Onderhoud verwarmingsketel: daarom mis je geen enkele afspraak!

08/08/2022

Krijgt jouw verwarmingsketel op tijd de onderhoudsbeurt die hij verdient? Een goed en regelmatig onderhoud is nodig om onverwachte pannes te vermijden, maar ook om van het beste rendement te kunnen profiteren. Geen cent te veel betalen aan verwarmingskosten? Lees dan vooral verder. Je ontdekt meteen ook een zorgeloze oplossing voor een optimaal ketelonderhoud.

7 redenen om je ketel tijdig te onderhouden

Net als elk toestel met bewegende delen, heeft je cv-ketel regelmatig een onderhoud nodig. Voor een mazoutketel plan je elk jaar een onderhoud in, bij een gasketel volstaat één onderhoudsbeurt om de twee jaar. Waarom tijdig je verwarmingsketel laten onderhouden door een vakman? Daar zijn minstens 7 goede redenen voor:

1. Een goed onderhouden cv-ketel verbruikt minder.

Wist je dat je met een onderhouden ketel tot 5% minder energie verbruikt? Tijdens het onderhoud van een cv-ketel checkt de vakman altijd de afstelling van de installatie. Als jouw ketel goed staat afgesteld, kan je tot 5 procent winst boeken op je verwarmingsrendement. Laat je je ketel regelmatig onderhouden door een vakman, dan kan je dus besparen op je energiefactuur. Geen overbodige luxe gezien de huidige energieprijzen.

Benieuwd naar een zorgeloze oplossing voor het onderhoud van je verwarmingsketel? Ontdek de voordelige tarieven van een ketelonderhoudscontract bij Luminus en lees de ervaringen van een klant.
 

2. Een goed onderhouden verwarmingsketel gaat langer mee.

Door je verwarmingsketel regelmatig te laten onderhouden, profiteer je van een langere levensduur van het toestel. Mooi meegenomen, want een nieuwe verwarmingsketel aankopen is een heuse investering.

Opgelet: de prestaties van een verwarmingsketel dalen over het algemeen sterk zodra die 15 jaar oud is. Installaties van 20 jaar en ouder kunnen zelfs echte energievreters zijn. In tijden van hoge energiemarktprijzen kunnen we dit missen als kiespijn. Kijk daarom op tijd uit naar een nieuwe ketel, bij voorkeur een condensatieketel. Daarmee haal je een extra hoog rendement dankzij de terugwinning van de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Bovendien scoort dit soort ketels ook ecologisch zeer goed. Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Ontdek 5 niet te missen signalen.

3. Je vermijdt onverwachte kosten.

Tijdens het ketelonderhoud kan je vakman eventuele onregelmatigheden opmerken en verhelpen. Zo vermijd je onverwachte herstelkosten en, nog erger, pannes.

4. Je bent zeker van je comfort.

Een regelmatig onderhoud van je ketel is ook belangrijk voor je wooncomfort. Omdat je pannes voor een groot stuk vermijdt, zal je cv-ketel het minder snel laten afweten. Handig, want een panne komt altijd ongelegen. Tijdens de koudste dagen van het jaar op een technicus moeten wachten? Niet leuk!

Tip: Met de dienst Ketel Garantie van Luminus geniet je van een snelle service bij panne. Binnen de 24 uur is er een technieker bij je thuis. Ontdek de tarieven en profiteer van één maand gratis ketelgarantie.

5. Minder CO2-uitstoot = beter voor het milieu.

Een goed onderhouden en afgestelde cv-ketel is beter voor het milieu. Een lager energieverbruik zorgt namelijk voor minder uitstoot en schadelijke gassen, die het milieu vervuilen en bijdragen aan het broeikaseffect.

6. Het onderhoud van je cv-ketel is verplicht.

Het onderhoud van je verwarmingsketel is verplicht volgens de Belgische wet. Voor ketels op stookolie moet dit jaarlijks, voor gasketels wordt een tweejaarlijks onderhoud aanbevolen. Ontdek een zorgeloze oplossing en mis nooit nog een onderhoudsbeurt.

