Duurzaam verwarmen: hoe mazout combineren met hernieuwbare energie?

Je kunt je bestaande mazoutketel optimaliseren en duurzamer verwarmen door stookolie te combineren met hernieuwbare energie. Combineer je stookolie met zonne-energie of een warmtepomp, dan profiteer je van een lager verbruik, bovendien is het milieubewust. Ontdek alle voordelen van de combinatie mazout en hernieuwbare energie.
Mazout combineren met zonne-energie
De zon als energiebron
Zin om jaarlijks zo’n 200 à 300 liter stookolie te besparen? De op een na grootste energieslokop in huis is je sanitair warm water. Als je mazout combineert met een boiler op zonne-energie verbruik je minder brandstof terwijl je je comfort behoudt. De zon levert je gratis energie, waardoor je stookolie uitspaart. De combinatie stookolie-installatie en zonneboiler zorgt voor sanitair warm water en verwarmt eventueel het verwarmingswater voor je cv-ketel voor. Zolang er voldoende zonlicht is, blijf je besparen op je energieverbruik. Je stookolieketel start pas op wanneer de zon niet meer genoeg warmte geeft. In België hebben we jaarlijks ongeveer 1.550 uren zon, 60% van de uren zon in Spanje. Maar wist je dat je ook al profijt haalt uit zonlicht, en niet enkel uit zonuren? Wanneer de zon achter de wolken staat, slaat je zonne-installatie ook al warmte op. Bereken hoeveel jij kan besparen met de combinatie stookolie en zonneboiler.
Zonnewarmte voor verschillende doeleinden
Met een zonneboiler kan je de warmte van de zon gebruiken voor verschillende doeleinden. Je verwarmt er makkelijk je sanitair water mee, zoals het water voor je douche, bad, schoonmaak enzoverder. Een zonneboiler die perfect is afgestemd op jouw verbruik, kan voorzien in 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte. In de zomermaanden loopt dat percentage op tot zelfs 100%. Daarnaast gebruik je de warmte voor de voorverwarming van het water van je centrale verwarming. Ontdek wat je nodig hebt voor je zonne-installatie, check de aandachtspunten bij het plaatsen van een zonneboiler en download je gratis infogids ‘hybride verwarmen met een zonneboiler’.
Mazout combineren met een warmtepomp
Ook met de combinatie mazout en warmtepomp haal je je energiefactuur naar beneden en verklein je je ecologische voetafdruk. Wanneer je je oude ketel vervangt door een stookoliecondensatieketel in combinatie met een warmtepomp, halveer je de CO2-uitstoot en verbruik je tot 60% minder energie. Met behulp van de warmtepomp gebruik je gratis omgevingswarmte voor de verwarming van je woning en (bij bepaalde types warmtepompen) je sanitair warm water. De mazoutketel springt je verwarmingssysteem bij op de koudere dagen. Hieronder zetten we alle voordelen op een rij. Download de gids ‘hybride verwarmen met een warmtepomp’ voor een uitgebreid overzicht.
Profiteer van extra rendement dankzij de warmtepomp
Met een elektrische pomp onttrekt een warmtepomp warmte aan de natuur. Deze temperatuur wordt verhoogd en geeft vervolgens de warmte af aan de woning. Een warmtepomp kan zijn energie halen uit de omgevingslucht, uit water of uit de warmte van de bodem. De efficiëntie van een warmtepomp verschilt van seizoen tot seizoen. Op de momenten dat er minder energie geproduceerd wordt, kan je automatisch overschakelen op stookolie. Het rendement van een warmtepomp ligt vrij hoog. Een warmtepomp met een prestatiecoëfficiënt (COP) van 4 produceert bijvoorbeeld op een uur tijd 4 kWh energie met een elektrisch verbruik van 1 kWh. Dit betekent dat je 3 kWh energie rechtstreeks uit de natuur haalt.
Geniet van gratis warmte uit de natuur
Een warmtepomp kan je energiebehoefte voor het grootste deel dekken met warmte uit de natuur. Het verbruik van je stookolie zal hierdoor dalen, maar je zal wel iets meer elektriciteit verbruiken. Gebruik je hiervoor ‘groene’ elektriciteit van je fotovoltaïsche zonnepanelen? Dan is er sprake van volledig hernieuwbare energie. Dat is pas duurzaam verwarmen!
Comfort in huis
Je kan je warmtepomp, afhankelijk van het type, inzetten voor enkel de verwarming of ook voor je sanitair warm water. Het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem houd je best zo laag mogelijk. Vloerverwarming en een warmtepomp vormen in dat kader een voordelig duo. Verder moet je zorgen dat je woning zo goed mogelijk geïsoleerd is voor een optimaal resultaat.
Jaren gerust
Warmtepompen hebben een lange levensduur, vergelijkbaar met die van een verwarmingsketel. Zo ben je zo’n twintig tot vijfentwintig jaar zeker van het gebruik van hernieuwbare energie. Laat je warmtepomp, net zoals je stookolieketel, regelmatig onderhouden. Zo ben je zeker van een hoog rendement en gaan deze toestellen langer mee. Mooi meegenomen: een warmtepomp geeft recht op diverse premies en fiscale voordelen.
Preview: ontdek de brandstof van de toekomst
Er is dus zeker een duurzame toekomst weggelegd voor de stookolieketel. En dat niet alleen in combinatie met hernieuwbare energie. Ook stookolie op zich evolueert. Zo wordt mazout door de mix met hernieuwbare componenten een koolstofarme brandstof. Het voordeel? Het hernieuwbare aandeel, dat geleidelijk aan in de mix zal worden opgevoerd, is permanent beschikbaar en kan niet uitgeput raken. En natuurlijk doen koolstofarme brandstoffen de CO2-uitstoot drastisch dalen: tot -90%! Last but not least: de nieuwe koolstofarme vloeibare brandstoffen kunnen zonder noemenswaardige aanpassing in je bestaande verwarmingsinstallatie gebruikt worden, of die nu jong of oud is. Het is nog wat geduld oefenen tot de algemene introductie van koolstofarme brandstoffen. Maar door te kiezen voor hybride verwarming, kan je alvast op korte termijn je ecologische voetafdruk verkleinen.
Wil jij energie besparen en je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan is een combinatie van mazout en hernieuwbare energie the way to go. Benieuwd welke vorm van hernieuwbare energie het beste aansluit bij jouw verwarmingssysteem en woning? Laat je adviseren door een vakman bij jou in de buurt. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief van Informazout en ontvang de beste energietips in je mailbox.