Groen gas: een belangrijke speler in de energietransitie?

Gepubliceerd op

Minder broeikasgassen en fossiele brandstoffen, meer hernieuwbare energie, de klimaatdoelstellingen zijn een uitdaging. Met z’n allen overschakelen gebeurt niet op 1, 2, 3. Heel wat gezinnen verwarmen op aardgas. Misschien jij ook wel? Dat dit in de toekomst milieuvriendelijker kan is een feit. Hoe past gas in een duurzame toekomst? Is groen gas een goed alternatief? Wat zijn de voordelen? Ontdek het antwoord op je vragen.  

Wat is groen gas?

Groen gas of biomethaan wordt voornamelijk gewonnen uit organisch afval zoals dierlijke mest, afval uit de land- en tuinbouw (slib, gewassen, bijproducten), groente- en fruitresten (ook van huishoudens). Het ‘groen’ slaat dus op het milieuvriendelijke productieproces. Het organisch afval doorgaat een gistingsproces en wordt omgezet in dioxide en methaan. Daarna wordt CO2, zwavel en vocht verwijderd en het gas omgezet in 100% hernieuwbaar gas, biomethaan of groen gas. Dit wordt op het aardgasnet geïnjecteerd. De productie van groen gas verloopt dus veel duurzamer dan die van aardgas. Het is hernieuwbaar, lokaal en klimaatneutraal. Bekijk in deze video het proces waarin groene appels worden omgezet naar groen gas.

Voordelen van groen gas

Niet alleen is het produceren van groen gas een milieuvriendelijk proces, het zorgt er ook voor dat de berg met organisch afval kleiner wordt. Groen gas is een hernieuwbare, klimaatneutrale energiebron waarvan een stabiele bevoorrading gegarandeerd kan worden omdat er een constante aanvoer van de grondstof mogelijk is. Bovendien zijn we niet afhankelijk van buitenlandse aanvoer.

Groen gas heeft dezelfde kwaliteiten als aardgas. Bovendien moet je zelf niets doen, je huidige (gas)verwarmingsinstallatie blijft bruikbaar. De bestaande distributie- en transportnetten kunnen een essentiële rol spelen in het gebruik van het groen gas, ze kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als bij aardgas. Groen gas kun je combineren met andere duurzame technologieën zoals hybride verwarmingsinstallaties, zonneboilers en brandstofcellen. Ontdek 6 redenen om voor biogas te kiezen.

Voorbeelden in de praktijk

Maar hoe zit het in de praktijk? Groen gas is in volle ontwikkeling en gaat de volgende jaren alleen maar groener worden. Bovendien zijn er al wat projecten in omloop waarbij groen gas gewonnen wordt uit organisch afval en op het aardgasnetwerk van Fluvius geïnjecteerd wordt. Enkele voorbeelden.

In Merksplas wordt er al van 2018 door de intercommunale IOK groen gas geïnjecteerd op het aardgasnetwerk van Fluvius. In Bons-Villers worden sinds eind 2021 oogstresten gestort, tot biogas vergist en als biomethaan op het aardgasnet geïnjecteerd. In Appels wordt op de Verko-site dan weer groen gas opgewekt uit GFT. In Beerse staat de eerste biomethaanproductie-eenheid die zijn gasoverschot in het netwerk injecteert. Bij Aquafin, de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Antwerpen-Zuid wordt biomethaan uit afvalwater, restproducten uit het zuiveringsproces gehaald. Enzoverder. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In het totaal staan er in België meer dan 200 bio-installaties waarmee energie wordt opgewekt voor hun eigenaars en lopen er meer dan 20 projecten om groen gas in het aardgasnet te brengen. Wil je voor groen gas kiezen. Ontdek welke organisaties groen gas produceren, verwerken, verhandelen of gebruiken op de website Green Gas Register.

Verwarm duurzamer met aardgas

Gas zal steeds groener worden. In afwachting van meer groen gas op het netwerk kun je thuis je oude verwarmingsinstallatie verduurzamen. Gas is sowieso een goed vertrekpunt. Het is de meest zuivere fossiele brandstof. Hiermee stoot je 25% minder CO2 uit dan met stookolie en bovendien wordt er hiermee minder fijnstof en schadelijke deeltjes uitgestoten. Ontdek de voordelen van gas. Schakel over naar hernieuwbare energie met een gascondensatieketel, hybride warmtepomp of warmtepomp. Combineer al dan wel of niet met zonnepanelen en/of een zonneboiler.

Gascondensatieketel vervangen

Heb je een cv-ketel op stookolie of gas ouder dan 20 jaar? Dan is die dringend aan vervanging toe. Schakel liever over naar een zuinige gascondensatieketel met Energielabel. Die verbruikt veel minder, levert een hoger rendement, is voordeliger voor je portemonnee en is milieuvriendelijker dan de klassieke cv-ketels van weleer. Bovendien is aankoopkost van de nieuwe ketel een lage investering. Waarom nog je ketel vervangen? Ontdek alle voordelen van een gascondensatieketel.

Aardgas kun je perfect combineren met hernieuwbare energie. Zo kun je een gascondensatieketel bijvoorbeeld combineren met zonnecollectoren of zonnepanelen. Heb je een goed geïsoleerde woning, dan is een hybride gasketel of een gaswarmtepomp het overwegen waard.

Hybride verwarmingsinstallatie

Waar we enkele jaren terug vooral condensatieketels verkocht zagen worden zien we nu een kentering. Naar een hybride verwarmingsinstallatie bijvoorbeeld. Hiermee combineer je twee systemen: een gascondensatieketel met een elektrische lucht-waterwarmtepomp en geniet je van het beste van twee werelden. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en zet die om in energie, is het hier buiten echter te koud voor, dan neemt de gascondensatieketel het over. Zo kom je nooit zonder te zitten. Met een hybride systeem verbruik je tot 25% minder energie en stoot je 40% minder CO2 uit in vergelijking met een klassieke (oude) gasketel. Lees alle voordelen van de combinatie van een condensatieketel met warmtepomp.

Warmtepomp  

Wil je volledig elektrisch verwarmen met een warmtepomp? Dat kan, tenminste als je rekening hebt gehouden met belangrijke factoren zoals voldoende, goede isolatie, goed gedimensioneerde warmteafgiftesystemen, de installatiemogelijkheden, de voorziening van warm water, de beschikbaarheid, … Voor veel bestaande woningen zal een hybride verwarmingsinstallatie interessanter zijn. Informeer je daarom goed vooraf.

Lees ook: Kiezen voor een warmtepomp of een hybride verwarmingsinstallatie.

Groen gas, kan gaat een steeds belangrijke rol spelen. Hiervoor moet het wel naar waarde geschat worden. Met aardgas als transitie-energie. Lees meer over gas en de klimaatdoelstellingen. Op zoek naar de ideale verwarmingsinstallatie voor bij jou thuis? Neem contact op met een installateur voor advies op maat.