7. Meer veiligheid voor je gezin en je woning.

Een onzorgvuldige afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis, een probleem bij de brandstoftoevoer … Bij regelmatig onderhoud van de cv-ketel komen er altijd zaken aan het licht die oplapwerk kunnen gebruiken. Als dit soort kleine mankementen niet op tijd hersteld worden, kunnen ze voor gevaarlijke situaties zorgen. Er sterven nog elk jaar mensen als gevolg van koolstofmonoxidevergiftiging, en nog elk jaar ontstaan er woningbranden als gevolg van slecht onderhouden ketels.

Goed om te weten: het is best mogelijk dat je verzekeringsmaatschappij je niet volledig vergoedt bij een woningbrand als je cv-installatie niet gekeurd is en deze aan de basis lag van de brand. Neem geen enkel risico en regel op tijd je onderhoud zodat je een attest in handen hebt.

Ketel Onderhoud: een zorgeloos onderhoud aan een voordeelprijs

Wil je je cv-ketel in topvorm houden, genieten van een optimaal rendement en je geen zorgen hoeven maken over de afspraken voor het onderhoud? Met de dienst Ketel Onderhoud van Luminus moet je zelf niet bijhouden wanneer het tijd is voor een onderhoud. Je wordt op tijd gecontacteerd en kiest zelf online de datum van het onderhoud. Dankzij het vakkundige onderhoud door een ervaren technicus ben je zeker dat je cv-ketel veilig werkt en optimaal rendeert. Bovendien daalt de kans op storingen en pannes.

De dienst Ketel Onderhoud is er zowel voor gas- als mazoutketels. Omdat een erkende technieker het onderhoud doet, krijg je meteen (en digitaal) alle wettelijke attesten. De facturatie is eenvoudig: je betaalt elke maand een vast bedrag dat als voorafbetaling dient voor het volgende onderhoud. Ontdek de voordelige tarieven.

boiler family at ease

Hoe bevalt de dienst Ketel Onderhoud? Bart getuigt.

Bart en zijn vrouw besloten zich in te schrijven op de dienst Ketel Onderhoud om één simpele reden: gemak. “Met onze fulltime jobs en twee schoolgaande tieners bestaat de kans dat er wel eens praktische zaken worden vergeten. Aan het onderhoud van onze cv-ketel hoeven we alleszins nooit meer te denken. Dat doet Luminus voor ons. Telkens het bijna tijd is voor het onderhoud van onze cv-ketel, krijg ik een e-mail met de vraag om een afspraak in te plannen. We kiezen dan een datum uit waarop we zeker thuis zijn. En in de aanloop naar onze afspraak krijgen we nog een e-mail en sms ter herinnering. Handig!”

En de prijs? “Iedere maand betaal ik 6,50 euro voor deze dienst”, zegt Bart. “Wanneer het onderhoud aan mijn cv-ketel uiteindelijk moet gebeuren, is het geen onverwachte financiële kost voor ons. De betaling wordt gespreid over 2 jaar, waardoor we het nauwelijks merken. Wat wel opvalt, is dat mijn gasketel een beter rendement heeft sinds ik deze dienst heb. Maar er is nog een belangrijk voordeel: de gemoedsrust. Die is onbetaalbaar.”

Overtuigd om geen enkel ketelonderhoud te missen? Met de dienst Ketel Onderhoud van Luminus ben je zeker van een optimaal rendement van je cv-ketel. Je krijgt een seintje zodra je ketel onderhouden moet worden, en kan dan zelf een datum kiezen. Na het onderhoud ontvang je de wettelijke reinigings- en verbrandingsattesten. Een voordelige en zorgeloze formule! Ontdek hoe het werkt en check jouw tarief.

Benieuwd naar meer tips om thuis energie te besparen? Check hier hoeveel jij kan besparen op je energiekosten en ontdek tal van oplossingen op maat om minder te verbruiken.

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.