De hybride warmtepomp: combineer je gascondensatieketel met een warmtepomp en verbruik tot 25% minder energie

Gepubliceerd op

Superzuinig en ecologisch verwarmen met gas? Dat kan, door een gascondensatieketel te combineren met een warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van gratis energie uit de buitenlucht. Met dit systeem bespaar je tot 25% energie in vergelijking met een gasketel alleen, bovendien stoot je tot 40% minder CO2 uit. Goed voor het milieu én je budget. Dankzij de diverse premies is je investering extra snel terugverdiend.

Comfortabel, energiezuinig en toekomstproof verwarmen

Je huis duurzaam verwarmen met minder gas: het kan met een hybride warmtepomp. Daarmee gebruik je gratis hernieuwbare energie, waardoor je energieverbruik daalt. In vergelijking met een klassieke verwarmingsinstallatie verbruik je met een hybride oplossing 25% minder energie. Goed voor een terugkerende besparing op je energiefactuur. Maar ook het milieu vaart er wel bij. Met een hybride installatie stoot je tot 40% minder CO2 uit en bereid je je voor op een groenere toekomst. Ontdek alle voordelen van hybride verwarmen.

De hybride warmtepomp: hoe werkt het?

Een hybride verwarming combineert twee systemen: een condensatieketel op gas en een elektrische lucht-waterwarmtepomp met een laag vermogen. Een hybride verwarmingsinstallatie werkt volgens het principe van een elektrische fiets. Zolang het terrein vlak is, volstaat het zelf op de trappers te duwen. Maar op de steilste en langste hellingen, neemt de elektrische motor het over. Een hybride verwarming combineert dus – net zoals een elektrische fiets – twee systemen: een klassieke condensatieketel op gas en een elektrische lucht-waterwarmtepomp met een laag vermogen.

Altijd zeker van comfortabele warmte

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. Concreet vult ze tot wel 80% van je jaarlijkse warmtebehoefte in. Je cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. Zo ben je altijd zeker van een hoog comfort. Wist je dat je met een hybride systeem automatisch profiteert van de zuinigste of meest duurzame energiebron? Op basis van de buitentemperatuur, de gewenste comforttemperatuur en de prijs van de energiebron bepaalt het intelligente systeem op elk moment welke energiebron het beste inspeelt op onze vraag: minimale verwarmingskosten of een zo laag mogelijke impact op het milieu.

Tal van premies voor een hybride warmtepomp

Wil je een volledig nieuw hybride verwarmingssysteem plaatsen, of je bestaande gasketel groener maken? In beide gevallen heb je recht op premies.

Nu investeren in een efficiënte energie-installatie rendeert zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Een hybride verwarmingsinstallatie heeft een hoger prijskaartje dan een gewone condensatieketel. Maar dankzij een terugkerende besparing op je energiefactuur en extra premies verdien je je investering relatief snel terug. Deze tijdelijke premies geven je een financieel duwtje in de rug om duurzame investeringen te doen.

Vlaanderen

  • Nieuwe hybride installatie

Vanuit het GEF-fonds (het energiebesparingsfonds van de gassector) is een bijkomende tijdelijke aanvullende premie van 700 euro mogelijk voor een nieuwe installatie (geïntegreerd systeem: hoogrendementsketel, warmtepomp en regeling in één toestel). Deze premie geldt in combinatie met de basispremie van 2.000 euro voor hybride warmtepompen. 

Meer info: fluvius.be

  • Groen gas

Het GEF-fonds voorziet eenmalig een aanvullende premie van 300 euro wanneer je een contract voor levering van groen gas (biomethaan) van minimaal drie jaar met een gasleverancier afgesloten hebt.

Meer info: fluvius.be

Brussel - Wallonië

  • Verwarming met warmtepomp

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet met het plan ‘Renolution’ een premie tot 4.750 euro (beperkt tot maximum 50% van de factuur en afhankelijk van het type gebouw) voor de installatie van een verwarming met warmtepomp.
Meer info: renolution.brussels/nl

  • Installatie warmtepomp

Ook in het Waals Gewest kan je genieten van premies voor het installeren van hybride warmtepompen. De omvang van de premie hangt af van je inkomenscategorie en is beperkt tot 6.000 euro (of maximaal 70% van de factuur, inclusief btw).
Meer info: energie.wallonie.be

  • Verplichte energieaudit

Het Waals Gewest biedt een basispremie van 110 euro tot 660 euro voor een energieaudit in een bestaande woning. Deze energieaudit is verplicht om aanspraak te kunnen maken op premies in Wallonië.
Meer info: energie.wallonie.be

Is een hybride warmtepomp interessant voor mij?

Een hybride warmtepomp is vooral geschikt voor bestaande woningen en woningen die een beperkte renovatie ondergaan hebben. Zo is het een energiezuinig, milieuvriendelijk én praktisch alternatief voor je oude gasketel. Er zijn geen breekwerken nodig en je kan je leidingen en warmtetoestellen (bv. radiatoren) blijven gebruiken. Bovendien hoeft je woning niet optimaal geïsoleerd te zijn. De installatie lukt op 1 à 2 dagen tijd, waardoor je heel wat kosten uitspaart. Als je je hybride verwarming koppelt aan fotovoltaïsche zonnepanelen, kan je bovendien het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp compenseren.

Heb je nog een recente verwarmingsketel die duurzaam is en goed werkt, maar wil je toch profiteren van de voordelen van een hybride oplossing? Dan kan je een warmtepomp met een intelligente regelaar laten bijplaatsen. Et voilà, je hybride systeem is een feit!

Bij nieuwbouw daarentegen is een hybride verwarming minder voordelig. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk erg goed geïsoleerd en beschikken meestal over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming). In dat geval volstaat een gewone warmtepomp of gascondensatieketel om je woning energiezuinig te verwarmen.

Klaar voor de toekomst

Europa wil tegen 2050 tot 95% minder broeikasgassen uitstoten. Ook gezinnen moeten hun steentje bijdragen. Met een combinatie van een gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp ben je alvast klaar voor de energietransitie. Je gebruikt gratis hernieuwbare energie én je condensatieketel is geschikt om te werken met groen gas. Je systeem nog meer vergroenen kan door het te combineren met zonnepanelen. Zo profiteer je bovendien van lagere werkingskosten. Benieuwd naar meer duurzame combinaties met gas? Ontdek welke hernieuwbare energiebronnen allemaal in aanmerking komen.

Met een hybride warmtepomp combineer je de voordelen van een warmtepomp met die van een gascondensatieketel. Zo verwarm je energiezuinig en toekomstproof, zonder risico’s. Bovendien geniet je nu van tal van premies.

Neem contact op met een ervaren installateur en laat berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past. Zo ben je zeker van een optimaal rendement. Vind hier een Cerga-installateur in je buurt en profiteer van goed advies en een snelle installatie.