Duurzaam verwarmen in drie stappen

Gepubliceerd op 04 October 2021

Duurzaam verwarmen is brandend actueel. Het is niet alleen beter voor het milieu, ook je portemonnee vaart er wel bij! Tegen 2050 wil Europa CO2-neutraal zijn, dus we moeten sowieso met z’n allen een extra inspanning leveren. Met voor 2030 een eerste streefdoel: de emissie met 55 % te verminderen ten opzichte van de uitstoot in 1990. Omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om van de ene dag op de andere over te schakelen naar duurzaam verwarmen, helpen we je alvast op weg.

Stap 1: optimaliseer je energieverbruik

Isoleer je woning

Wil je overstappen naar duurzaam verwarmen? Begin dan met een analyse van je huidige verbruik. Warmteverliezen hebben een grote invloed op je verbruik. Hoe beter je je huis isoleert, hoe minder warmteverlies, hoe minder energieverbruik! De meeste huizen verliezen het meeste warmte via hun dak. Tot wel 30 % van de warmte in huis gaat zo verloren. Maar ook muren (20 %), ramen en deuren (15 %) en de vloer (10 %) laten de gezellige warmte uit je huis ontsnappen.

Optimaliseer je verwarmingsketel

Je kunt er ook voor kiezen om je verwarmingsketel te optimaliseren. Een condensatieketel geniet de voorkeur, want die verbruikt veel minder energie. Een condensatieketel recupereert immers warmte uit de rookgassen, waardoor hij minder warmte verspilt dan oudere stookolieketels. Condensatieketels verbruiken daardoor tot wel 30 % minder energie.

Stap 2: combineer je installatie met hernieuwbare energie

Nadat je je verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd hebt, kun je kiezen voor een hybride vorm van verwarmen. Wat dacht je van een warmtepomp in combinatie met je cv-ketel voor je verwarmingsinstallatie, of een zonneboiler voor sanitair water of de voorverwarming van het water voor je ketel? Er zijn heel wat mogelijkheden. Deze installaties draaien op hernieuwbare energie — zonlicht en warmte uit de omgeving — en zijn dus goed voor het milieu. Bovendien zorgen ze ervoor dat het bedrag op je energierekening daalt. Perfect, toch?

Stap 3: eco-evolueer mee met de sector

De verwarmingssector heeft nog meer oplossingen om duurzamer te verwarmen en dat in de vorm van nieuwe, koolstofarme vloeibare brandstoffen zoals FAME, BtL, HVO en e-fuels of PtL. Dit zijn duurzame vloeibare brandstoffen die niet uit aardolie verkregen zijn. In vergelijking met fossiele brandstoffen hebben ze geen, of een zeer beperkte, netto CO2-uitstoot tijdens de productie en het gebruik. Bovendien moet je geen of amper enkele kleine aanpassingen laten uitvoeren aan je stookolieketel om deze brandstoffen te kunnen gebruiken. Investeren in een cv-ketel op een vloeibare brandstof blijft dus een goed idee. De stookolie kan gradueel, en op termijn zelfs volledig, vervangen worden door een koolstofarme brandstof.

Informazout helpt je duurzaam verwarmen

De verwarmingssector staat duidelijk voor grote uitdagingen om tegemoet te komen aan de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen. Tegen 2050 moeten we in een koolstofarme maatschappij leven. We moeten het hele energiesysteem herbekijken, en verwarming maakt daarvan een groot deel uit. Maar ook jij speelt een cruciale rol in de energietransitie. Informazout staat voor je klaar met handige info en energietips! Want alle beetjes helpen om tegen 2030 de broeikasgasuitstoot met 55 % terug te schroeven. 

Meer weten? Schrijf je in voor de maandelijkse MazoutMail, download de inspiratiebrochure of de gratis gids van Informazout over koolstofarme brandstoffen en werp een blik op de toekomst.