbruik

Een slimme thermostaat volgt je verbruik steeds nauwgezet op. In de app kan je overzichtelijke statistieken per uur, dag, maand en jaar raadplegen. Hoeveel gas en elektriciteit verbruik je om te verwarmen, en wat kost dit jou? Hoeveel bespaar je ten opzichte van een reguliere thermostaat? Je kijkt het snel even na, wanneer je maar wil.

Handige functies voor energiebesparing en comfort

1. Verwarming per kamer (= zoneregeling)
Met een slimme thermostaat kan je de temperatuur van aparte kamers en zones instellen, wat je verbruik stevig kan doen dalen. In de slaapkamer moet je immers minder stoken dan in de woonkamer. Om per kamer te verwarmen, heb je wel slimme radiatorknoppen met een ingebouwde temperatuurmeter nodig. Die kosten je zo’n 80 euro per knop.

2. Modulerend stoken

Met een klassieke thermostaat schakelt je verwarmingsketel aan en af om een constante temperatuur in huis te bekomen. Een slimme thermostaat is efficiënter. Hij laat je ketel op verschillende standen werken om temperatuurschommelingen te voorkomen. Let wel: modulerend stoken kan niet met elke ketel. Neem contact op met een installateur voor advies.

3. Automatisatie op basis van je locatie
Sommige slimme thermostaten hebben een aanwezigheidssensor die je verwarming automatisch lager zet als hij gedurende een bepaalde periode geen actie opmerkt. Ze merken zelfs het verschil op tussen een persoon en een huisdier. Andere thermostaten kan je linken aan geofencing apps die je installeert op de smartphones van je huisgenoten. Wanneer er iemand thuis is, of het huis nadert, schakelt de verwarming automatisch hoger. Is er niemand thuis, of verlaat er iemand het huis, dan gebeurt het omgekeerde. Zo verwarm je alleen wanneer het nodig is.

De prijs en installatie van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een investering die zichzelf terugverdient. Een nieuw exemplaar kost je tussen 125 euro en 300 euro. Dat is meer dan het dubbele van een gewone thermostaat, maar je zou al snel 10 tot 25% op je gasverbruik kunnen besparen. Ook de slimme radiatorknoppen en de installatie moet je bij de prijs tellen. Het is zeker een goed idee om je slimme thermostaat te laten plaatsen door een erkend installateur. Die zal jou haarfijn uitleggen hoe de thermostaat werkt en wat er allemaal kan met de app.

Kijk je uit naar een nieuwe, energiezuinige cv-ketel, en wil je deze graag combineren met een slimme thermostaat? Luminus installeert je slimme thermostaat samen met een Bosch-Junkers verwarmingsketel op aardgas of stookolie. Maak een afspraak met een installatiepartner van Luminus voor vrijblijvend advies aan huis.