De Mazoutcheque van 225 euro* aanvragen? Dit moet je weten.

05/08/2022

Verwarm je op mazout, dan heb je mogelijk recht op een eenmalige verwarmingstoelage die als tussenkomst dient voor je factuur van stookolie. Eerder dit jaar werd deze Mazoutcheque of Stookoliecheque goedgekeurd door de Federale regering. Ontdek hoe je deze toelage kunt verkrijgen.

*Noot van de redactie: Intussen is de Mazoutcheque opgetrokken naar 300 euro en is de bijhorende termijn aangepast. Lees er hier meer over.

Eenmalige verwarmingstoelage

Dat energie duurder geworden is hoeven we je niet meer te vertellen. Ook de mazoutprijs is de laatste tijd gestegen. Omdat veel gezinnen op stookolie verwarmen, wil men de fors gestegen energiefactuur compenseren. Daarom heeft de federale regering naast andere maatregelen, begin 2022 de Mazoutcheque gelanceerd. Dit is een éénmalige verwarmingstoelage van 225 euro die je in één keer kunt verkrijgen. Alle rechthebbenden kunnen hun Mazoutcheque aanvragen tot en met 10 januari 2023. Waaraan moet je voldoen?

Voorwaarden Mazoutcheque

De Mazoutcheque van 225 euro is door iedereen te verkrijgen die gedomicilieerd is in een eengezinswoning of een appartement en waar er tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 mazout in bulk werd geleverd. De aanvraag kun je trouwens maar één keer doen, zelfs als je in die periode meerdere stookoliebestellingen hebt gedaan.

Uitbetaling door FOD Economie

De goedkeuring en uitbetaling gebeurt door de FOD Economie. Je krijgt de korting dus niet van je stookolieleverancier. Het bedrag meteen afhouden bij de betaling van je stookoliefactuur is ook niet mogelijk. Binnen twee maanden na je aanvraag of ten laatste op 15 maart 2023, wordt door de FOD Economie beslist of je aanvraag ontvankelijk is. Na goedkeuring krijg je het bedrag van 225 euro op je rekening gestort. De FOD Economie kan bij je stookolieleverancier nagaan of de gegevens die je hebt doorgegeven kloppen.

Zo vraag je je Mazoutcheque aan: praktisch

Aanvraagformulier indienen

Je kunt je aanvraag voor de Mazoutcheque online of op papier indienen. Via deze link vraag je de Mazoutcheque bij FOD Economie aan met je elektronische identiteitskaart.

Wil je liever via papier aanvragen? Dat kan door het formulier te downloaden. Er zijn 2 soorten aanvraagformulieren, afhankelijk van het type woning dat je hebt. Voor een individuele woning (download invulformulier type A) of een appartementsgebouw (mede-eigendom) met verwarming op mazout via een gemeenschappelijke installatie (download invulformulier type B).

(Het benodigde formulier kun je ook bij je stookolieleverancier opvragen). Verstuur het correcte formulier ingevuld en aangetekend naar dit adres:

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Algemene Directie Energie - Cel Mazoutpremie 225 euro
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

Nodige documenten

Houd volgende documenten bij de hand om je aanvraagformulier te kunnen invullen:

  • een kopie van je stookoliefactuur
  • een bewijs van betaling van de factuur (bv. rekeningafschrift)
  • je identiteitskaart voor je rijksregisternummer
  • Voor invulformulier type B (mede-eigendom) moet je het KBO-nummer van de mede-eigendom opgeven.

Heb je nog vragen over de Mazoutcheque, neem dan contact op met het Contact Center van FOD Economie.

Voor alle up-to-date info over de Mazoutcheque en verwarmen met stookolie: raadpleeg de website van Informazout.

*Noot van de redactie: Intussen is de Mazoutcheque opgetrokken naar 300 euro en is de bijhorende termijn aangepast. Lees er hier meer over.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.