Duurzaam verwarmen met koolstofarme brandstof
Stel, je hebt een stookolieketel maar je wil graag milieubewust verwarmen met een lagere CO2-uitstoot. Tegenwoordig kan dat, zonder dat je je ketel moet aanpassen. Enkele Belgische gezinnen verwarmen al met een koolstofarme vloeibare brandstof. Zo dragen ze bij tot het verminderen van de CO2-uitstoot van stookolieverwarming. Benieuwd of ook jij binnenkort zal kunnen verwarmen met koolstofarme brandstoffen? Download de gratis infogids en werp mee een blik op de toekomst.
Informazout laat Belgische gezinnen kennismaken
Informazout gaf een tiental gezinnen de kans om te verwarmen met een koolstofarme brandstofmix in het kader van een kennismakingsactie. Vorig jaar in oktober kregen ze ‘R33’ geleverd: een brandstofmix die bestaat uit 67% stookolie en 33% koolstofarme brandstof. Daarmee wordt het mogelijk om duurzamer te verwarmen zonder dat je hoeft om te schakelen naar een nieuwe installatie. De gezinnen konden meteen ervaren welk comfort het verwarmen met deze brandstofmix oplevert. Bekijk hun getuigenissen.
Nadine en Raymond (Kaprijke) probeerden het uit
Nadine en haar man Raymond uit Kaprijke probeerden het uit. “We hebben het zelf kunnen ervaren: onze hoogrendementsketel van 2019 leent zich uitstekend tot het gebruik van koolstofarme mazout”, vertelt Nadine enthousiast. Bekijk hier de volledige getuigenis.
Guido Saenen van Informazout bevestigt: “Koolstofarme brandstoffen kunnen gebruikt worden in de bestaande verwarmingsketel en gemengd worden met bestaande stookolie. Dat maakt ze interessant voor gebruik in de energietransitie op weg naar een duurzamere, koolstofneutrale wereld.”
Ook Johan en Gerda uit Roesbrugge dragen hun steentje bij
Ook Johan en Gerda uit Roesbrugge verwarmden met de koolstofarme brandstofmix. “We hebben gekozen voor een koolstofarme brandstof omdat we milieubewust zijn. Zo liggen er bijvoorbeeld ook zonnepanelen op ons dak”, vertelt Johan. “Om de koolstofarme brandstof te kunnen uitproberen, hebben we niets moeten doen aan de ketel of de brander. De levering verliep zoals altijd zonder problemen.” Bekijk hier de volledige getuigenis.
“Om de koolstofarme brandstof te kunnen uitproberen, hebben we niets moeten doen aan de ketel of de brander. De levering verliep zoals altijd zonder problemen.” Johan uit Roesbrugge
Samen naar een klimaatneutraal Europa
Veel gezinnen vragen zich af wat de toekomst brengt als het over hun stookolieketel gaat. Feit is, het blijft vandaag de dag financieel interessant om op stookolie te verwarmen. Maar tegelijk wil Europa volledig koolstofarm zijn tegen 2050. Een torenhoge ambitie, die vraagt om inspanningen van zowel gezinnen als bedrijven. Met koolstofarme brandstoffen kan je de koolstofuitstoot van je verwarmingsinstallatie een stevige duik laten nemen. En dat zonder dat je moet investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie. Zo draag je je steentje bij tot een schonere planeet, in alle comfort.
Hoe kan je, in afwachting van de algemene introductie van koolstofarme brandstoffen, nu al duurzamer verwarmen? Leer hier meer over hybride verwarming.
Wat zijn koofstofarme brandstoffen?
Koolstofarme brandstoffen zijn klimaatneutraal, hernieuwbaar, en hebben dezelfde voordelen als stookolie: eenvoudig te vervoeren en op te slaan, én permanent beschikbaar. De koolstofarme brandstoffen zijn drop-in fuels. Ze kunnen gemengd worden met stookolie zodat je een koolstofarme brandstofmix krijgt. Een voorbeeld van zo’n brandstofmix is R33, de brandstof die de gezinnen in dit artikel gebruikten.
Het aandeel van koolstofarme brandstoffen in de mix kan op korte termijn geleidelijk aan toenemen, zo wordt het mogelijk om de stookolie op termijn helemaal te vervangen. Er bestaan vier verschillende soorten koolstofarme brandstoffen: FAME, Bio-mass-to-Liquid en HVO (allemaal biofuels of biobrandstoffen) en tot slot de e-fuels. Je ontdekt er alles over in de gratis infogids.
Zal jij binnenkort al kunnen verwarmen met koolstofarme brandstoffen? En hoe overbrug je slim de overgangsperiode? Download de gratis infogids en werp mee een blik op de toekomst. Schrijf je in op de MazoutMails en ontvang maandelijks de beste energietips.