Kiezen voor een warmtepomp of een hybride verwarmingsinstallatie?

Nu de energieprijzen voor gas en elektriciteit door het dak gaan, zijn meer mensen gemotiveerd om over te schakelen op alternatieve, hernieuwbare energiebronnen. Een dilemma dat vaak voorkomt is: kies ik voor een warmtepomp of kies ik voor een hybride verwarmingsinstallatie (warmtepomp met gascondensatieketel). Wat is de beste keuze in jouw situatie? Ontdek waar je het best rekening mee houdt.
Warmtepomp versus hybride warmtepomp
Zowel een warmtepomp als een hybride warmtepomp maken gebruik van gratis hernieuwbare energie om je woning te verwarmen en/of sanitair warm water te voorzien. Hierdoor bespaar je op je energieverbruik en bijhorende kosten. Wat is het verschil en waar moet je op letten?
Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, water of de lucht. Hiervoor bestaan drie verschillende types warmtepompen: een lucht/lucht warmtepomp, de lucht/water-warmtepomp en de geothermische warmtepomp. Met de opgewekte elektriciteit wordt dan de verwarming aangestuurd. Voor de verwarming van het water is bij een lucht/lucht warmtepomp wel nog een extra warmtebron nodig, zoals bijvoorbeeld een warmtepompboiler.
Bij een hybride verwarmingsinstallatie of hybride lucht/water-warmtepomp werkt een elektrische warmtepomp samen met een gascondensatieketel. De installatie berekent zelf welk systeem het moet inzetten. De elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht en zet die om in energie om je huis en/of sanitair water te verwarmen. Is er buiten echter niet genoeg warmte en moet het meer energie verbruiken, dan schakelt de installatie automatisch over op de gascondensatieketel. Zo verwarm je nog efficiënter op gas. Ontdek alle voordelen van een hybride verwarmingsinstallatie.
Op zoek naar een hybride verwarmingssysteem? Neem contact op voor meer info of een offerte.
Warmtepomp of hybride warmtepomp: hier let je op
Is je woning voldoende geïsoleerd?
Isolatie is altijd een goed idee. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte naar buiten kan ontsnappen, hoe minder energie je nodig hebt om je woning te verwarmen, en dus hoe lager de kosten zullen zijn.
Om je woning volledig elektrisch met een warmtepomp te verwarmen is goede isolatie cruciaal. Anders zal hij meer elektriciteit verbruiken om tijdens de koudere periodes bij te verwarmen. Neem dus extra isolerende maatregelen, als je met een warmtepomp wil verwarmen. Zonnepanelen kunnen het elektriciteitsverbruik gedeeltelijk opvangen, maar hebben in de winter minder rendement dan in de zomer.
Bij een hybride warmtepomp neemt de gascondensatieketel het over als de gas tijdens een koude periode voordeliger is dan elektriciteit. Daarom is een hybride systeem ook geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn.
Warmteafgiftesysteem
Naast je isolatie is ook de manier waarop de warmte in je woning wordt afgegeven belangrijk. Bij elektrische verwarming met een warmtepomp of een hybride warmtepomp wordt er op lage temperatuur verwarmd. De radiatoren of vloerverwarming moeten dus groot genoeg gedimensioneerd zijn om je ruimte warm te krijgen. Is dit niet het geval, dan moet je verwarmingssysteem meer moeite doen, en verbruik je natuurlijk meer. Voor een warmtepomp is vloerverwarming het meest ideaal maar ook een grote ingreep als je het in een bestaande woning wilt laten plaatsen. Een goed alternatief zijn dan lage temperatuurradiatoren en een aanpassing van de aan- en afvoerleidingen.
Warm water
Naast je verwarming zal ook je water om te douchen, te koken, … moeten worden opgewarmd. Hiervoor is er bij een warmtepomp een boilervat nodig. Voor een hybride warmtepomp is dat niet nodig. Je water kan namelijk verwarmd worden met de gascondensatieketel. Hierdoor heb je minder ruimte nodig dan bij een warmtepomp. Zo’n bijhorend boilervat heeft namelijk ongeveer het formaat van een rechtopstaande diepvrieskist.
Installatiemogelijkheden
Voor een bestaande woning is een hybride verwarmingssysteem vaak een evidentere keuze omdat er minder ruimte voor nodig is en minder aanpassingen gedaan moeten worden. Tenzij er grondig gerenoveerd en geïsoleerd kan worden en je dus nog bijvoorbeeld vloerverwarming kunt plaatsen en ruimte kunt voorzien voor de units. Voor nieuwbouw is een warmtepomp vaak de beste en aangeraden keuze omdat je de ruimte ervoor kunt voorzien en die meestal grondig geïsoleerd is.
Budget en premies
Ook je budget speelt een rol in het maken van je keuze. Een hybride warmtepomp is goedkoper in aankoop dan een warmtepomp. Bovendien zal de prijs van je warmtepomp ook afhankelijk zijn van het type warmtepomp dat je kiest. Een lucht-lucht warmtepomp is vaak de goedkoopste keuze. Een geothermische warmtepomp levert meer comfort maar kost ook meer.
Premies en belastingverminderingen geven je een financieel duwtje in de rug. Sinds 1 juli 2022 is de premie voor de warmtepomp stopgezet en opgenomen in ‘Mijn Verbouwpremie’. Hiervoor komen de verschillende types warmtepompen voor in aanmerking. Ontdek op welke premie je recht hebt.
Beschikbaarheid
Er is momenteel veel vraag naar warmtepompen, waardoor de wachttijden oplopen. Hybride verwarmingssystemen zijn iets vlotter te verkrijgen. Veel fabrikanten van aardgastoestellen bieden hybride systemen aan. Neem contact op voor meer info of een offerte.
Vaak is een hybride verwarmingsinstallatie een betere keuze omdat veel (bestaande) woningen (nog) niet voldoende geïsoleerd zijn. Bovendien is het ook veel voordeliger in aankoop, neemt het minder ruimte in en is het makkelijker te verkrijgen dan een warmtepomp.
Ben je op zoek naar de geschikte verwarmingsinstallatie voor jouw situatie? Laat je adviseren door een erkend verwarmingsinstallateur.