Ontdek FAME, een hernieuwbare brandstof die in je mazoutketel kan

14/07/2020

Hoe kun je duurzamer verwarmen met je bestaande mazoutketel? In verschillende Europese landen, en sinds eind vorig jaar ook in België, verwarmen testgezinnen zich met een mengsel van stookolie en FAME, een biobrandstof op basis van natuurlijke oliën of gebruikte frituurolie. In Scandinavië verwarmt men al meer dan 10 jaar op pure FAME. Veelbelovend!

Op naar de klimaatdoelstellingen 2050

Tegen 2050 wil Europa volledig koolstofneutraal zijn. Daarvoor is een heuse energietransitie nodig. Maar wat met je mazoutketel? Op dat vlak is er interessant nieuws. Wetenschappers werken volop aan de ontwikkeling van koolstofneutrale brandstoffen. Die zijn permanent beschikbaar, eenvoudig te vervoeren en op te slaan. Bovendien zul je ze kunnen gebruiken in je bestaande stookolieketel en -opslagtank. Op die manier kun je bijdragen aan een schoner milieu, zonder dat je je verwarmingsinstallatie hoeft aan te passen.

Benieuwd naar een stand van zaken? Vraag je gratis infogids aan.

FAME, een plantaardige biobrandstof

Een van de koolstofneutrale brandstoffen die nu worden getest is dus de biobrandstof FAME, kort voor Fatty Acid Methyl Ester. FAME is gemaakt van gerecycleerde dierlijke en plantaardige oliën, hernieuwbaar en dus een bron van duurzame energie. Biobrandstoffen als FAME hebben belangrijke pluspunten in vergelijking met fossiele brandstoffen: ze zijn onuitputtelijk, biologisch afbreekbaar, hebben een lagere koolstofuitstoot én een lager zwavelgehalte.

De voordelen van FAME

FAME is weldegelijk koolstofneutraal, want deze brandstof stoot bij verbranding niet meer CO2 uit dan er nodig is voor zijn eigen productie.

  • klimaatneutraal
  • kan puur, of als mengsel met stookolie gebruikt worden
  • kan in een bestaande mazoutketel gebruikt worden, zonder noemenswaardige aanpassingen
  • vermindert bij verbranding de CO2 uitstoot in de atmosfeer met 60% tot 95%, afhankelijk van de grondstof waarvan het gemaakt is
  • bevat geen chemicaliën, waardoor er minder giftige stoffen in de lucht komen

Puur, of gemengd met stookolie

Een FAME-molecule is vergelijkbaar met die van stookolie of diesel, waardoor FAME perfect bruikbaar is met stookolie en diesel. Men kan deze brandstof dus mengen in een ‘blend’ met mazout. Tot een samenstelling met 7, 20 of 30% FAME bijvoorbeeld, maar men kan tot 100% gaan. In Scandinavië wordt al meer dan 10 jaar met succes op pure FAME verwarmd.

Succesvol proefproject met FAME in België

FAME wordt al in grote hoeveelheden aangemaakt, vooral onder de vorm van biodiesel voor de transportsector. Maar FAME heeft meer in zijn mars. In verschillende Europese landen wordt getest hoe FAME ook voor verwarming kan worden ingezet. Zo loopt er momenteel in ons land, in Boom, een proefproject waarbij men FAME gebruikt in een gewone verwarmingsinstallatie. Met dit project wil men aantonen dat een mengsel van stookolie en FAME goed werkt en dat de verwarmingsinstallatie daarbij niet hoeft te worden aangepast om met een dergelijke ‘blend’ te kunnen verwarmen. De eerste resultaten zijn positief. De technici voerden rookgasmetingen uit op het toestel en inspecteerden de vuurhaard op verontreinigingen. Ze stelden vast dat het mengsel met FAME net zo goed werkt als de klassieke brandstoffen. Bekijk hier de video.

Benieuwd of je heel binnenkort al zult kunnen verwarmen met koolstofneutrale brandstoffen? En hoe je de overgangsperiode slim kunt overbruggen? Download de gratis infogids en werp een blik op de toekomst!

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.