Verwarmen met koolstofarme vloeibare brandstoffen: wat leren we uit de praktijktesten na 1 jaar?

11/05/2021

Verwarmen met koolstofarme brandstof in onze bestaande stookolieketels, het zit eraan te komen. Interessant, want op die manier kunnen we onze CO2-uitstoot verlagen en bijdragen tot een klimaatneutraal Europa in 2050. Wat leren ons de praktijktesten na één jaar? En zijn we bereid om over te stappen wanneer deze hernieuwbare brandstoffen beschikbaar zullen zijn voor het grote publiek?

Missie: een koolstofarm Europa tegen 2050

De Europese Unie wil in 2050 volledig koolstofarm zijn, daarom worden de regels rond CO2-uitstoot almaar strenger. Gelukkig zijn er diverse manieren om onze CO2-uitstoot te laten dalen. Zo kunnen we oude gebouwen isoleren, oude stookolieketels vervangen door hoogrendementsketels of kiezen voor hybride verwarming. Tot slot is het cruciaal om in te zetten op koolstofarme vloeibare brandstoffen die de fossiele brandstoffen op termijn kunnen vervangen. Deze koolstofarme vloeibare brandstoffen hebben een hernieuwbare component (FAME of HVO) waarvan het aandeel geleidelijk kan worden opgevoerd tot 100%. Koolstofarme brandstoffen zijn permanent beschikbaar, kunnen niet uitgeput raken en doen de CO2-uitstoot drastisch dalen: tot -90%. Ontdek alle voordelen van de nieuwe koolstofarme vloeibare brandstoffen

Duurzamer verwarmen dankzij koolstofarme vloeibare brandstoffen

Goed nieuws voor je verwarmingsketel: je zal de hernieuwbare koolstofarme brandstoffen kunnen gebruiken in je bestaande verwarmingsinstallatie, of die nu jong of oud is. Het is echter nog wat geduld oefenen tot de algemene introductie. Wel wordt er al volop mee getest. Tip: wil je meteen al je ecologische voetafdruk verkleinen, dan kun je gaan voor hybride verwarming.

Uitgebreide praktijktesten in Europa en België

In Europa lopen meerdere testprojecten met koolstofarme brandstoffen. In totaal maken meer dan honderd gezinnen al gebruik van koolstofarme vloeibare brandstoffen, waardoor hun uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk daalt. Het doel van deze proefprojecten is om de nieuwe koolstofarme brandstoffen te testen in het echte leven, in echte woningen en met echte gebruikers. We vertellen je graag meer over de resultaten van twee Belgische pilootprojecten na één jaar testen.

Hoe betrouwbaar zijn koolstofarme vloeibare brandstoffen?

Hoe betrouwbaar zijn koolstofarme vloeibare brandstoffen? Informazout organiseerde diverse praktijktesten om daarachter te komen. In december 2019 ging een eerste praktijktest met FAME door in de showroom van Forceville in Boom. Men verwarmde er één jaar lang met een mengsel van stookolie en FAME, een biobrandstof op basis van gerecycleerde dierlijke en plantaardige oliën. Een tweede test, dit keer met Hydrotreated Vegetable Oil of HVO, volgde in februari 2020 bij Jeroen Van Der Kelen. Wat zijn de conclusies van gebruikers en technici na één jaar gebruik?

De test met FAME: verwarmingsketel werkt probleemloos en veilig

In december 2019 kregen ze bij Forceville een mengsel van 1.600 liter normale stookolie en 400 liter FAME geleverd. Dat betekent een verhouding van 20% hernieuwbare brandstof. Met dit mengsel verwarmde de firma één jaar lang hun showroom en kantoren met een Weishaupt Thermo condensatieketel WTC-OB. “Na een jaar verwarmen merkten we geen verschil met traditionele stookolie”, onthult gedelegeerd bestuurder Geert De Decker. “Het servicerapport van Weishaupt leerde ons dat de verwarmingsketel probleemloos en veilig werkt. De metingen geven 2,65 mg/kWh aan voor CO, wat uitstekend is gezien de wettelijke limiet van 150 mg/kWh. We ondervonden dat we het mengsel zonder problemen in onze verwarmingsinstallatie kunnen gebruiken, zonder de parameters van de ketel te wijzigen.”

De test met HVO: CO-uitstoot daalt ook bij een oude verwarmingsketel

Werken hernieuwbare vloeibare brandstoffen even goed in oudere verwarmingsketels? Dat onderzocht Informazout door een mengsel van HVO en stookolie te testen in de woning van Jeroen Van Der Kelen. Stookolieleverancier Dejap leverde hem in totaal 4.000 liter van een mengsel van 20% HVO en 80% stookolie voor de ACV-lagetemperatuurketel uit 1996 en de Riello-brander uit 2006. “De sterke daling van de CO-uitstoot is opvallend”, vindt Jeroen. “Van 33 mg/kWh vorig jaar, naar 8,3 mg/kWh bij dezelfde rookgastemperatuur. Mijn verbruik bleef hetzelfde. Als ik niet wist dat het systeem op 20% HVO werkt, zou ik het niet merken!”

Zijn consumenten bereid om over te stappen op koolstofarme brandstoffen?

Hoe staan consumenten tegenover de nieuwe koolstofarme brandstoffen? Een grootschalige enquête van Informazout bij 800 mazoutgebruikers in samenwerking met prof. dr. Gino Verleye (UGent) en Wim Vermeulen, auteurs van het boek ‘De Duurzame Belg’, leert dat 20% van de consumenten onmiddellijk zou overstappen op koolstofarme vloeibare brandstoffen, en dat 60% binnen drie jaar zou overstappen. Conclusie: 8 op de 10 mazoutgebruikers kijkt ernaar uit om straks met zijn bestaande installatie te verwarmen met koolstofarme vloeibare brandstof. Lees meer over de resultaten van de enquête.

Koolstofarme vloeibare brandstoffen zijn klimaatneutraal, hernieuwbaar, eenvoudig te vervoeren en op te slaan. Last but not least: je kunt ze in je bestaande stookolieketel en -opslagtank gebruiken. Benieuwd hoe snel je zal kunnen verwarmen met koolstofarme brandstoffen? En hoe je de overgangsperiode slim kunt overbruggen? Download je gratis infogids en werp een blik op de toekomst.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.